Το τζίνσενγκ είναι μια ρίζα που συνήθως συγκομίζεται αφού μεγαλώσει για έξι χρόνια και έχει φτάσει στο αποκορύφωμα της ισχύος της, καθιστώντας το ένα από τα πιο ισχυρά φυτικά συστατικά που υπάρχουν.

Προσφέρει πλούσια αντιοξειδωτικά οφέλη που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όψης των ρυτίδων, του πρηξίματος και της φλεγμονής στο δέρμα, ενώ παράλληλα προάγουν την ελαστικότητα και την παραγωγή κολλαγόνου.

Σύμφωνα με το InStyle, συχνά πωλείται σε μορφή σκόνης, όμως για την περιποίηση της επιδερμίδας βρίσκεται με τη μορφή εκχυλίσματος σε διάφορα προϊόντα ομορφιάς, ώστε το δέρμα σας να μπορεό απορροφήσει όλα τα αντιγηραντικά οφέλη του με υψηλότερη συγκέντρωση.

Ποια είναι τα οφέλη από τη χρήση τζίνσενγκ

Το τζίνσενγκ βοηθά σε μια ποικιλία προβλημάτων του δέρματος, εξηγεί ο Dr. Zion Ko. «Προάγει την ελαστικότητα και είναι ένας πολύ καλός φυσικός τρόπος για να ξαναχτίσουμε, να αναζωογονήσουμε και να αναγεννήσουμε τον φραγμό του δέρματός μας», τονίζει. Αντιμετωπίζει το δέρμα από τη ρίζα και του δίνει έναν υγιή καμβά, σε σύγκριση με συστατικά όπως η ρετινόλη ή το BHA για τη βελτίωση της λάμψης και της υφής του δέρματος. Επιπλέον, είναι γνωστό για τις αντιγηραντικές του ιδιότητες, καθώς επιδιορθώνει το κατεστραμμένο δέρμα γεμίζοντας τα κενά του δέρματος και ενισχύοντας την υγρασία για μια συνολικά πιο υγιή επιδερμίδα.

Το τζίνσενγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά για την ανακούφιση από φλεγμονές, ξηρότητα, ερυθρότητα και πρήξιμο. Υποστηρίζει, επίσης, την κυκλοφορία και δρα ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες και μειώνοντας τα σημάδια γήρανσης. «Το τζίνσενγκ είναι σημαντικό για την ανακούφιση από την ερυθρότητα και τον ερεθισμό που εμφανίζεται το χειμώνα, καθώς θα βοηθήσει στη μείωση της ερυθρότητας και του ερεθισμού και θα βοηθήσει στην κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει το σχηματισμό κολλαγόνου», εξηγεί η Jessica Sepel, κλινική διατροφολόγος και ιδρύτρια της JSHealth Vitamins.

Η τοπική εφαρμογή του τζίνσενγκ είναι συνήθως ο τρόπος με τον οποίο το χρησιμοποιούν οι περισσότεροι. Η Sepel συνιστά να αναζητάτε προϊόντα που έχουν στη φόρμουλα και άλλα συστατικά που έχουν αντιγηραντική δράση και ταυτόχρονα είναι αντιοξειδωτικά. «Μερικά κορυφαία θρεπτικά ενεργά συστατικά που μπορεί να είναι συμπληρωματικά του τζίνσενγκ στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας είναι το υαλουρονικό οξύ, η βακουτσιόλη και η βιταμίνη C», εξηγεί.

Σε ποιες περιπτώσεις να χρησιμοποιήσετε το τζίνσενγκ

Ακμή

Το τζίνσενγκ είναι ιδανικό για όποιον θέλει να ανακουφίσει τη φλεγμονή στο δέρμα με τάση ακμής. Είναι, επίσης, κατάλληλο για την πρόληψη της πρόωρης γήρανσης που προκαλείται από περιβαλλοντικές επιθέσεις μέσω της αντιοξειδωτικής του ικανότητας να μειώνει τη βλάβη των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες. «Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι καιρικές συνθήκες και η θέρμανση μπορεί να ξηράνουν το δέρμα και να το κάνουν πιο επιρρεπές σε ευαισθησίες», εξηγεί η Sepel.

Είναι ένα αρκετά ήπιο συστατικό και μπορεί να συγκριθεί με καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλόη ή το πράσινο τσάι. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαλό για το δέρμα και όλοι οι τύποι δέρματος, ειδικά όσοι έχουν ευαίσθητο ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα, μπορούν να επωφεληθούν από τη χρήση τζίνσενγκ. Έτσι, αν έχετε ξηρό ή λεπιοειδές δέρμα, αυτό το χειμώνα η εύρεση ενός προϊόντος με τζίνσενγκ μπορεί να σας βοηθήσει.

Φυσικά, αν δεν είστε σίγουρες αν αυτό το συστατικό είναι κατάλληλο για εσάς, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε το δερματολόγο σας πριν το χρησιμοποιήσετε.