Το παλαιότερο κραγιόν υπολογίζεται πως έγινε γνωστό πριν από 5.000 χρόνια. Βρέθηκε στην πόλη Sumerian στο σημερινό Ιράκ, ενώ στις μέρες μας υπολογίζεται πως το 92% των γυναικών φορούν κραγιόν.

Απαραίτητο εργαλείο μακιγιάζ, το οποίο δεν λείπει ποτέ μια γυναικεία τσάντα που… σέβεται τον εαυτό της!

Οι αποχρώσεις ατελείωτες και η εξάρτηση ακόμη μεγαλύτερη, γιατί όπως και να το κάνουμε το κραγιόν μεγάλωσε γενιές και γενιές γυναικών.

Μαμάδες, κόρες, γιαγιάδες που το λάτρεψαν και δεν ζούσαν χωρίς αυτό. Η ιστορία του μεγάλη όση και η αποδοχή του από τον γυναικείο πληθυσμό…

-Η Κλεοπάτρα, η πιο διάσημη φαραώ της Αιγύπτου, χρησιμοποιούσε λιωμένα κόκκινα σκαθάρια για να βάφει τα χείλη της σε έντονο κόκκινο χρώμα.

-Το κραγιόν έγινε διάσημο το 16ο αιώνα χάρη στην Βασίλισσα Ελισάβετ I και τις κυρίες της αυλής της, που έβαφαν τα χείλη τους με ένα μείγμα από κερί μέλισσας και υδραργυρούχο σουλφίδιο.

-Τα πρώτα κραγιόν σε μεταλλικές θήκες εμφανίστηκαν στην αγορά το 1915.

-Η μέση γυναίκα καταναλώνει περίπου 2 με 3 κιλά κραγιόν στη διάρκεια της ζωής της γλείφοντας τα χείλη της!

-Κατά τη Χρυσή Εποχή του Ισλάμ, ο Ανδαλουσιανός Άραβας ιατρός και φαρμακοποιός Abu al-Qasim al-Zahrawi δημιούργησε το πρώτο κραγιόν σε στερεά μορφή, χρησιμοποιώντας άρωμα και άλλα συστατικά πεπιεσμένα σε καλούπια. Περιέγραψε τη διαδικασία στην εγκυκλοπαίδεια του περί ιατρικής και φαρμακολογίας, την Al-Tasrif.

-Το 1770, το Βρετανικό Κοινοβούλιο πέρασε έναν νόμο σύμφωνα με τον οποίο όποια γυναίκα φορούσε κραγιόν θα δικαζόταν για μαγεία.

-Η δημοτικότητα του κραγιόν αυξήθηκε κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χάρη στη βιομηχανία του σινεμά και το μακιγιάζ έγινε συνήθεια για τις γυναίκες.

-Το 1950, η Αμερικανίδα φαρμακοποιός Hazel Bishop δημιούργησε το πρώτο μακράς διάρκειας κραγιόν.

Πηγή: fe-mail.gr