Το δέρμα, αν δεν το γνωρίζατε, είναι πιο λεπτό κάτω από την περιοχή των ματιών, οπότε οι μαύροι κύκλοι εμφανίζονται ως διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία που φαίνονται μέσα από αυτά.

Γι’ αυτό και η βελτίωση της υγείας των ματιών σας είναι απαραίτητη για την πρόληψη των μαύρων κύκλων. Αν αναρωτιέστε πώς να τα προστατεύσετε και τι να κάνετε για να τους καλύψετε, σε περίπτωση που ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους, δείτε παρακάτω έναν πλήρη οδηγό περιποίησης της επιδερμίδας και μακιγιάζ στην περιοχή.

Πώς να προστατεύσετε τα μάτια σας

«Καθώς τα διαθλαστικά σφάλματα μπορούν επίσης να αυξήσουν την καταπόνηση των ματιών, να ελέγχετε τακτικά τα μάτια σας και να χρησιμοποιείτε αντιθαμβωτικό προστατευτικό οθόνης για την επιφάνεια εργασίας/τον υπολογιστή σας. Κάντε ασκήσεις για τα μάτια σε τακτική βάση. Κάθε μία με δύο ώρες, στρέψτε το βλέμμα σας μακριά από την οθόνη και κλείστε τα μάτια σας σφιχτά για να σφίξετε τους μυς των ματιών σας, ώστε να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος», λέει στη Vogue India ο αισθητικός γιατρός και ειδικός στην περιποίηση του δέρματος Dr Jamuna Pai.

Μια άλλη σημαντική συμβουλή; Ο ύπνος. Ο πλήρης ύπνος επτά-οκτώ ωρών είναι απαραίτητος, αλλά η θέση ύπνου έχει εξίσου μεγάλη σημασία. Ο ύπνος στο πλάι ή μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση υγρών κάτω από τα μάτια, επιδεινώνοντας το πρήξιμο στην περιοχή.

Δεδομένου ότι η έλλειψη σιδήρου οδηγεί, επίσης, στο σκούρο χρώμα της περιοχής γύρω από τα μάτια, η προσθήκη τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο ή συμπληρωμάτων σιδήρου στο πρόγραμμά σας μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ο περιορισμός του καπνίσματος και της κατανάλωσης νικοτίνης είναι το κλειδί, καθώς αυξάνουν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, κάνοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια να φαίνεται πρησμένη, θαμπή και σκούρα.

Περιποιηθείτε την επιδερμίδα σας σωστά

Βιταμίνη C

Μια γρήγορη DIY λύση που προτείνει ο Dr Pai είναι να τρίψετε μερικές παγωμένες πατάτες για να εξαγάγετε το χυμό τους. Βουτήξτε ένα βαμβάκι σε αυτό και τοποθετήστε το στα μάτια, έτσι ώστε να καλύψει ολόκληρη την περιοχή. Αφήστε τον χυμό να δράσει για περίπου 15 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με δροσερό νερό. Επαναλάβετε μια φορά την ημέρα για τρεις εβδομάδες για να δείτε τα αποτελέσματα. «Οι πατάτες περιέχουν ζωτικούς φυσικούς λευκαντικούς παράγοντες και όταν χρησιμοποιούνται ωμές, βοηθούν στο να φωτιστούν οι μαύροι κύκλοι και να μειωθεί το υπερβολικό πρήξιμο γύρω από τα μάτια σας», λέει.

Η προσθήκη βιταμίνης C στη διατροφή και τη ρουτίνα ομορφιάς σας είναι επίσης εξαιρετική για την ευεξία του δέρματός σας, καθώς η βιταμίνη C προάγει τη σύνθεση κολλαγόνου και καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Αναζητήστε, λοιπόν, προϊόντα για τα μάτια που περιέχουν τόσο βιταμίνη C όσο και άλλα ενυδατικά συστατικά που μπορούν να λειτουργήσουν μαζί στην ευαίσθητη περιοχή.

Τα κόλπα μακιγιάζ για να καλύψετε τους μαύρους κύκλους

Κονσίλερ

Η makeup artist Arti Nayar ορκίζεται στη διορθωτικού και κονσίλερ για να φωτίσει την περιοχή των ματιών. Αυτό δίνει μεγαλύτερη κάλυψη από τη χρήση ενός μόνο προϊόντος. Τα διορθωτικά υπάρχουν σε διαφορετικές αποχρώσεις και βοηθούν στην εξουδετέρωση των δυσχρωμιών διαφόρων τύπων και παρέχουν μια καλή βάση για το κονσίλερ, καθιστώντας το πιο αποτελεσματικό.

«Και αν δεν έχετε διορθωτικό, τότε ταμπονάρετε λίγο κονσίλερ και στη συνέχεια λίγο μέικ απ για να το εξομαλύνετε. Διαλέξτε ένα κονσίλερ σε ανοιχτότερο χρώμα (καθώς η περιοχή είναι πιο σκούρα από το υπόλοιπο πρόσωπο) ή ένα foundation και βάλτε λίγο προϊόν στην εσωτερική γωνία κάτω από τα μάτια, αυτό βοηθάει μαγικά να φωτιστεί η περιοχή», λέει.

Στη Nayar αρέσει, επίσης, να χρησιμοποιεί ένα primer ματιών για να αποκτήσει μια καλή, ενυδατωμένη βάση για το μακιγιάζ των ματιών της. «Το κλειδί είναι να έχετε ένα απρόσκοπτο φινίρισμα και ένα primer ματιών παρέχει την τέλεια βάση. Χρησιμοποιήστε τα σωστά εργαλεία και αναμείξτε καλύτερα τη σκιά ματιών με κυκλικές κινήσεις για ένα τέλειο φινίρισμα, ειδικά όταν έχετε δυσχρωμίες», λέει η Nayar.