Η γήρανση αποτελεί ένα αναπόφευκτο γεγονός. Σε ορισμένα σημεία του σώματος τα αποτελέσματά της είναι εμφανή: Το δέρμα χαλαρώνει, ξεφουσκώνει, χάνει την ελαστικότητά του και αποκτά ρυτίδες. Τα μαλλιά ασπρίζουν και αραιώνουν. Πολλοί πιστεύουν πως το μόνο όργανο του οργανισμού που γλυτώνει είναι τα μάτια. Λάθος!

Το μάτι γερνάει εσωτερικά. Πιο τρανή απόδειξη από την πρεσβυωπία δεν υπάρχει όπως και με τον καταρράκτη (που αποτελεί γήρανση του φακού του ματιού) ή εκφυλιστικές παθήσεις της ωχράς κηλίδας. Όμως το μάτι γερνάει και εξωτερικά: Εκφυλιστικές αλλοιώσεις δημιουργούνται και στην εξωτερική επιφάνεια των οφθαλμών.

Αυτό συνήθως διαφεύγει της προσοχής γιατί τα ανθρώπινα μάτια δεν αλλάζουν μορφή, δηλαδή ούτε μικραίνουν ούτε μεγαλώνουν, δεν ζαρώνουν κι ούτε αλλάζουν σχήμα με την πάροδο του χρόνου. Η οφθαλμογήρανση (ophthalmo-aging) είναι μια πραγματικότητα. Τώρα πια γνωρίζουμε και μπορούμε να αντιληφθούμε τα σημάδια της, να κατανοήσουμε πότε κάνει την εμφάνισή της και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να αναστρέψουμε και να καθυστερήσουμε την πορεία της.

Ο επιπεφυκότας, η διάφανη μεμβράνη που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια των ματιών γερνάει. Η σωστή του λειτουργία βασίζεται στην προστασία που του προσφέρει το στρώμα των φυσικών δακρύων από το οποίο τρέφεται. Αντιοξειδωτικές ουσίες της δακρυικής αυτής στοιβάδας τον προστατεύουν, τον κάνουν πιο ελαστικό και πιο υγιή. Η πάροδος της ηλικίας δημιουργεί ποσοτική και ποιοτική ελάττωση αυτής της δακρυικής προστατευτικής στοιβάδας.

Οι συνέπειες αυτές αρχίζουν να γίνονται εμφανείς ήδη από την 3η δεκαετία της ζωής. Τα μάτια είναι ερεθισμένα, τσούζουν και κοκκινίζουν. Προοδευτικά εμφανίζονται περισσότερα αιμοφόρα αγγεία, τα συμπτώματα επιδεινώνονται και σταδιακά ο επιπεφυκότας χάνει την διαύγεια του, εκφυλίζεται και κιτρινίζει. Τα μάτια πλέον δείχνουν κουρασμένα, άτονα και χωρίς ζωντάνια. Η εμφάνιση των ματιών-οφθαλμών, είναι σημαντική όσον αφορά την αυτοπεποίθηση μας και την εικόνα που εμφανίζουμε προς τους άλλους.

Η οφθαλμογήρανση είναι πια είναι ένα γεγονός αναπόφευκτο για όλους μας. Ο μοναδικός τρόπος για να καθυστερήσουμε την εξέλιξη αυτή αλλά και για να βελτιώσουμε την εμφάνιση των ματιών μας είναι η τακτική χρήση των σύγχρονων καλλυντικών δακρύων ομορφιάς που θα προστατεύσουν τις εξωτερικές στοιβάδες του ματιού μας από την φθορά του χρόνου. Η αντιοξειδωτική και ενυδατική περιποίηση των οφθαλμών από μικρή ηλικία μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά τα εμφανή σημάδια της οφθαλμικής γήρανσης.

Τα πρώτα οφθαλμοκαλλυντικά, Kiten Beauty OphthalmoCosmetics παραδέχονται οι περισσότεροι ειδικοί ότι είναι ο σύμμαχος στη καθημερινή προστασία των οφθαλμών απέναντι στα εμφανή σημάδια της πρόωρης οφθαλμογήρανσης.