Αίσθηση προκαλούν τα αποτελέσματα έρευνας στη Βρετανία, καθώς 1 στις 3 γυναίκες φαίνεται να πιστεύει ότι σε περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης έχουν ευθύνη και οι ίδιες, εάν είναι μεθυσμένες ή φορούν κοντές φούστες.

Από την έρευνα σε δείγμα 8.000 ενήλικων Βρετανών προέκυψε ακόμη ότι σχεδόν 2 στους 5 άντρες πιστεύουν ότι μια γυναίκα σε τέτοια κατάσταση θα πρέπει να μοιράζεται ένα μέρος ευθύνης.

Η βρετανική οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών Fawcett Society που παρήγγειλε την έρευνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποκαλύψουν «ενοχλητικά υψηλά» επίπεδα εχθρότητας απέναντι στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης και σημαντικής εναντίωσης μεταξύ νέων αντρών στην ισότητα των φύλων.

Σχεδόν 1 στους 5 άντρες ηλικίας 25 έως 34 και σχεδόν 14% ηλικίας 18-24 δήλωσε ότι δεν ήθελαν οι γυναίκες στη ζωή τους να απολαμβάνουν ισότητας, πιστεύοντας ότι κάτι τέτοιο θα είχε χειρότερα αποτελέσματα. Ανάλογα είναι τα ποσοστά αντρών που πιστεύουν ότι έχει «παραγίνει με την ισότητα».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα άλλο έγκλημα, όπου να είμαστε τόσο έτοιμοι να κατηγορήσουμε το θύμα, όσο εδώ οι γυναίκες θεωρούνται υπεύθυνες για την συμπεριφορά τους, όσο και ο κακοποιός», δήλωσε η γενική διευθύντρια του οργανισμού, Sam Smethers. «Είναι εντυπωσιακό και αποκαλύπτει πόσο βαθιά ριζωμένη είναι στην κουλτούρα μας η προθυμία μας να κατηγορήσουμε τις γυναίκες».