Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για εκδήλωση καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου, αναφέρει νέα έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το Johns Hopkins University School of Medicine. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε παράγοντες όπως η εθνικότητα ή τα φυλετικά χαρακτηριστικά. Ούτε έλαβε υπόψη της εάν κάποια γυναίκα πέρασε στην εμμηνόπαυση φυσιολογικά ή χειρουργικά, με την αφαίρεση των αναπαραγωγικών της οργάνων.

Το δείγμα της έρευνας περιελάμβανε περίπου 2.500 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 84 ετών. Από αυτές, ένα ποσοστό 28% ανέφεραν πρόωρη εμμηνόπαυση, δηλαδή εμμηνόπαυση πριν την ηλικία των 46 ετών. Αν και ο συνολικός αριθμός των γυναικών που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μικρός, εντούτοις φάνηκε ότι γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο συγκρινόμενες με γυναίκες που βίωσαν την εμμηνόπαυσή τους μετά τα 50.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dhananjay Vaidya, δήλωσε ότι αν οι γιατροί γνωρίζουν ότι μια ασθενής έφτασε στην εμμηνόπαυση πριν τα 46α γενέθλιά της θα μπορούσαν να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο να κάνουν συστάσεις και να παράσχουν αγωγή για να βοηθήσουν να προληφθούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Για παράδειγμα, οι καπνίστριες φτάνουν στην εμμηνόπαυση κατά μέσον όρο 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες, επομένως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τη διατροφή και την άσκηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετιζόταν με την πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν παρόμοιος, είτε αυτή εμφανίστηκε φυσιολογικά είτε μετά από χειρουργική αφαίρεση των οργάνων αναπαραγωγής.

Ο Vaidya σημείωσε ότι γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή συχνά υποβάλλονται σε αφαίρεση ωοθηκών που οδηγεί σε γρήγορη εμμηνόπαυση. Θεωρεί ότι ενδεχομένως η αφαίρεση ωοθηκών μπορεί να αποφευχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, για να καθυστερήσει η εμμηνόπαυση και πιθανόν να προστατευτούν οι ασθενείς από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: healthpress.gr