Η υγεία του ύπνου είναι πολύπλευρη, καθώς δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους. Η απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών, η μείωση της θερμοκρασίας, η ανάγνωση ενός χαλαρωτικού βιβλίου ή οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής είναι μερικά μόνο από τα πολλά πράγματα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποιότητας του ύπνου.

Αν και συχνά μας λένε να αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα πριν τον ύπνο, μια μικρή μπουκιά πριν από τον ύπνο μπορεί, επίσης, να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε λίγο πιο ήσυχα. Και όχι οποιαδήποτε μπουκιά, αλλά η επιλογή ενός αγγουριού.

Αγγουροσαλάτα

Αν και αυτά τα λαχανικά αποτελούνται κυρίως από νερό, θα βρείτε επίσης πάνω από 39 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, 48,2 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, 72,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου και εντυπωσιακά 442 χιλιοστόγραμμα καλίου. Και όλα αυτά σε ένα μόνο αγγούρι, σύμφωνα με όσα αναφέρει το healthdigest.com. Η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ύπνου, σύμφωνα με τους ειδικούς της DoveMed.

Σε μια μελέτη του 2012 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Research in Medical Sciences, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου αύξησαν την αποτελεσματικότητα του ύπνου και τη διάρκεια του ύπνου. Η ομάδα μελέτης περιγράφει πώς το μαγνήσιο θεωρείται ότι παίζει ρόλο στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος, επιτρέποντάς μας να χαλαρώνουμε.

Τα αγγούρια περιέχουν μαγνήσιο, μελατονίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Αγγούρια

Εκτός από το μαγνήσιο όμως, τα αγγούρια διαθέτουν και μελατονίνη, αναφέρει το More Smiles Dental Spa. Ενώ χρειάζεται ακόμη περισσότερη μελέτη, οι ερευνητές από μια επιστημονική αξιολόγηση του 2014 που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Journal επισημαίνουν πώς η συμπλήρωση μελατονίνης μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του φυσικού μας κιρκάδιου ρυθμού και ενδεχομένως να ενισχύσει τη λανθάνουσα κατάσταση έναρξης του ύπνου σε όσους αγωνίζονται να κοιμηθούν μέχρι πολύ αργότερα μέσα στη νύχτα.

Εναλλακτικά, αν περάσατε τη νύχτα έξω πίνοντας μερικά ποτά με μερικούς φίλους, το να καταναλώσετε μερικές φέτες αγγουριού πριν πέσετε στο κρεβάτι μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε ένα άσχημο hangover το πρωί, εξηγεί το Orthopedic Center for Sports Medicine. Κι αυτό γιατί το αγγούρι μας δίνει πίσω ό,τι χάσαμε σε βιταμίνες Β και ηλεκτρολύτες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

Διατηρώντας την προσεκτική ισορροπία του οργανισμού με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, μπορεί απλώς να ξυπνήσετε χωρίς πονοκέφαλο. Επιπλέον, μία από τις βιταμίνες Β που βρίσκονται στο αγγούρι είναι η θειαμίνη. Σύμφωνα με την Κλινική Ύπνου της Αλάσκας, η συμπληρωματική χορήγηση θειαμίνης μπορεί να προάγει την καλύτερη ποιότητα ύπνου.