Τι βλέπετε άραγε σε αυτή την εικόνα; Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας ή μήπως μια νεαρή κοπέλα να ατενίζει το άπειρο;

Η γνωστή οπτική πλάνη συνεχίζει να διχάζει το ίντερνετ, μόνο που μια νέα ομάδα ερευνητών μάς λέει τώρα πως κανένας λόγος για αντιπαράθεση: ό,τι βλέπουμε εξαρτάται από την ηλικία μας.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι βλέπουν πρώτα (ή και αποκλειστικά) την ηλικιωμένη φιγούρα, ενώ οι νεότεροι αναγνωρίζουν τη φιγούρα της κοπέλας. Η μελέτη δύο ψυχολόγων από το Flinders University της Αυστραλίας έδειξε την εικόνα «Η γυναίκα μου ή η πεθερά μου» σε 393 υποκείμενα ηλικίας 18-68 ετών για μισό δευτερόλεπτο και τους ζήτησε μετά να αποκαλύψουν το φύλο και την ηλικία της φιγούρας που είδαν.

Ο σκοπός τους ήταν να καταλάβουν το πώς «οι προκαταλήψεις της ίδιας ηλικίας επηρεάζουν την αρχική μετάφραση της εικόνας σε υποσυνείδητο επίπεδο». Ο καθηγητής Mike Nicholls είπε κατόπιν: «Αυτό που βρήκαμε είναι πως οι νεαροί άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τη νεαρή κοπέλα στην εικόνα, εκεί που οι πιο ηλικιωμένοι τείνουν να βλέπουν την ηλικιωμένη γυναίκα».

Κι αν δεν βλέπετε τη μία από τις δύο εικόνες, η μύτη της ηλικιωμένης γυναίκας είναι το πηγούνι της νεαρής. Από την οποία βλέπουμε μόνο το προφίλ της, όχι το πρόσωπό της…