Η ακμή εμφανίζεται συνήθως για πρώτη φορά στις αρχές της εφηβείας -νωρίτερα στα κορίτσια λόγω της πιο πρώιμης ήβης τους. Βελτιώνεται σταδιακά από την ηλικία των 21-22 ετών.

Διαβάστε ποιοι παράγοντες την ενισχύουν και πώς αντιμετωπίζεται…

Τι είναι

Είναι μια πάθηση των σμηγματογόνων αδένων (κυρίως στο πρόσωπο, στη ράχη και στο στήθος) και του πόρου (καναλιού) του δέρματος, μέσω του οποίου το σμήγμα περνάει στην επιφάνεια του δέρματος. Όσοι έχουν σοβαρότερο πρόβλημα ακμής έχουν συνήθως πιο λιπαρό δέρμα.

Η διατροφή την επηρεάζει;

Δεν υπάρχουν σαφείς επιστημονικές αποδείξεις ότι η διατροφή επηρεάζει με κάποιον τρόπο την ακμή. Πολλοί νομίζουν ότι τροφές όπως η σοκολάτα και το χοιρινό λίπος την επιδεινώνουν, αλλά αυτό δεν αποδεικνύεται επιστημονικά.

Συνήθως δεν απαιτούνται διαιτητικοί περιορισμοί για τους ασθενείς με ακμή.

Να «σπάω» τα σπυράκια μου ή όχι;

Συνήθως συνιστάται να μην «πειράζει» κανείς τα σπυράκια, ιδιαίτερα αν είναι βαθιά. Οι επιφανειακές φλύκταινες (κίτρινα σπυράκια) μπορεί να πιεστούν ελαφρά για να αφαιρεθεί το περιεχόμενό τους.

Τα άλλα σπυράκια δεν πρέπει να πιέζονται, γιατί αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερα, που όχι μόνο θα διαρκέσουν περισσότερο, αλλά μπορεί να δημιουργήσουν και ουλές.

Το μακιγιάζ την επιδεινώνει;

Υπάρχουν ενδείξεις από την Αμερική ότι η χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα ορισμένων καλλυντικών επιδεινώνει την ακμή.

Πάντως, όσες χρειάζεστε μακιγιάζ γιατί σας ανεβάζει την ψυχολογία θα πρέπει να το περιορίζετε στο ελάχιστο χρονικό διάστημα και να μη χρησιμοποιείτε λιπαρά καλλυντικά χωρίς φαρμακευτικές ουσίες.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η ήπια ακμή αντιμετωπίζεται βασικά με τοπικά παρασκευάσματα, όπως υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σε μορφή κρέμας, με ή χωρίς σύγχρονη χορήγηση αντιβιοτικών από το στόμα.

Για τη θεραπεία της σοβαρής ακμής, το καλύτερο αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, επιτυγχάνεται με τη χορήγηση ισοτρετινοΐνης. Όσο για τα αντιβιοτικά, αυτά που χορηγούνται πιο συχνά είναι η τετρακυκλίνη ή η οξυτετρακυκλίνη.

Πηγή: belife.gr