Είναι φυσικό να χάνετε μερικές τρίχες κάθε μέρα ως μέρος του συνηθισμένου κύκλου ανάπτυξης των μαλλιών σας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα χαμένα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά. Αλλά οι ασθένειες, οι ορμονικές αλλαγές, το στρες, η γήρανση και οι κληρονομικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν τον κύκλο ανάπτυξης των μαλλιών σας. Στις περιπτώσεις αυτές πέφτουν περισσότερα μαλλιά, αλλά οι νέες τρίχες δεν ξαναβγαίνουν.

Όταν συμβαίνει αυτό έχετε αλωπεκία (τριχόπτωση). Υπάρχουν διάφοροι τύποι τριχόπτωσης, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ενήλικες οποιουδήποτε φύλου, ακόμη και παιδιά. Μπορεί να χάσετε τρίχες μόνο στο κεφάλι ή στο σώμα σας επίσης.

Τριχόπτωση Αντιμετώπιση

Όσες αντιμετωπίζετε το πρόβλημα της τριχόπτωσης μπορείτε ν’ ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές των ειδικών:

1. Κλείστε ένα ραντεβού μ’ έναν δερματολόγο, γιατί όσο πιο γρήγορα βρείτε την αιτία της τριχόπτωσης, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να την αντιμετωπίσετε.

2. Περιποιηθείτε τα μαλλιά σας χωρίς να τα τραυματίσετε με τους παρακάτω τρόπους:

  • Χρησιμοποιήστε ένα πρωτόκολλο περιποίησης μαλλιών με τριχόπτωση ελεγμένο από τους ειδικούς. Οι δερματολόγοι της Vichy έχουν αναπτύξει το  πρωτόκολλο Dercos με κλινικά αποδεδειγμένες λύσεις, εμπλουτισμένες με το μόριο Aminexil  που συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Το συγκεκριμένο πρωτόκολλο περιλαμβάνει: ​

​1. Tο δυναμωτικό σαμπουάν Dercos Technique Energy+ , για όλους τους τύπους μαλλιών. Αυτό το σαμπουάν για τριχόπτωση συμβάλλει στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης, γιατί ενισχύει τις ίνες της τρίχας (+47%), αυξάνει τον όγκο των μαλλιών (+19%), αποτοξινώνει εντατικά το τριχωτό από τη ρίζα και δίνει μια υγιή όψη στα μαλλιά σας.

2. Τις αμπούλες πολλαπλής στόχευσης Dercos Technique Aminexil Clinical 5 που αντιμετωπίζουν τόσο την εποχική και την εγκατεστημένη τριχόπτωση, όσο και την τριχόπτωση που οφείλεται στο στρες και την κόπωση. Με τον αποκλειστικό συνδυασμό 5 ενεργών συστατικών, προσφέρει κλινικά αποδεδειγμένη μείωση της τριχόπτωσης (-29%), ενδυνάμωση της τρίχας από τη ρίζα, καταπράϋνση του τριχωτού ενώ μειώνει και τις μικρο-ανισορροπίες.

Αν το σαμπουάν και οι αμπούλες περιποίησης χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά για 6 εβδομάδες, θα μειώσουν την τριχόπτωση, θ’ αυξήσουν τον όγκο μακράς διάρκειας (+48%) και θα κάνουν τα μαλλιά σας τρείς φορές πιο δυνατά. 

  • Μετά το λούσιμο, τυλίξτε τα μαλλιά σας σε μια πετσέτα για να τα βοηθήσετε να στεγνώσουν πιο γρήγορα, μειώνοντας το χρόνο στεγνώματος με πιστολάκι.
  • Βουρτσίστε ή χτενίστε τα μαλλιά σας απαλά και όχι βίαια γιατί θ’ αυξήσετε την απώλειά τους.
  • Περιορίστε τη χρήση εργαλείων styling με θερμότητα (σίδερα για μπούκλες, ισιωτικές συσκευές, χτένες με θερμότητα) γιατί ζεσταίνουν τα μαλλιά σας και τα αποδυναμώνουν. Όταν είναι εφικτό, αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά.
  • Μειώστε τη συχνότητα της βαφής, της περμανάντ και του χημικού ισιώματος για να μειώσετε τις ζημιές που κάνουν αυτές οι θεραπείες στα μαλλιά σας. 
  • Σταματήστε να τραβάτε τα μαλλιά σας προς τα πίσω σε σφιχτούς κότσους, αλογοουρές, κοτσιδάκια ή πλεξούδες. Με τον καιρό, οτιδήποτε τραβάει τα μαλλιά σας μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τριχόπτωση. 
  • Σταματήστε να στρίβετε τα μαλλιά σας γύρω από το δάχτυλό σας ή να τα τραβάτε γιατί αποδυναμώνετε περισσότερο τα ήδη εύθραυστα μαλλιά σας και αυξάνετε την τριχόπτωση.

3. Σταματήστε το κάπνισμα γιατί προκαλεί φλεγμονή σ’ όλο το σώμα και μπορεί να επιδεινώσει την τριχόπτωση.

4. Τρώτε υγιεινά γιατί αν δε λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο ή πρωτεΐνη, μπορεί να έχετε τριχόπτωση. Μία διατροφή με λίγες θερμίδες την ημέρα, μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική απώλεια μαλλιών.