Ένα βιολί που είναι σχεδόν 300 ετών θα βγει σε δημοπρασία από τον οίκο Tarisio, με την τιμή να αναμένεται να αγγίξει περίπου τα 20 εκατομμύρια δολάρια, λόγω της εξαιρετικής του κατάστασης και ιστορίας του. Μάλιστα, φημολογείται ότι έχει «παίξει» στη βραβευμένη με Όσκαρ μουσική του «Μάγου του Οζ».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, πρόκειται για ένα σπάνιο Στραντιβάριους, που ανήκε στον Ρώσο βιρτουόζο του βιολιού Τόσα Σάιντελ (Τoscha Seidel), γεννημένο στην Οδησσό ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους βιολιστές του 20ού αιώνα, φημισμένος για τον πλούσιο τόνο και τη συναισθηματική του ένταση.

Μάλιστα, υπάρχουν περίπου 600 βιολιά σε όλο τον κόσμο που κατασκευάστηκαν στο ατελιέ του Στραντιβάρι, – η υψηλότερη τιμή που καταβλήθηκε σε δημοπρασία μέσω διαδικτύου ήταν 15,9 εκατομμύρια δολάρια το 2011, οπότε το συγκεκριμένο βιολί θα μπορούσε να κάνει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο οίκος Tarisio, αναφέρει το δημοσίευμα του Variety, θα εκθέσει το βιολί του Σάιντελ στο Λονδίνο, το Βερολίνο, το Πεκίνο, τη Σαγκάη, το Χονγκ Κονγκ και τη Νέα Υόρκη μέχρι την ημέρα της δημοπρασίας, στις 9 Ιουνίου