Η αποθήκευση ποτών στην κατάψυξη λειτουργεί πραγματικά μόνο για τη βότκα ή άλλα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανά όγκο. Αν, για παράδειγμα, προσπαθήσετε να το κάνετε αυτό με άλλα αλκοολούχα ποτά, όπως μπίρα ή κρασί, είναι πιθανό να καταλήξετε με μια παγωμένη lager ή ένα pinot grigio, που στην τελική θα είναι για πέταμα.

Γιατί, όμως, η βότκα μένει απόλυτα ρευστή, ακόμη και σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ άλλα ποτά μετατρέπονται σε πάγο;

Γιατί η βότκα δεν παγώνει στην κατάψυξη

Βότκα

Αποδεικνύεται ότι η απάντηση έχει να κάνει με το σημείο πήξης διαφορετικών υγρών. Ενώ το νερό έχει σημείο πήξης τους 0 βαθμούς Κελσίου, το σημείο πήξης του αλκοόλ είναι πολύ χαμηλότερο, εξηγεί το Taste of Home.

Οι περισσότερες τυπικές βότκες, λοιπόν, έχουν περιεκτικότητα σε αλκοόλ ανά όγκο περίπου 40%, η οποία έχει τυπική θερμοκρασία κατάψυξης περίπου -27 βαθμούς Κελσίου -πολύ χαμηλότερη από την τυπική θερμοκρασία κατάψυξης, εξηγεί το The Spruce Eats. Ωστόσο, μόνο και μόνο επειδή μπορείτε να διατηρήσετε τη βότκα στην κατάψυξη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να το κάνετε.

Βότκα

Ενδείκνυται ή όχι να τοποθετείτε την βότκα στην κατάψυξη

Σχεδόν όλοι οι ειδικοί στη βότκα συνιστούν να μην αποθηκεύετε ακριβή βότκα, ή πραγματικά οποιοδήποτε άλλο είδος ακριβού αλκοόλ, στον καταψύκτη σας. Σύμφωνα με τον Francois Thibault, τον δημιουργό της διάσημης βότκας Grey Goose, η αποθήκευση του μπουκαλιού σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν έχει επιζήμια επίδραση στη γεύση του οινοπνεύματος. Οι βότκες υψηλής ποιότητας πρέπει να είναι μαλακές και πόσιμες στους 0-4 βαθμούς Κελσίου περίπου, καθώς περιέχουν νότες λεπτών γεύσεων και αρωμάτων που μειώνονται όταν το ποτό φυλάσσεται στην κατάψυξη, αναφέρει το grunge.com.

Βότκα

Ωστόσο, μπορεί να μην είναι πάντα κακή ιδέα η τοποθέτηση της βότκας στην κατάψυξη. Εάν η αγαπημένη σας μάρκα βότκας συγκαταλέγεται στις πιο οικονομικές επιλογές που θα βρείτε στο εμπόριο, τότε το υπερβολικό κρύο μπορεί να βοηθήσει να αραιωθούν οι πιο έντονες, πιο επιθετικές νότες του αλκοόλ που μπορεί να την κάνει να σας καίει κατά την κατανάλωσή της.

Έτσι, παρόλο που μπορεί να μην είναι κακή ιδέα για τα πιο οικονομικά ποτά να τα τοποθετείτε στην κατάψυξη, αν σκοπεύετε να προμηθευτείτε κάποιο πιο premium αλκοολούχο ποτό, σίγουρα δεν θέλετε αυτά τα χρήματα να πάνε χαμένα με το να αλλοιώσετε τα πιο εκλεπτυσμένα αρώματα και γεύσεις τους για τα οποία, άλλωστε, και διακρίνονται οι πιο ακριβές βότκες.