Η κληρονομικότητα είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη δημιουργία κιρσών και φλεβίτιδας οπότε δυστυχώς αν η μαμά σου και οι θείες σου έχουν μικρές μπλε φλέβες ή θρόμβους, μάλλον δε θα μπορέσεις να το αποφύγεις. Εκτός όμως από κληρονομικούς παράγοντες, στους οποίους δεν μπορούμε να επέμβουμε, υπάρχουν κι άλλοι που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Γνωρίζοντας τι προκαλεί φλεβίτιδα μας βοηθά να την αντιμετωπίσουμε και να πάνω απ΄ όλα να προλάβουμε το κακό!

Αν και δεν υπάρχει κανένας σίγουρος τρόπος για να αποτραπεί η εμφάνιση κιρσών και φλεβίτιδας, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισής τους. Η παρατεταμένη ορθοστασία, η έλλειψη άσκησης, η χρήση αντισυλληπτικών και οιστρογόνων είναι μερικοί από τους παράγοντες που προδιαθέτουν για φλεβίτιδες και κιρσούς και στους οποίους μπορείς να επέμβεις.

Τι να κάνεις για να προλάβεις την εμφάνιση φλεβίτιδας και κιρσών;

– Να ασκείσαι τακτικά: Το περπάτημα και το τζόκινγκ βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος κι έτσι προλαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό τη φλεβίτιδα.

– Απέφευγε την ορθοστασία: Το να μένεις όρθια και στάσιμη σε ένα σημείο για αρκετή ώρα αυξάνει την φλεβική πίεση στα άκρα. Επειδή όμως πιθανότατα να μην κάνεις δουλειά γραφείου και η εργασία σου ίσως απαιτεί ορθοστασία, φρόντισε να κινείσαι όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να ενισχύεις την κυκλοφορία του αίματος.

– Αν έχεις πολλά κιλά ξεκίνησε δίαιτα: Όπως καταλαβαίνεις το υπερβολικό βάρος αυξάνει την πίεση στα πόδια, και επιβαρύνει την κατάσταση.

– Κόψε το κάπνισμα: Να ένας ακόμη λόγος για να κόψεις το κάπνισμα. Καπνίζοντας το ένα τσιγάρο μετά το άλλο εκτός από το ότι μπορεί να βλάψει ανεπιστρεπτί την υγεία σου, ίσως σου δημιουργήσει φλεβίτιδα!

– Βάλε τα πόδια σου ψηλά: Όπως και το υπόλοιπο σώμα έτσι και τα πόδια σου χρειάζονται ανάπαυση, ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα. Είτε η δουλειά σου είναι καθιστική ή απαιτεί ορθοστασία, καλό θα είναι επιστρέφοντας σπίτι, όταν κάθεσαι στον καναπέ ή το κρεβάτι να βάζεις τα πόδια σου ψηλά, στηριγμένα σε ένα μαξιλαράκι ώστε να είναι σε ελαφρώς υψηλότερη θέση απ΄ ότι το κεφάλι σου. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεις την κυκλοφορία του αίματος.

– Κάτσε σωστά: Να κάθεσαι πάντα με ίσια την πλάτη και μην σταυρώνεις τα πόδια σου. Η καλή στάση του σώματος βελτιώνει την κυκλοφορία, ενώ τα σταυρωμένα πόδια περιορίζουν τη ροή του αίματος από και προς τα πόδια.

– Με μέτρο τα αντισυλληπτικά. Η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών χαπιών συνδέεται επίσης με τον κίνδυνο για εμφάνιση κιρσών.

– Ανανέωσε την γκαρνταρόμπα σου: Απόφυγε τα ψηλά τακούνια και τις πολύ σφιχτές κάλτσες που «κόβουν» την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.

– Πες ναι στα ελαστικά καλσόν: Όπως θα έχεις προσέξει τα ελαστικά καλσόν διαβαθμισμένης συμπίεσης ξεκουράζουν και ανακουφίσουν τα πόδια σου. Αυτό που συμβάινει είναι πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που επίσης προστατεύει από την εμφάνιση κιρσών και φλεβίτιδας.

– Ζήτησε τη συμβουλή γιατρού: Σε αρκετές περιπτώσεις, ακόμη κι αν έχεις ακολουθήσει τις παραπάνω συμβουλές η εμφάνιση φλεβίτιδας και κιρσών είναι αναπόφευκτη. Μάλιστα, πολλές φορές, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό αλλά συνοδεύεται από φαγούρα, πόνο ή ακόμη και πρήξιμο. Σε αυτήν την περίπτωση καλό θα είναι να επισκεφτείς έναν αγγειολόγο που θα κρίνει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος θεραπείας.

Πηγή:womenonly.gr