Στη χώρα μας λέμε συχνά πως αν δεν περισσέψει δεν φτάνει, μόνο που οι καιροί δεν είναι πια για σπατάλες.

Κι έτσι η γαλοπούλα, η βασίλισσα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, καλό είναι να έχει το σωστό μέγεθος, έτσι ώστε όλοι να φάνε και να μη μείνει η μισή.

Πόσο μεγάλη πρέπει όμως να είναι; Για γαλοπούλες κάτω από 7-7,5 κιλά, η σωστή αναλογία είναι 450 γραμμάρια ανά άτομο. Για μεγαλύτερα πουλιά, υπολογίστε λίγο λιγότερο, μιας και η αναλογία κρέατος/κόκαλο είναι μεγαλύτερη. Για 7-8 άτομα λοιπόν, το ιδανικό βάρος γαλοπούλας είναι 3,5 κιλά, ενώ με 4,5 κιλά τρώνε άνετα 8-9 νοματαίοι.

Αν βέβαια θέλετε να μείνει μια καλή ποσότητα και για δεύτερη μερίδα στον καθένα ή για το βραδινό σάντουιτς, υπολογίστε άλλα 200-220 γραμμάρια το άτομο. Μια γαλοπούλα, ας πούμε, 5,5 κιλών θα βγάλει 12 χορταστικότατες μερίδες, ενώ με μια 9κιλη τρώνε άνετα 22 άνθρωποι.

Ο κανόνας λέει ωστόσο πως αν έχουμε πολλούς καλεσμένους, είναι προτιμότερο να ετοιμάσουμε δύο μικρότερες γαλοπούλες (5 κιλών ή μικρότερες) παρά μία μεγάλη. Κι αυτό γιατί τα μικρά πουλιά χωράνε καλύτερα στο ψυγείο και τα μαγειρικά σκεύη, την ίδια ώρα που μαγειρεύονται γρηγορότερα και πιο ομοιόμορφα.

Ταυτοχρόνως, μας δίνουν και τη δυνατότητα να πειραματιστούμε με δύο διαφορετικές συνταγές, δίνοντας το κατιτίς παραπάνω στο εορταστικό τσιμπούσι.

Και τώρα, γνωρίζετε τι θα πρέπει να κάνετε… του χρόνου τα Χριστούγεννα με τη γαλοπούλα!