Σύμφωνα με τους ειδικούς τα φρούτα και λαχανικά κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας και γι’ αυτό πρέπει να τα έχουμε σε καθημερινή βάση στο τραπέζι μας. Ωστόσο, το σχήμα των φρούτων φέρεται να μαρτυρά και το όργανο που βοηθά η κατανάλωσή του. Mελέτες έχουν δείξει ότι πολλά φρούτα και λαχανικά μοιάζουν συχνά με το μέρος του σώματος ή το όργανο για το οποίο είναι καλά. Πχ. δεν είναι τυχαίο ότι τα καρύδια που μοιάζουν με μικροσκοπικούς εγκεφάλους, κάνουν καλό στο συγκεκριμένο όργανο ή τα καρότα στα μάτια. Σε άρθρο της η Daily Mail, παρουσιάζει τα οφέλη των φρούτων και λαχανικών ανάλογα το σχήμα τους.

Καρότο σαν μάτι…

Κόψτε ένα καρότο στη μέση και θα δείτε ότι από μακριά, η μέση αντικατοπτρίζει ένα παρόμοιο σχέδιο με ένα μάτι. Κοιτάξτε λίγο πιο κοντά και θα αρχίσετε να βλέπετε το σχέδιο που μοιάζει με τις γραμμές της κόρης και της ίριδας. Εκτός από το ότι είναι γεμάτα με βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, τα καρότα περιέχουν επίσης μια φυτική χημική ουσία που ονομάζεται βήτα-καροτίνη – από όπου παίρνουν το πορτοκαλί τους χρώμα. Η συγκεκριμένη ουσία βθά στη μη δημιουργία καταρράκτη καθώς και της απώλειας της όρασης στους ηλικιωμένους. Τα καρότα έχουν επίσης την ικανότητα να ενισχύουν τη ροή του αίματος, βελτιώνοντας τη λειτουργία του ματιού.

Καρύδι όπως… εγκέφαλος

Το σχήμα του καρυδιού το κάνει να μοιάζει εντυπωσιακά με τον εγκέφαλο. Στην πραγματικότητα, μοιάζουν τόσο πολύ που φαίνεται ότι έχουν αριστερό και δεξί ημισφαίριο. Τα καρύδια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αναπτύσσουν πάνω από τρεις δωδεκάδες νευροδιαβιβαστές, οι οποίοι βοηθούν στην υποστήριξη της εγκεφαλικής λειτουργίας και προστατεύουν από την άνοια. Γι’ αυτό, όλο αυτό το διάστημα τα καρύδια έχουν το παρατσούκλι «τροφή του εγκεφάλου».

Ντομάτα για καλύτερη καρδιακή λειτουργία

Κόψτε μια ντομάτα στη μέση και θα παρατηρήσετε ότι έχει πολλαπλούς θαλάμους που μοιάζουν με τη δομή μιας καρδιάς. Το λυκοπένιο της τομάτας μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εξουδετερώνει την αρνητική επίδραση της κακής χοληστερόλης.

Μπανάνες για να χαμογελάτε

Η μπανάνα παρέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται τρυπτοφάνη και η οποία, όταν διασπάται στον οργανισμό, μετατρέπεται σε σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που προωθεί την καλή διάθεση.

Η σεροτονίνη είναι γνωστή ως η «χαρούμενη χημική ουσία» και είναι μια από τις πιο σημαντικές χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τη διάθεση στον εγκέφαλο. Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά φάρμακα λειτουργούν προσαρμόζοντας τα επίπεδα παραγωγής σεροτονίνης καθώς τα υψηλότερα επίπεδα συνδέονται με καλύτερες διαθέσεις.

Αβοκάντο για υγιή μήτρα

Τα αβοκάντο έχουν συχνά σχήμα λάμπας – όπως και η μήτρα. Ο καρπός είναι πλούσιος σε φυλλικό οξύ, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο δυσπλασίας στη μήτρα.

Οι γλυκοπατάτες κάνουν καλό στο πάγκρεας

Γλυκοπατάτα και Παγκρέας. Μπορείτε να δείτε την ομοιότητα; Μοιάζει με το σχήμα που έχει το πάγκρεας και βοηθά το όργανο να λειτουργεί υγιεινά.

Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βήτα-καροτίνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει όλους τους ιστούς του σώματος από βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο ή τη γήρανση. Κάνει επίσης καλό για όσους είναι διαβητικοί, καθώς βοηθά στην εξισορρόπηση του γλυκαιμικού δείκτη – μια μέτρηση που πραγματοποιείται σε τρόφιμα με υδατάνθρακες για να διερευνηθεί ο αντίκτυπός τους στο σάκχαρο του αίματος.

Πορτοκάλι και γρέιπφρουτ: Τα οφέλη για το γυναικείο στήθος

Η ομοιότητα μεταξύ πορτοκαλιών, γκρέιπφρουτ και στήθους μπορεί να είναι πιο συμπτωματική από όσο νομίζετε. Τα πορτοκάλια μοιάζουν με στήθος αλλά στην πραγματικότητα κάνουν και πολύ καλό σε αυτό καθώς βοηθούν την κίνηση της λέμφου – ενός άχρωμου υγρού – μέσα και έξω από το μαστό.

Όσο για το γκρέιπφρουτ, περιέχει ουσίες που ονομάζονται λιμονοειδή, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των κυττάρων του μαστού.