Ουσία που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί ενδεχομένως να βοηθά στην πρόληψη μητέρων με τον ιό HIV να περάσουν τον ιό στα νεογνά τους, αναφέρει νέα έρευνα.

Ο Lars Bode, του University of California, στο San Diego, δήλωσε ότι στις αναπτυσσόμενες χώρες, μητέρες που έχουν μολυνθεί με τον ιό αντιμετωπίζουν το δίλημμα αν θα πρέπει ή όχι να θηλάσουν τα νεογνά τους. Πρόσθεσε ότι ο θηλασμός εκθέτει το νεογνό στον ιό και αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από τη λοίμωξη με τον ιό HIV, αλλά ο μη θηλασμός αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από άλλες λοιμώξεις στα έντερα ή στο αναπνευστικό.

Ο Bode θέλησε να ανακαλύψει γιατί η πλειοψηφία των νεογνών που τρέφονται με μητρικό γάλα δεν μολύνονται με τον ιό του AIDS.

Η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ορισμένα συστατικά στο μητρικό γάλα, τα HMO, μπορεί ενδεχομένως να προσφέρουν προστασία στα νεογνά από τον HIV.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν επίπεδα των HMO και τη σύνθεση του μητρικού γάλατος σε περισσότερες από 200 θετικές στον ιό γυναίκες, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Ζάμπια. Τα νεογνά παρακολουθήθηκαν από τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 24 μηνών.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι υψηλότερες συγκεντρώσεις HMO στο μητρικό γάλα συνδέονταν με μεγαλύτερη προστασία έναντι της εξάπλωσης του ιού στα νεογνά.

Ο Bode δήλωσε ότι τα HMO δρουν σαν προβιοτικά, που προάγουν την ανάπτυξη επιθυμητών ομάδων βακτηρίων στο έντερο των νεογνών. Επίσης εμπλέκονται σε αντιδράσεις των κυττάρου του ανοσοποιητικού και εμποδίζουν τα παθογόνα από την επικόλληση στα κύτταρα.

Η έρευνα ανακάλυψε σχέση μεταξύ των επιπέδων HMO και του κινδύνου για λοίμωξη από τον ιό HIV, αλλά δεν ανακάλυψε ότι η ουσία μπλοκάρει τον ιό.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι περισσότερη έρευνα για τα HMO θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη προστασία από τον ιό HIV, και πιθανόν την ανάπτυξη βελτιωμένων αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «American Journal of Clinical Nutrition».

Πηγή: iatronet