Πολλές νέες μητέρες σε όλο τον κόσμο νιώθουν άγχος και ενοχή, που αφήνουν τα μωρά τους για να επιστρέψουν στη δουλειά τους, και κάποιες ανησυχούν πως οι πολιτικές προστασίας μητρότητας των χωρών τους αντικατοπτρίζουν κοινωνίες που θεωρούν σημαντικότερη την παραγωγικότητα σε σχέση με το μεγάλωμα των παιδιών.

Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, το Reuters απευθύνθηκε σε μητέρες σε πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την παύση της δουλειάς τους, προκειμένου να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους και στη συνέχεια να τα φροντίσουν.

Έκθεση του ΟΟΣΑ το 2016 διαπίστωνε πως μεταξύ των χωρών μελών του, οι νέες μητέρες δικαιούνται κατά μέσο όρο 18 εβδομάδες άδειας συνολικά, πριν και μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Αλλά οι διαφορές είναι τεράστιες. Παρότι κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία και η Ρωσία, προσφέρουν μήνες ή και χρόνια άδεια μητρότητας, οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα που δεν προέβλεπε κανενός είδους άδεια με αποδοχές, σε εθνική βάση.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Blanca Eschbach, νέας μητέρας από το Σαν Αντόνιο του Τέξας, η οποία επέστρεψε στη δουλειά της αυτή την εβδομάδα, έχοντας πάρει δέκα εβδομάδες άδεια για να φέρει στον κόσμο το παιδί της «Νομίζω ως κοινωνία αποτιμούμε την παραγωγικότητα ως πιο σημαντική από την οικογενειακή ζωή» λέει η ίδια. «Νιώθεις σχεδόν να πρέπει με βιασύνη να επιστρέψεις στη δουλειά».

Η ίδια θα ήθελε να μείνει στο σπίτι της περισσότερο καιρό με το παιδί της- ιδανικά 16 εβδομάδες- αλλά η οικογένειά της δεν μπορεί να το αντέξει αυτό οικονομικά.

Η 37χρονη Tatiana Barcellos, δημόσια υπάλληλος στη Βραζιλία, εξέφρασε επίσης άγχος και ανησυχία για την επιστροφή της στη δουλειά, φοβούμενη πως η απουσία της μπορεί να προκαλέσει στρες στο μωρό της.

Στην Ολλανδία, η 32χρονη Lucie Sol λέει πως η επιστροφή στη δουλειά γίνεται «φορτωμένη με πολλή ενοχή».

«Ένιωθα άσχημα που την άφηνα πίσω» λέει για την κόρη της. «Ήταν μόνο πεντέμισι μηνών και θα ήθελα να την έχω κοντά μου». Έτσι, πήρε ακόμα τρεις μήνες άδεια μητρότητας, λείποντας συνολικά από τη δουλειά της 27 εβδομάδες. Ο σύντροφός της πήρε τις δύο ημέρες άδειας πατρότητας και τρεις εβδομάδες από την κανονική του άδεια, για να είναι με την οικογένειά του. Όπως σημειώνει το Reuters, η άδεια πατρότητας έχει πλέον επεκταθεί στις πέντε μέρες στην Ολλανδία.

Στη Λευκορωσία, τα πράγματα ήταν διαφορετικά για την 28χρονη Alesia Rutsevich, η οποία επιστρέφει στη δουλειά της- είναι οφθαλμίατρος- τρία ολόκληρα χρόνια μετά τη γέννηση του γιου της. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, οι μητέρες πληρώνονται τον μέσο μισθό τους για 70 ημέρες πριν τη γέννα και 56 ημέρες μετά. Στη συνέχεια δικαιούνται άδεια ανατροφής παιδιού έως και για τρία χρόνια- είτε είναι γονείς είτε κηδεμόνες. Πληρώνονται ένα στάνταρ ποσό, το οποίο εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών στην οικογένεια.

Η Rutsevich δηλώνει ευτυχισμένη που είχε τόσο χρόνο με το παιδί της και επαινεί τον νομοθέτη.

Η 36χρονη Ferzanah Essack από τη Νότιο Αφρική εξηγεί πως στη χώρα της επιτρέπεται άδεια μητρότητας τεσσάρων μηνών, αν και οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους στο διάστημα αυτό. Οι μπαμπάδες δικαιούνται δέκα μέρες άδεια πατρότητας.

Η Essack έχει μεγάλη ανησυχία για την επιστροφή της στη δουλειά, αλλά την παρηγορεί που το μωρό της θα το φροντίζει η μαμά της και η πεθερά της.

Η φροντίδα είναι προφανώς δωρεάν. «Πληρώνουμε σε αγάπη και φιλιά, πολλή αγάπη, επειδή είναι οι γιαγιάδες» λέει.