Μια από τις ευρύτατα διαδεδομένες θεωρίες της οποίας βιβλία έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, είναι αυτή του Peter D’adamo, που πηγάζει από την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και υποστηρίζει ότι οι διατροφικές απαιτήσεις, καθορίζονται σε μέγιστο βαθμό από την ομάδα αίματος.

Υπό αυτό το πρίσμα ο D’adamo ισχυρίζεται πως τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο για παράδειγμα, πρέπει να σιτίζονται με βάση το κρέας και να αποφεύγουν τροφές όπως τα όσπρια.

Χαρακτηριστικά

Κάθε άνθρωπος ως ξεχωριστή γενετικά οντότητα χρήζει ιδιαίτερων διατροφικών οδηγιών.

Οι λεκτίνες των τροφίμων (κατηγορία πρωτεϊνών) προκαλούν τη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων σε διάφορα όργανα ή συστήματα του σώματος.

Κάθε άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες λεκτίνες, οι οποίες προκαλούν συγκόλληση ερυθροκυττάρων σε άτομα της δικής του ομάδας αίματος.

Ανάλογα με την ομάδα αίματος
:
Ομάδα 0 – κυνηγοί: ανάγκη για έντονη σωματική άσκηση και κατανάλωση κρέατος – περιορισμός σε ψωμί, σιτηρά, δημητριακά.
Ομάδα Α – καλλιεργητές: ανάγκη για φυτοφαγική δίαιτα, ώστε να γίνουν λεπτότεροι και πιο παραγωγικοί.
Ομάδα Β – νομάδες: ανάγκη για κατανάλωση γαλακτοκομικών και για διατροφή με ποικιλία
Ομάδα ΑΒ – ανάμιξη της Α και της Β.

Σχολιασμός
Η συγκεκριμένη θεωρία παρόλο που βρήκε πολλούς υποστηρικτές, παρουσιάζει πολλά επιστημονικά κενά και ατεκμηρίωτες επισημάνσεις, οδηγώντας μας στο σημείο να συμπεράνουμε πως δεν πρέπει εύκολα και αβίαστα να αποδεχόμαστε κάθε καινούρια τακτική, ιδιαίτερα δε όταν αυτή ανατρέπει δεδομένα χρόνιων επιστημονικών ερευνών, όπως το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Αυτό αναφέρεται διότι σύμφωνα με αυτή την θεωρία, το μεγαλύτερο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (που είναι αυτό με ομάδα αίματος Ο) οδηγείται στην αντίληψη ότι το μεσογειακό μοντέλο διατροφής, που προτείνει το κρέας λίγες φορές το μήνα, είναι ακατάλληλο διατροφικό σχήμα και πως στην διατροφή τους πρέπει να έχουν συχνά το κρέας, παρόλο που εκατοντάδες επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες υποδεικνύουν, πως η συχνή κατανάλωση κρέατος είναι άμεσα συνδεδεμένη με πολλές μορφές καρκίνου αλλά και με άλλα χρόνια εκφυλιστικά νοσήματα.

Θεωρείται αβάσιμη θεωρία, αφού στην περίπτωση που ίσχυε, η υποτιθέμενη συγκόλληση των ερυθρών αιμοσφαιρίων θα οδηγούσε σε θρομβώσεις, εγκεφαλικά., εμφράγματα και καταστροφή διαφόρων οργάνων.

Δεν αναφέρεται πουθενά στη βιβλιογραφία σύνδρομο δυσλειτουργίας ή ανεπάρκειας οργάνων λόγω θρομβώσεων προκαλούμενων από «λεκτίνες».

Δεν υπάρχουν βιβλιογραφικές αναφορές αυτού του συνδρόμου, ιστολογικές μελέτες ή πειράματα που να αποδεικνύουν αυτή τη θεωρεία. Δεν υπάρχει καμία βιβλιογραφική συσχέτιση της εν λόγω θεωρίας με την απώλεια βάρους.

Πηγή: neadiatrofis.gr