Το 75% της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι αφορά γυναίκες

Τα στοιχεία που παρουσίασε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη


ΓΥΝΑΙΚΑ
17:07
08/03/2019
Το 75% της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι αφορά γυναίκες
4
loading

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, τόνισε, μεταξύ άλλων, η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία Καραμεσίνη, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» 105,5».

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ μίλησε επίσης για τη νέα υποχώρηση της ανεργίας στο 18% τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι η μείωση σε ετήσια βάση ήταν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2017. «Αν συγκρίνουμε τον Δεκέμβριο του 2018 με τον Δεκέμβριο του 2014, παρατηρείται αύξηση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 340.000» ανέφερε η κ. Καραμεσίνη.

Ωστόσο, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ διαπίστωσε ότι, ενώ η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε στα επίπεδα του Αυγούστου του 2011, το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας παραμένει πολύ μεγάλο. Όπως είπε, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται στο 23% και στους άνδρες στο 14%, «το χάσμα του 9% είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση». «Σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν και μπαίνουν μαζικά στην αγορά εργασίας [… ] όπως και μέσα στην κρίση, γιατί ήθελαν να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα και συνεχίζουν και τώρα να συμμετέχουν …» συμπλήρωσε η κ. Καραμεσίνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ στα ενεργά προγράμματά του σήμερα δεν έχει άμεση «σηματοδότηση φύλου» (π.χ. περισσότερα μόρια για γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες), αλλά «υπάρχουν άλλα κριτήρια που οδηγούν στο να συμμετέχουν περισσότερο οι γυναίκες. Παρακολουθούμε τη σύνθεση φύλου των ωφελουμένων, τα ποσοστά ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο από τους άνδρες και στα προγράμματα απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης» υπογράμμισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

«Ρητή αναφορά στο φύλο» -διευκρίνισε- «υπάρχει και θα υπάρξει στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που έπονται, σε αυτά θα υπάρχει ποσόστωση φύλου». «Τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι από γυναίκες. Υπάρχει ποσοστό 60% στα προγράμματα αυτά για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων των γυναικών» σημείωσε η κ. Καραμεσίνη. Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες κατηγορίες γυναικών πιο ευάλωτες, όπως στα μονογονεϊκά νοικοκυριά όπου επικεφαλής είναι, κυρίως, γυναίκες. «Αυτά πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» είπε.

Κλείνοντας, η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε τη σημασία της μη αμειβόμενης εργασίας. «Ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος της συνολικά παρεχόμενης εργασίας στην οικονομία είναι η μη αμειβόμενη εργασία, που είναι αόρατη, γιατί πραγματοποιείται εντός του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του ILO, τα οποία δείχνουν ότι στον κόσμο συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%» δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ. «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί, χωρίς αυτήν τη μη αμειβόμενη εργασία, δεν υπάρχει η κοινωνία μας» σχολίασε η κ. Καραμεσίνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Yezhov.

  Μπράβο στο αητόπουλο που επινόησε τον τίτλο του άρθρου... Πουθενά δεν είπε η κυρία τάδε του ΟΑΕΔ ότι "το 75% των γυναικών δεν αμείβεται για την εργασία στο σπίτι" (για την οποία ούτως ή άλλως κανείς δεν αμείβεται).

  1. avatar Yezhov.

   Σα να μου φαίνεται ότι κάποιος διόρθωσε τον τίτλο...

 2. avatar Μη πέφτετε στην παγίδα ρεεε

  Ασφαλιστικές εισφορές από τις νοικοκυρές θέλουν. Τα λεφτά τους τα παίρνουν ήδη. Στο κάτω κάτω τα μοιράζονται με αυτόν που δουλεύει εκτός σπιτιού.

 3. avatar Ορε

  Ποιος αμείβετε για την εργασία στο σπίτι πρώτων και δεύτερον αυτή θα ήταν μια πολύ χρήσιμη πληροφορία αν συνδυαζόταν με το ποσοστό και τις εργατοώρες της εκτός σπιτιού εργασίας.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει