Μπορεί ένα γεύμα να σας προκαλέσει εφίδρωση; Πόσο επηρεάζει η διατροφή την συμπεριφορά και το σώμα μας;

Ερωτήματα που αν… απαντηθούν από μόνα τους, είναι πλέον αργά…

Και για του λόγου το αληθές, ας υποθέσουμε πως έχετε βγει ένα σημαντικό ραντεβού. Πηγαίνετε στο εστιατόριο και παραγγέλνετε ένα gourmet πιάτο. Λίγο μετά όμως, το μακιγιάζ αρχίζει… να αλλοιώνεται από τον ιδρώτα και το δέρμα αντί να αναδύει το άρωμά σας αντικαθίσταται από μια εσάνς σκόρδο!

Αποφύγετε αυτό τον εφιάλτη, αποφεύγοντας συγκεκριμένες τροφές.

Γιατί κάποια τρόφιμα μας κάνουν να ιδρώνουμε;

Η θερμότητα που προκαλούν ορισμένες τροφές οφείλεται στην καψαικίνη, μια ουσία που περιέχεται στην καυτερή πιπεριά και ξεγελά το νευρικό σύστημα και ενεργοποιεί τους ιδρωτοποιούς αδένες, θεωρώντας πως το σώμα θερμαίνεται υπερβολικά.

Ακριβώς το ίδιο όμως μπορεί να συμβεί και με τις καυτές θερμοκρασίες των γευμάτων ή των ροφημάτων (ζεστές σούπες, καφές, τσάι κ.λ.π.)

Γιατί κάποιες τροφές προκαλούν δυσάρεστες οσμές στο σώμα;
Υπάρχουν τροφές που κατά την κατανάλωσή τους προκαλούν ενώσεις που μέσω τις κυκλοφορίας του αίματος βρίσκουν «διέξοδο» στο σώμα και αποβάλλονται στα ούρα, την αναπνοή και τον ιδρώτα.

Ποια είναι τα πιο «επιθετικά» τρόφιμα;
Παρόλο που το σκόρδο κατέχει την πρώτη θέση ενοχής δεν είναι και το μόνο.

Η λίστα με τα «απαγορευμένα» περιλαμβάνει και το κρεμμύδι, το μπρόκολο, το λάχανο, και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
Παρομοίως, τα αρωματικά καρυκεύματα όπως το κάρι και το κύμινο, ενώ σύμφωνα με μελέτη, οι κρεατοφάγοι τείνουν να έχουν μια πιο έντονη μυρωδιά από εκείνους που προτιμούν άλλο είδος διατροφής.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις οσμές των τροφίμων;

Δεν υπάρχει μαγικό χάπι που θα εξαφανίσει οποιαδήποτε δυσάρεστη οσμή αν… προηγουμένως έχετε καταναλώσει ένα μεγάλο πιάτο ζυμαρικά με σάλτσα σκόρδου. Παρόλα αυτά όμως οι ειδικοί επισημαίνουν πως η κατάποση πολλών υγρών μετά το γεύμα μπορεί να μειώσει τις δυσάρεστες οσμές χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως μπορεί και να τις εξαλείψει εντελώς.

Επίσης, μερικές φορές βοηθά το να προτιμάτε τις τροφές μαγειρεμένες και όχι ωμές. Για παράδειγμα, το ψητό σκόρδο τείνει να είναι λιγότερο «αρωματικό» από ότι το ωμό.

Ιδιαίτερη προσοχή αν παρατηρείτε αλλαγή στην οσμή του ιδρώτα:
Αν παρατηρήσετε πως υπάρχει μία νέα και ασυνήθιστη οσμή στο δέρμα σας είναι καλό να το ελέγξετε με το γιατρό σας ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν συμβαίνει κάτι άλλο μιας και η αλλαγή αυτή, θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας.

Προσέξτε λοιπόν, μιας και πολλές και διαφορετικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη και των διαταραχών του θυρεοειδούς, μπορεί να αλλάξουν την μυρωδιά του σώματος ή και να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση.

Πηγή: myself