Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει το σώμα σας όπως πρέπει. Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, τα υγρά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία του σώματός σας, λιπαίνουν τις αρθρώσεις, διατηρούν τη λειτουργία των οργάνων και συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου σας.

Το πόσο νερό πρέπει να πίνετε καθημερινά ποικίλλει ανάλογα με το με ποιον μιλάτε, αλλά το Χάρβαρντ προτείνει μεταξύ 11 και 16 φλιτζανιών ανάλογα με το φύλο σας. Ωστόσο, το νερό που χρειάζεστε για τη λειτουργία του σώματός σας δεν προέρχεται μόνο από το να πίνετε απλώς νερό από τη βρύση σας. Παίρνετε νερό και από τα τρόφιμα. Η συγγραφέας διατροφής και ευεξίας Malina Malkani, δήλωσε στο Everyday Health πως «Ενώ περίπου το 80% της πρόσληψης υγρών μας προέρχεται από υγρά, περίπου το 20% προέρχεται από το υγρό που βρίσκεται σε υδαρείς τροφές όπως τα ζουμερά φρούτα και λαχανικά».

Ωστόσο, δεν είναι κάθε φρούτο ή λαχανικό που θα βρείτε στην αγορά πλούσιο σε νερό, αλλά το σπανάκι περιέχει 93% νερό. Είναι, επίσης, μια υπερτροφή, που σημαίνει ότι είναι γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στο να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό σας σε ισορροπία.

Το σπανάκι είναι τόσο ενυδατικό, όσο σχεδόν και το νερό που πίνετε

smoothie με σπανάκι και τζίντζερ

Το σπανάκι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές όταν ψάχνετε μια τροφή που θα σας βοηθήσει να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ενυδάτωση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, το σπανάκι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το νερό στην κλίμακα περιεκτικότητας σε νερό, μαζί με το πεπόνι, τις φράουλες και το καρπούζι. Το σπανάκι είναι, επίσης, αρκετά ευπροσάρμοστο για να το προσθέσετε σε διάφορα γεύματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να το προσθέσετε σε μια σαλάτα, σε ένα σάντουιτς ή να το πασπαλίσετε στο κοτόπουλο με παρμεζάνα. Είναι, επίσης, εύκολο να το προσθέσετε στο smoothie σας με φρούτα, καθώς η γεύση του σπανακιού μπορεί να υπερκαλύπτεται από τη γλυκύτητα των φρούτων.

Οφέλη από την προσθήκη του σπανακιού στη διατροφή σας

Το να προσθέσετε το σπανάκι στην καθημερινότητά σας είναι ο τέλειος τρόπος για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε νερό, αλλά έχει και άλλα οφέλη. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Έρευνα στο European Journal of Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας σπανακιού βοήθησε στην προστασία από βλάβες στο DNA.

Το Medical News Today σημείωσε, ακόμη, ότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους πνεύμονες και είναι απαραίτητος για τη σωματική ανάπτυξη, τη νευρολογική ανάπτυξη και την κυτταρική λειτουργία. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών, αλλά δεν απορροφάται όλο το ασβέστιο του σπανακιού λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε οξαλικά. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, μαζί με τον ενεργειακό μεταβολισμό.

Επιπλέον, μια μελέτη στο Clinical Nutrition Research έδειξε ότι η κατανάλωση σπανακιού μπορεί να είναι ευεργετική στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η μελέτη έδειξε μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης μετά από επτά ημέρες λήψης συμπληρώματος σπανακιού.