Η Joanna Czech είναι αισθητικός από τη Νέα Υόρκη και είναι διάσημη για τη μοναδική θεραπεία προσώπου που κάνει και στην οποία υποκλίνονται οι celebrities, ειδικά κατά την περίοδο των βραβείων. «Η πρώτη μου δασκάλα ομορφιάς στην Πολωνία μού είπε να μεταχειρίζομαι το δέρμα σαν σφουγγάρι και τους μυς σαν ζυμάρι», λέει η ίδια και για να κάνει την επιδερμίδα των διάσημων πελατών της να δείχνει σαν καινούργια, αφιερώνει μια ολόκληρη ώρα «σφυροκοπώντας» με μασάζ το πρόσωπό τους.

Η ατζέντα της Czech είναι γεμάτη με… αστέρια. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται η Jennifer Aniston, η Bella Hadid, η Hailey Bieber και η Kim Kardashian, και όλες απευθύνονται σε αυτήν για έναν λόγο: θέλουν καλύτερη επιδερμίδα. Το σήμα κατατεθέν της είναι το έντονο μασάζ προσώπου για λάμψη, αλλά και η επιστροφή στα βασικά της περιποίησης.

Σύμφωνα με την Czech, χρειάζεστε μόνο μια χούφτα συστατικά και τεχνικές για να πετύχετε υπέροχη επιδερμίδα – και δεν είναι τόσο περίπλοκες όσο φαντάζεστε. Ακολουθούν όλες οι συμβουλές και τα κόλπα που μάθαμε από τη facialist των διασήμων.

#1. Το τόνερ δεν είναι άχρηστο

Αν στην περιποίηση της επιδερμίδας σας δεν περιλαμβάνεται το τόνερ, πιθανότατα δεν είστε η μόνη. Σύμφωνα όμως με την Czech, το τόνερ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας το πρωί και το βράδυ είναι απαραίτητο και πρέπει να το εφαρμόζετε αμέσως μετά τον καθαρισμό και πριν από την κρέμα σας. «Το τόνερ είναι το πιο σημαντικό βήμα. Δεν μπορώ να εφαρμόσω κανένα προϊόν χωρίς τη χρήση του», λέει. Η βοηθός της, Raquel, συμφωνεί. «Από τη στιγμή που το νερό αγγίζει το πρόσωπό σας κατά το πλύσιμο, το pH της επιδερμίδας σας αραιώνει και μπορεί να πλησιάσει πολύ κοντά στο αλκαλικό επίπεδο. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται βακτήρια. Για να επιστρέψετε το δέρμα σας σε ένα ορισμένο επίπεδο οξύτητας, απλώς ψεκάστε και πιέστε το τόνερ στο δέρμα».

Η Czech αναφέρει επίσης ότι το τόνερ αυξάνει την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε προϊόντος εφαρμόζεται από πάνω – και ποια δεν θέλει η περιποίηση της επιδερμίδας της να λειτουργεί πιο εντατικά;

#2. Η περιποίηση της επιδερμίδας δεν σταματά στο πηγούνι

«Το πρόσωπό σας ξεκινάει από το στήθος και σταματάει στη γραμμή των μαλλιών», λέει η Czech. «Μην ξεχνάτε το ντεκολτέ και τα χέρια σας. Επειδή υπάρχουν λιγότεροι λιπογόνοι αδένες σε αυτά τα σημεία, η διαδικασία της γήρανσης φαίνεται λίγο περισσότερο εκεί». Η ίδια συμβουλεύει να βάζετε ορό και ενυδατική κρέμα στον λαιμό και το στήθος, αλλά μια κρέμα σώματος είναι εξίσου αποτελεσματική στο να διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη και ελαστική.

Η περιποίηση χειλιών είναι επίσης σημαντική και η Czech προτείνει την απολέπιση για να απαλλαγείτε από τα ξηρά, σκασμένα χείλη. «Μπορείτε να το κάνετε αυτό με μια οδοντόβουρτσα σε συνδυασμό με ένα απαλό scrub, ακολουθούμενο από μια θρεπτική κρέμα ή ένα lip balm».

#3. Το double cleansing είναι μύθος

«Πάντα λέω να μην φέρνετε τον δρόμο στα σεντόνια σας. Με άλλα λόγια, βεβαιωθείτε ότι πηγαίνετε στο κρεβάτι καθαρή», λέει η Czech. Η επιδερμίδα σας είναι πιο προετοιμασμένη να απορροφήσει τα προϊόντα όταν είναι καθαρή, αλλιώς τα προϊόντα περιποίησης θα κάθονται στη βρομιά και δεν θα διεισδύουν σωστά στην επιδερμίδα. «Η σχολαστική αφαίρεση του μακιγιάζ τη νύχτα βοηθά να διατηρηθεί το δέρμα καθαρό», λέει η Czech.

Ωστόσο, έχει ενδιαφέρον το ότι δεν πιστεύει στο double cleansing. «Double cleansing; Δεν καταλαβαίνω καν τι είναι ο διπλός καθαρισμός. Απλώς καθαρίζω το δέρμα μου μέχρι να είναι καθαρό. Αν φοράω μακιγιάζ, θα χρησιμοποιήσω ένα πιο λιπαρό καθαριστικό. Αν δεν φοράω μακιγιάζ, χρησιμοποιώ ένα απαλό τζελ ή ένα γαλακτώδες καθαριστικό». Και τι γίνεται με το πρωινό πλύσιμο; «Συνιστώ να αφαιρείτε τα υπολείμματα οποιουδήποτε προϊόντος που εφαρμόσατε το προηγούμενο βράδυ», λέει η Czech. «Αυτό μπορείτε να το κάνετε με το να πιτσιλίσετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό και να χρησιμοποιήσετε ένα πανί. Αυτό είναι αρκετό. Δεν χρειάζεστε σκληρά καθαριστικά αυτή την ώρα», αναφέρει.

#4. Καθαριότητα πάνω απ’ όλα

Όσον αφορά την πιο καθαρή επιδερμίδα, ο καθαρισμός είναι το κλειδί, ειδικά το βράδυ, για την απομάκρυνση του μακιγιάζ, της καθημερινής βρομιάς και της περίσσειας λιπαρότητας. Όμως, η Czech δεν μένει μόνο εκεί. «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ειδικό λάδι καθαρισμού δύο φορές την εβδομάδα μετά το πλύσιμο του προσώπου», λέει. «Αυτό μαλακώνει το δέρμα και λειτουργεί ως αποσυμφορητικό των πόρων, επειδή μαλακώνουν με το λάδι». Μετά το ξέπλυμα, η Joanna προτείνει την εφαρμογή ενυδατικής μάσκας αργίλου. «Αποκολλάει όλα όσα έχουν μαλακώσει από το λάδι και θα σας δώσει έναν πραγματικά βαθύ καθαρισμό των πόρων».

#5. Κάθε ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας πρέπει να είναι έτσι

«Βλέπω τόσους πολλούς ανθρώπους να υπερ-περιποιούνται το δέρμα τους», λέει η Czech, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για απολέπιση. Η απόλυτη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος είναι προφανώς προσαρμοσμένη στον ατομικό τύπο του δέρματός σας, αλλά θα πρέπει να είναι σχετικά απλή: «Μετά το τόνερ, το επόμενο προϊόν σας θα πρέπει να αντιμετωπίζει κάθε ανησυχία που μπορεί να έχετε για το δέρμα σας. Αυτό θα το κάνει ο ορός της επιλογής σας, ακολουθούμενος από μια ενυδατική κρέμα».

Αν δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, η Czech εξυμνεί τη βιταμίνη C το πρωί και τη βιταμίνη Α το βράδυ για υγιή κύτταρα στο δέρμα. Από τη βιταμίνη Α προέρχεται η ρετινόλη, αλλά όταν πρόκειται για ορούς ρετινόλης, η Czech προτείνει να ελέγξετε τον κατάλογο των συστατικών για να εντοπίσετε ένα ήπιο αλλά απίστευτα αποτελεσματικό ρετινοειδές, το παλμιτικό ρετινύλιο. Λέει ότι και τα δύο προϊόντα είναι εξαιρετικά για την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης (κόκκινες ή καφέ κηλίδες), αλλά και την αύξηση της ελαστικότητας του δέρματος και της λάμψης.

#6. Γιατί πρέπει να αποφύγετε το Botox

Η Czech παραδέχεται ότι έχει κάνει Botox στο παρελθόν, αλλά προειδοποιεί τους πελάτες της να μην κάνουν, ειδικά αν επιθυμούν νεανική επιδερμίδα. «Αν συνεχίσετε να παραλύετε τους μυς σας -ιδιαίτερα τον μετωπιαίο (τον μυ που σηκώνει τα φρύδια)- δεν θα λειτουργεί το ίδιο με την πάροδο του χρόνου. Δεν σας συμβουλεύω να κάνετε botox κάθε τρεις μήνες. Χρειάζεστε κίνηση στο σημείο». Αντ’ αυτού, η Czech προτείνει την αντιμετώπιση της χαλαρότητας με μασάζ προσώπου. Είναι ένα βασικό βήμα κατά τη διάρκεια όλων των περιποιήσεων προσώπου της. «Αν το αίμα σας κινείται παντού είναι καλό, καθώς μεταφέρει μέταλλα και θρεπτικά συστατικά, ενώ η αιμοσφαιρίνη μεταφέρει οξυγόνο». Ισχυρίζεται ότι αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση των σπυριών. Η Czech προτείνει να δοκιμάσετε το μασάζ προσώπου κατά τη διάρκεια της νυχτερινής σας ρουτίνας, όταν εφαρμόζετε ενυδατική κρέμα.

#7. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε κρέμα ματιών

Όσον αφορά την κρέμα ματιών, εξοικονομήστε τα χρήματά σας, λέει η Czech. «Δεν χρησιμοποιώ κρέμα ματιών», λέει. «Αν ένα προϊόν, όπως ο ορός ή η ενυδατική σας κρέμα, έχει περάσει από οφθαλμολογικές δοκιμές, μπορείτε να το βάλετε μέχρι την περιοχή των ματιών σας, καθώς θα κάνει την ίδια δουλειά. Συχνά εφαρμόζω τους ορούς μου με βιταμίνη Α και βιταμίνη C μέχρι τα μάτια μου, αλλά και στα βλέφαρά μου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν χρειάζομαι άλλη κρέμα ματιών».

Πηγή: Refinery29