Αν δοκιμάσατε μια καινούρια κρέμα και σας ερέθισε: Πιθανόν το δέρμα σας να αντιδρά σε κάποιο συστατικό. Γι’ αυτό αφαιρέστε την κρέμα με ένα ήπιο καθαριστικό σαπούνι, χωρίς άρωμα ή οινόπνευμα. Αποφύγετε τη χρήση άλλων καλλυντικών προϊόντων μέχρι να υποχωρήσει ο ερεθισμός. Αν το δέρμα σας αρχίζει να ξεφλουδίζει ή να βγάζει φουσκάλες επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Μπορεί να χρειαστείτε κάποιο φάρμακο ή κορτιζόνη.

Αν τραυματίσατε το μάτι σας όταν απλώνατε μάσκαρα: Υπάρχει περίπτωση να γδάρατε τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Έτσι τα βακτήρια μπορεί να εισέλθουν πιο εύκολα και να προκληθεί μόλυνση. Ρίξτε μερικές σταγόνες δακρύων ή φυσιολογικό ορό για να απομακρύνετε τα κατάλοιπα του μακιγιάζ που μπορεί να βρίσκονται ακόμη στο μάτι σας. Συγχρόνως θα μειώσετε την κοκκινίλα και το πρήξιμο. Στη συνέχεια τυλίξτε λίγο πάγο σε μία μαλακή πετσέτα και κρατήστε για λίγο πάνω στο μάτι. Αν ο πόνος και η θαμπή όραση συνεχιστούν για παραπάνω από 24 ώρες επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο.

Αν κάνατε απολέπιση και το πρόσωπό σας είναι κόκκινο και ερεθισμένο: Τραυματίσατε την επιδερμίδα σας κι αυτό γιατί απομακρύνατε εκτός από τα νεκρά κύτταρα και τα υγιή. Βρέξτε μια πετσέτα με κρύο νερό, κρατήστε τη πάνω στο δέρμα και απλώστε μία καταπραϋντική κρέμα με αλόη. Αποφύγετε προϊόντα που έχουν άρωμα, οινόπνευμα ή απολεπιστικά στοιχεία γιατί θα εντείνουν τον ερεθισμό. Προτιμήστε ένα απαλό καθαριστικό και αποφύγετε τον ήλιο για λίγες μέρες. Μην απλώσετε προϊόντα με πολλά και σύνθετα συστατικά για κάποιες μέρες.

Αν κάνατε αποτρίχωση με ζεστό κερί ή κρέμα και κάψατε το δέρμα σας: Πιθανόν να πάθατε έγκαυμα 1ου βαθμού ή να ερεθίστηκε το δέρμα σας από τα χημικά συστατικά της κρέμας. Αν κάψατε το δέρμα σας με κερί κάντε ό,τι κάνετε όταν καίγεστε από το σίδερο. Αν το δέρμα σας ερεθίστηκε από την κρέμα απομακρύνετέ τη γρήγορα με κρύο νερό και απλώστε μία πετσέτα βουτηγμένη σε κρύο νερό στην περιοχή. Έπειτα απλώστε μία καταπραϋντική κρέμα για εγκαύματα στην περίπτωση του κεριού ή μια ενυδατική στην περίπτωση της κρέμας.

Αν τραβήξατε απότομα μια παρανυχίδα και προκλήθηκε αιμορραγία: Πιθανόν να δημιουργήθηκε ένα βαθύ σκίσιμο στο δέρμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παρωνυχία, μια φλεγμονή της επιδερμίδας γύρω από το νύχι και μόλυνση. Για να εμποδίσετε το ενδεχόμενο της μόλυνσης και να μειώσετε τον πόνο διαλύστε ένα κουταλάκι άσπρο ξύδι σε 100 ml ζεστού νερού και βυθίστε το δάκτυλό σας για 3 – 5 λεπτά. Επαναλάβατε δύο φορές τη μέρα για 3 μέρες. Διαφορετικά ρίξτε απλώστε ένα διάφανο υγρό επίθεμα το οποίο θα σταματήσει την αιμορραγία και θα δημιουργήσει ένα δίκτυ προστασίας για το δέρμα.

Το μυστικό

Για κάθε ενδεχόμενο καλό είναι στο ντουλάπι του μπάνιου σας να υπάρχουν τα εξής: μία αντιβιοτική κρέμα, ένα καθαριστικό και μία ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα και οινόπνευμα, μία βαζελίνη. Εννοείται ότι δεν πρέπει να αγγίζετε οποιαδήποτε πληγή κλείσει εντελώς.

Πηγή: omorfamistika.gr