Οι διαταραχές της γεύσης μπορεί να αλλοιώσουν την πολύτιμη αυτή αίσθηση ακόμα και σε βαθμό που να μην αντιλαμβανόμαστε τι ακριβώς τρώμε. Τι μπορεί να τις προκαλέσει;

H γεύση μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε το άρωμα διαφόρων ουσιών, όπως είναι οι τροφές αλλά και διάφορες βλαβερές ουσίες και δηλητήρια. Οι βασικές γεύσεις που αναγνωρίζει ο άνθρωπος είναι το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό και το πικρό. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως η αισθητική αυτή λειτουργία μπορεί να διαταραχθεί οδηγώντας σε υπογευσία (μείωση της αίσθησης της γεύσης), αγευσία (απώλεια της γεύσης) και δυσγευσία ή κακογευσία (μετατροπή της γεύσης σε δυσάρεστη αίσθηση ή κακή γεύση).

Πιθανές αιτίες
– Ακτινοθεραπεία στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου.
– Δηλητηρίαση από βαρέα μέταλλα.
– Διαταραχές μεταβολισμού: υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης, αβιταμινώσεις, νοσήματα του ήπατος και των νεφρών κ.ά.
– Ορμονικοί λόγοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
– Το κάπνισμα και η κακή υγιεινή του στόματος.
– Κακώσεις της κεφαλής και μεταβολές του στοματικού βλεννογόνου από τοπικές φλεγμονές, αμυγδαλίτιδες, φαρυγγίτιδες, λευκοπλακία, μυκητιάσεις, ιδιοπαθές σύνδρομο Sjogren, τεχνητές οδοντοστοιχίες, επεμβάσεις για νεοπλασίες της περιοχής.
– Φλεγμονές του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) λόγω βλάβης της χορδής του τυμπάνου ή κλάδου του προσωπικού νεύρου.
– Νευρολογικές διαταραχές λόγω φλεγμονών ή εκφυλιστικών καταστάσεων και όγκων των εγκεφαλικών νεύρων ή του εγκεφάλου, όπως επίσης και η υστερία και διάφορες ψυχογενείς καταστάσεις.
– Φάρμακα: ατροπίνη, φάρμακα για τον ίλιγγο, αντιθυρεοειδικά, αντιβιοτικά κ.ά.
– Η ελάττωση των επιπέδων ψευδαργύρου στο αίμα, που παρατηρείται σε διάφορες παθήσεις.

Πρέπει να ανησυχώ;
Ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί, κάποιες από αυτές τις διαταραχές θεωρούνται σοβαρές, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να μην αγνοούνται, κυρίως όταν επιμένουν. Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιατρικό ιστορικό, την κλινική εξέταση, καθώς και διάφορες δοκιμασίες με σταγόνες υγρών, και η αντιμετώπισή τους είναι ανάλογη με την αιτία τους.

Πηγή: myworld.gr