Το κλειδί της ορμονικής υποκατάστασης ανοίγει στις μέρες μας το κουτί των (παν)-ομοιοτύπων ορμονών.

Το θέμα των ορμονών αποτελεί ακόμη ταμπού εξαιτίας όλων των αρνητικών σχολίων που τις συνοδεύουν λόγω των επικίνδυνων επιπλοκών τους.

Σε πρόσφατες όμως τηλεοπτικές εκπομπές πολλών διασημοτήτων του εξωτερικού, όπως και της Oprah, το θέμα της θεραπείας της ορμονικής υποκατάστασης κάθε άλλο παρά αρνητική κριτική έχει λάβει, αφού το επιστημονικό κοινό έχει εξαλείψει τη χορήγηση συνθετικών ορμονών που στην πραγματικότητα δε βελτίωναν το ορμονικό προφίλ.

Η εξέλιξη θέλει τις βιο-πανομοιότυπες ορμόνες (b – HRT) να μπαίνουν δυναμικά στο προσκήνιο, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον των γυναικών.

«Είναι κατάλληλες για μένα;»

Η ενέργεια και η ζωτικότητα που προσφέρουν οι φυσικές ορμόνες δεν συγκρίνονται με κανένα σκεύασμα. Οι βιο-πανομοιότυπες ορμόνες έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για περίπου 20 χρόνια στην κλινική πράξη και σε πολλές περιπτώσεις ασθενών είχαν μεγάλη επιτυχία.

Οι βιοπανομοιότυπες ορμόνες είναι εξατομικευμένες και παρασκευάζονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ανθρώπου, μοιάζουν απόλυτα με εκείνες που βρίσκονται φυσιολογικά στον οργανισμό, ώστε να τις αναγνωρίζει σαν δικές του και να λειτουργεί ομαλά. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ μπορεί να ληφθούν με διάφορους τρόπους υπάρχει και η δυνατότητα εφαρμογής τους στο δέρμα με τη μορφή κρέμας και καθώς δεν περνούν από το ήπαρ, οι παρενέργειες εξαλείφονται.

Πώς θα ρυθμίσετε σωστά τα επίπεδα των ορμονών

Θα χρειαστεί
• Λήψη αίματος για εργαστηριακές εξετάσεις που μας υποδεικνύουν τα επίπεδα των (το επονομαζόμενο ορμονικό panel).
• Λεπτομερής εξέταση –από γιατρό- των τιμών αυτών και συνταγογράφηση της ακριβής δοσολογίας βιο-πανομοιότυπων ορμονών π.χ οιστρογόνων, προγεστερόνης, τεστοστερόνης και/ή DHEA
• Προσεκτική παρακολούθηση με τακτικό επανέλεγχο των ορμονικών επιπέδων ώστε να διασφαλιστεί ότι τα συμπτώματα εξαλείφονται με την μικρότερη δυνατή δοσολογία.

Στα αρχικά στάδια ο ορμονικός έλεγχος γίνεται κάθε 3 μήνες. Αφού αποκατασταθεί η ισορροπία, οι ορμόνες ελέγχονται μία φορά τον χρόνο, με το ετήσιο check-up. Σε περίπτωση ορμονικών διαταραχών θεωρείται επιτακτική η ανάγκη της υποστήριξης του ενδοκρινικού συστήματος, για την αναπλήρωση βιταμινών και θρεπτικών συστατικών καθώς επίσης και την αλλαγή διατροφικών συνηθειών και τρόπου ζωής. Είναι σημαντικό λοιπόν οι ορμόνες να χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα παραπάνω.

Mήπως αυτή η προσέγγιση είναι η «γόμα των ρολογιών»;
Ίσως στο κοντινό μέλλον και καθώς η επιστήμη προχωρά να εξαλειφθούν οι «ζαρωμένες» αποδείξεις του χρόνου και με ένα απλό συμπέρασμα, αυτό της ορμονικής ισορροπίας, να επιτυγχάνεται η δυναμική αυτή ισορροπία που αλλάζει από μέρα σε μέρα. Όταν δίνεις στο σώμα σου την υποστήριξη που χρειάζεται, μπορεί αυτόματα να ανανεωθεί γιατί είναι από τη φύση του εξοπλισμένο και προγραμματισμένο να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. Η αρχή μπορεί να γίνει με την απλούστερη δυνατή μορφή υποστήριξης χωρίς συμπτώματα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και εμφανή από τον πρώτο κιόλας μήνα της αγωγής.

Πηγή: omorfamistika.gr