Παρ’ όλο που καθαρίζουμε συχνά τα φωτιστικά μας, αυτά συνεχίζουν να δείχνουν βρώμικα και θαμπά. Το μυστικό είναι να τα καθαρίζουμε με τον σωστό τρόπο, ανάλογα με το υλικό τους.

Πολυέλαιος: Ο πολυέλαιος που κληρονομήσαμε από τη γιαγιά είναι πολύ όμορφος, αλλά χρειάζεται ειδική περιποίηση. Αρχικά τον ξεσκονίζουμε. Αν δεν έχει σκαλίσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαλακή βούρτσα ή το ειδικό βουρτσάκι της ηλεκτρικής σκούπας. Στη συνέχεια καθαρίζουμε τα κρύσταλλά του με ένα πανί, το οποίο έχουμε βουτήξει σε νερό με λίγο καθαρό οινόπνευμα και 2-3 σταγόνες αμμωνίας.

Αμπαζούρ από χαρτόνι: Το ξεσκονίζουμε και αν έχει λεκέδες τους τρίβουμε με μια λευκή μαλακή γόμα.

Αμπαζούρ από οπαλίνα ή ύφασμα: Ξεσκονίζουμε με το ειδικό βουρτσάκι της ηλεκτρικής σκούπας και σαπουνίζουμε με υγρό πιάτων ελαφρά το «καπέλο» μέσα σε μια λεκάνη, το ξεβγάζουμε και το σκουπίζουμε με ένα καθαρό πανί που δεν αφήνει χνούδι.

Αμπαζούρ από πλαστικό: Το ξεσκονίζουμε και αν είναι λερωμένο, το τρίβουμε ελαφρά με ένα μαλακό σφουγγάρι που έχουμε βουτήξει σε σαπουνάδα. Σκουπίζουμε με μαλακό πανί.

Πηγή: vita

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.