Μετράμε αντίστροφα για την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, η οποία σηματοδοτείται από το Met Gala, την πιο διάσημη και λαμπερή εκδήλωση μόδας, γνωστή και ως «η μεγαλύτερη νύχτα της μόδας». Η Editor-in-Chief της Vogue, Anna Wintour, είναι η πρόεδρος του Met Gala από το 1995 και επιβλέπει με σιδηρά πυγμή τόσο την εκδήλωση όσο και το ποιος θα παρευρεθεί σε αυτή.

Πρόσφατα η Vogue ανακοίνωσε το θέμα του Met Gala 2024, αλλά και τους οικοδεσπότες. Φέτος, μαζί με την Anna Wintour, θα δούμε τους Bad Bunny, Chris Hemsworth, Jennifer Lopez και Zendaya. Tα τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς θα είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Loewe, Jonathan Anderson, και ο CEO του TikTok, Shou Zi Chew.

Ποιο είναι το θέμα του Met Gala 2024

Το dress code του φετινού Met Gala ονομάζεται «The Garden of Time» και εμείς ανυπομονούμε να δούμε τι θα φορέσουν οι σταρ στις 6 Μαΐου. Για να κατανοήσουμε όμως το dress code του Met Gala, πρέπει πρώτα να καταλαβαίνουμε το φετινό θέμα της έκθεσης.

Η έκθεση του Met για το 2024 έχει ως τίτλο «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion» (ελληνιστί: Ωραίες κοιμωμένες: Ξαναζωντανεύοντας τη μόδα). «Δεν έχει να κάνει με τους αδελφούς Γκριμ ή την Disney», αναφέρει η Vogue, «αλλά με τον εορτασμό της μόδας και των ρούχων που είναι τόσο εύθραυστα, που δεν μπορούν να ξαναφορεθούν ποτέ – και έτσι είναι “ωραίες κοιμωμένες” στα αρχεία του Ινστιτούτου Κοστουμιών».

Αφού ξεκαθαρίσαμε τον τίτλο του φετινού Met, μπορούμε να προχωρήσουμε στην εξήγηση του dress code. Ο ενδυματολογικός κώδικας, «The Garden of Time», είναι εμπνευσμένος από το ομότιτλο διήγημα που έγραψε ο J.G. Ballard το 1962. Η ιστορία αφηγείται τη ζωή του κόμη Άξελ και της κόμησσας συζύγου του, που περιβάλλονται από τέχνη και ομορφιά. Ζουν σε μια βίλα με βεράντα που βλέπει σε έναν κήπο με κρυστάλλινα λουλούδια, το καθένα από τα οποία έχει κρυστάλλινη καρδιά. Όμως όλο το έργο του Ballard διατρέχεται από την ιδέα ενός δυστοπικού παραδείσου: «Το να κρατιέσαι σε αυτόν τον παράδεισο είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις κάθε κόκκο μιας χούφτας άμμου, άθικτο στην παλάμη σου».

Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης
The Metropolitan Museum of Art

Πώς συνδέεται το θέμα της έκθεσης με τον ενδυματολογικό κώδικα

Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, το Cosmopolitan αναφέρει πως στην έκθεση του Met θα εκτεθούν ρούχα που έχουν πάνω από 400 χρόνια ιστορίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν εκπληκτικά αρχειακά κομμάτια από εμβληματικούς σχεδιαστές του παρελθόντος.

Ο ενδυματολογικός κώδικας «The Garden of Time» και το θέμα της έκθεσης «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion» λειτουργούν υπέροχα μαζί. Το θέμα του Met Gala αναφέρεται σε ολόκληρη τη βραδιά (και τη σχετική έκθεση κοστουμιών του Met), άρα ο ενδυματολογικός κώδικας είναι ένας τρόπος να ερμηνευθεί το θέμα.

Δεδομένου ότι το βιβλίο του J.G. Ballard διαδραματίζεται σε έναν κήπο, οι διάσημοι καλεσμένοι ενδεχομένως να ακολουθήσουν τον ενδυματολογικό κώδικα φορώντας ρούχα με λουλούδια και φλοράλ μοτίβα. Αν χρειάζεστε επιβεβαίωση ότι τα φλοράλ μοτίβα θα είναι το «βασικό συστατικό» των φετινών εμφανίσεων στο χαλί του Met, δείτε το βίντεο με τους οικοδεσπότες του Met Gala 2024 να συζητούν για το dress code.

Τι θα εκτεθεί στην έκθεση «Sleeping Beauties» του Met

Σύμφωνα με πληροφορίες, 250 αντικείμενα από τη μόνιμη συλλογή του Ινστιτούτου Κουστουμιών θα εκτεθούν προς τιμήν του φετινού θέματος. Η γαλλίδα διευθύντρια του Met Marina Kellen και ο διευθύνων σύμβουλος Max Hollein δηλώνουν: «Η καινοτόμος έκθεση του Ινστιτούτου Κουστουμιών του Met την άνοιξη του 2024 θα διευρύνει τα όρια της φαντασίας μας και θα μας προσκαλέσει να βιώσουμε τις πολυαισθητηριακές πτυχές ενός ενδύματος. Το “Sleeping Beauties” θα εντείνει την ένωσή μας με αυτά τα αριστουργήματα της μόδας, θα καταλάβουμε την αίσθησή τους, την κίνηση, τον ήχο, τη μυρωδιά και το πώς αλληλεπιδρούν όταν φοριούνται, για μια βαθύτερη κατανόηση της ομορφιάς και της καλλιτεχνικής λάμψης των έργων που εκτίθενται».

Σύμφωνα με τη Vogue, θα συμπεριληφθούν εκθέματα τόσο σύγχρονων σχεδιαστών -όπως οι Phillip Lim, Stella McCartney και Conner Ives- όσο και παλαιότερων γιγάντων της μόδας -όπως οι Elsa Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Christian Dior και Hubert de Givenchy.

Επιπλέον, ο Andrew Bolton, υπεύθυνος του Ινστιτούτου Κουστουμιών, αποκάλυψε πρόσφατα ότι στο γκαλά θα εκτεθούν περίπου 15 κομμάτια που θεωρούνται πολύ εύθραυστα για να ξαναφορεθούν, συμπεριλαμβανομένων ενός αγγλικού μπούστου της ελισαβετιανής εποχής του 17ου αιώνα και ενός φορέματος χορού του Charles Frederick Worth από το 1877.

Andrew Bolton