Αν και η αλλαγή των σεντονιών σας μπορεί να σας φαίνεται σαν καταναγκαστική διαδικασία, είναι μια σημαντική εργασία για την προσωπική υγιεινή και την υγεία του δέρματος -ειδικά όταν πρόκειται για τις μαξιλαροθήκες σας.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αλλαγή μαξιλαροθήκης συμβαίνει κάθε φορά που αλλάζετε τα σεντόνια σας, αλλά είναι αυτό αρκετά συχνό; Εξαρτάται, σύμφωνα με τη δερματολόγο και διπλωματούχο της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας Dr. Jennifer Holman.

Η Holman λέει στο Southern Living ότι οι μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζονται τακτικά, που για τους περισσότερους ανθρώπους σημαίνει τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

«Αν έχετε πολύ λιπαρό δέρμα, σας πέφτουν πολλά σάλια όταν κοιμάστε, κοιμάστε με μακιγιάζ ή χρησιμοποιείτε βαριά ενυδατική κρέμα, ίσως χρειαστεί να την αλλάζετε πιο συχνά», λέει η Holman.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζετε την μαξιλαροθήκη σας

Επειδή οι μαξιλαροθήκες είναι αυτό που έρχεται σε άμεση επαφή με το πρόσωπό μας ενώ κοιμόμαστε, η τακτική αλλαγή τους είναι σημαντική. Για τους περισσότερους ανθρώπους οι μαξιλαροθήκες πρέπει να αλλάζονται μία φορά κάθε επτά ημέρες.

«Εκτός από μια καθαρή μαξιλαροθήκη, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς σε εποχιακές αλλεργίες μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν καλύμματα αλλεργίας για τα μαξιλάρια τους κάτω από τη μαξιλαροθήκη για να κρατήσουν τα ακάρεα της σκόνης μακριά», λέει η Holman.

Η πιστοποιημένη δερματολόγος λέει ότι ο ορατός αποχρωματισμός ή οι λεκέδες είναι ένα εύκολο σημάδι ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε τη μαξιλαροθήκη σας.

Γιατί πρέπει να αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκες

Είναι λογικό να αλλάζετε τη μαξιλαροθήκη σας μαζί με τα σεντόνια σας. Αλλά η αλλαγή της μαξιλαροθήκης σας είναι στην πραγματικότητα μια σημαντική αγγαρεία για την υγεία σας. Σύμφωνα με το UC Santa Barbara, περνάμε το ένα τέταρτο της ημέρας στο κρεβάτι, γεγονός που οδηγεί στη συσσώρευση 500 εκατομμυρίων νεκρών κυττάρων του δέρματος μεταξύ των σεντονιών μας.

«Αν και μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, είναι γεγονός ότι αποβάλλουμε χιλιάδες δερματικά κύτταρα κάθε μέρα και πολλά από αυτά αποβάλλονται τη νύχτα», εξηγεί η Holman. «Επιπλέον, τα έλαια από τα μαλλιά και το δέρμα σας, τα υπολείμματα του μακιγιάζ και των προϊόντων και -για τους περισσότερους από εμάς, τα σάλια- όλα συσσωρεύονται στη μαξιλαροθήκη σας κατά τη διάρκεια του ύπνου».

Η Holman, μάλιστα, λέει ότι ενθαρρύνει τους ασθενείς της να πλένουν το πρόσωπό τους και να αφαιρούν οποιοδήποτε μακιγιάζ πριν πέσουν στο μαξιλάρι. «Εκτός του ότι απομακρύνει τις συνέπειες της ημέρας και προσφέρει χρόνο για την εφαρμογή νυχτερινών θεραπειών, αυτό βοηθάει να διατηρηθεί καθαρή και η μαξιλαροθήκη».

Για τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή που είναι επιρρεπή σε έκζεμα, η Holman συνιστά να αντιμετωπίζετε τις μαξιλαροθήκες με ιδιαίτερη προσοχή. «Θα πρέπει να πλένετε τις μαξιλαροθήκες σας σε απορρυπαντικό χωρίς χρωστικές και αρώματα για να αποφύγετε την έκθεση του δέρματος του προσώπου σας τη νύχτα σε αυτούς τους ερεθιστικούς παράγοντες».

Τι συμβαίνει όταν δεν αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκες

Μεταξωτές μαξιλαροθήκες

Ακόμα και οι πιο επιμελείς άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν να αλλάζουν τακτικά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες τους, αλλά η Holman λέει ότι το δέρμα σας θα το καταλαβαίνει πάντα.

«Ο ερεθισμός του δέρματος, (όπως) εξανθήματα, κνησμός (ή) εξογκώματα και αναζωπυρώσεις ακμής ή θυλακίτιδας θα ήταν το πιο συνηθισμένο ζήτημα», λέει η Holman για το γεγονός ότι περνάει πολύς καιρός μεταξύ της αλλαγής των μαξιλαροθηκών. «Σίγουρα, αν μια μαξιλαροθήκη ήταν πολύ βρώμικη, θα μπορούσατε επίσης να κινδυνεύσετε από μόλυνση, καθώς τα κύτταρα του δέρματος φιλοξενούν μικρόβια, αλλά αυτό θα ήταν σπάνιο».

Τα καλύτερα υλικά για μαξιλαροθήκες

Μεταξωτές μαξιλαροθήκες

Για να βελτιστοποιήσετε τόσο τον ύπνο όσο και την υγεία του δέρματος, η εύρεση του καλύτερου υλικού μαξιλαροθήκης μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα. Τα καλά νέα, σύμφωνα με την Holman, είναι ότι όταν πρόκειται για υλικά, δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους.

«Σε κάποιο βαθμό, το υλικό εξαρτάται από την προτίμηση του καθενός», λέει η Holman. «Μερικοί άνθρωποι προτιμούν τις μεταξωτές μαξιλαροθήκες για να μειώσουν την τριβή στα μαλλιά και τείνουν να παραμένουν πιο δροσερές. Για τους ανθρώπους που είναι επιρρεπείς σε αλλεργίες ή ερεθισμούς η αναζήτηση υλικού που φέρει την ένδειξη υποαλλεργικό είναι μια καλή προσθήκη στη ρουτίνα του ύπνου τους».