απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα και αμφιβολίες, που αφορούν από φυσικά φαινόμενα μέχρι και τη λειτουργία του ανθρώπινου νου. Παρόλα αυτά, ακόμα και σήμερα υπάρχουν δέκα άλυτα «μυστήρια», τα οποία ακόμα ψάχνουν για κάποια εμπεριστατωμένη εξήγηση και ανάλυση.

Ας τα δούμε…


1. Ο βόμβος του Τάος
Η μικρή πόλη του Τάος, στο Νέο Μεξικό, δεν είναι και τόσο ήσυχη όσο φαντάζεστε. Και αυτό, γιατί κάποιοι από τους κατοίκους (σ.σ: ένα ποσοστό 2% σύμφωνα με εκτιμήσεις) και τους επισκέπτες της έχουν δηλώσει, εδώ και αρκετά χρόνια, ότι ακούνε έναν περίεργο και ιδιαίτερα ενοχλητικό βόμβο, πολύ χαμηλής συχνότητας. Όποια και αν είναι τα αίτια που το προκαλούν (ψυχολογικά, φυσικά ή και υπερφυσικά), συγκεκριμένη εξήγηση για την πηγή του βόμβου δεν έχει δοθεί ακόμα.


2. Ο «Μπίγκφουτ»
Κατά καιρούς έχουμε ακούσει διάφορα για το γιγαντιαίο μαλλιαρό πλάσμα, που (υποτίθεται ότι) κυκλοφορεί κάπου στην Βόρεια Αμερική. Πάντως, κανείς δεν το έχει δει δια ζώσης, ούτε υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη του, εκτός από το παραλήρημα ορισμένων ευφάνταστων και κάποιες ψεύτικές φωτογραφίες. Άλλος ένας μύθος, σαν το τέρας του Λοχ Νες; Μάλλον…


3. Η διαίσθηση

Την ονομάζουν «έκτη αίσθηση» και κατά καιρούς όλοι έχουμε αισθανθεί ότι όντως υπάρχει. Οι ψυχολόγοι σημειώνουν ότι οι άνθρωποι υποσυνείδητα συλλέγουν πληροφορίες από το περιβάλλον τους, που τους οδηγούν στο να νομίζουν ότι διαισθάνονται ή ξέρουν κάτι, χωρίς να ξέρουν ακριβώς το «πώς» και το «γιατί». Πάντως, τέτοιες περιπτώσεις είναι δύσκολο να αποδειχθούν ή να μελετηθούν και η ψυχολογία ίσως να είναι απλά ένα μικρό μέρος της απάντησης.


4. Μυστηριώδεις εξαφανίσεις
Ατομικές ή ομαδικές, είναι κάποιες εξαφανίσεις που καλύπτονται από ένα πέπλο μυστηρίου. Από την πιλότο, Αμέλια Έρχαρτ μέχρι το πλήρωμα του «Μαρί Σελέστ», ο κατάλογος είναι τόσο μακρύς, που θα έκανε ακόμα και την Αγγελική Νικολούλη να… «βαράει» υπερωρίες. Αλήθεια, που χάθηκαν αυτοί οι άνθρωποι;


5. Φαντάσματα
Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης καθημερινότητας εδώ και πολλούς αιώνες, αφού παντού και πάντα υπάρχουν αναφορές για τέτοιες απόκοσμες συναντήσεις. Το ζήτημα των φαντασμάτων ήταν, είναι και θα είναι πάντα επίκαιρο. Μολονότι το τοπίο για το εάν υπάρχουν ή όχι παραμένει ομιχλώδες, όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο ελπίζουν να βρουν κάποτε τις αποδείξεις ότι όντως… ζουν ανάμεσά μας.


6. Déjà vu
Με την γαλλική αυτή ορολογία αναφερόμαστε σε κάτι (μια κατάσταση, ένα στιγμιότυπο), που νομίζουμε ότι το έχουμε ξαναβιώσει στο παρελθόν. Ορισμένοι ερευνητές το αποδίδουν σε ψυχοσωματικές εμπειρίες ή αναλαμπές από προηγούμενες ζωές (!). Όπως και στην περίπτωση της διαίσθησης, η αιτία και η φύση του φαινομένου παραμένουν άγνωστες.


7. ΑΤΙΑ
Ότι τα Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα υπάρχουν είναι γεγονός. Πολλοί άνθρωποι έχουν δει και έχουν καταγράψει κατά καιρούς διάφορα ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία δεν μπορούν να προσδιορίσουν. Αν και η επιστήμη θεωρεί ότι ένα διαγαλαξιακό ταξίδι ακατόρθωτο, κάποιες από αυτές τις… συναντήσεις τρίτου τύπου δεν δύνανται να εξηγηθούν.


8. Απόκοσμες εμπειρίες
Άνθρωποι που έχουν φτάσει κοντά στον θάνατο, αναφέρουν ότι κατά καιρούς έχουν διάφορες εμπειρίες, που μαρτυρούν ότι πιθανότατα υπάρχει ζωή και μετά τον θάνατο. Πάντως, αν και οι εμπειρίες αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες, κανείς δεν έχει φέρει κάποια απόδειξη αυτών. Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι πιθανότατα αυτές είναι αποτέλεσμα αναλαμπών τραυματισμένου εγκεφάλου, δεν έχει δοθεί ακριβής εξήγηση.


9. Ψυχοκινητικές δυνάμεις
Οι ψυχοκινητικές δυνάμεις, αλλά και η έντονη αντίληψη κάποιων ανθρώπων βρίσκονται στη λίστα αυτή κυρίως γιατί η πίστη σε αυτές είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι και η διαίσθηση, που είδαμε παραπάνω, είναι μια μορφή ψυχοκινητικής δύναμης, ένας τρόπος για να έχουμε γνώση για το μέλλον. Πάντως, τα αποτελέσματα των ερευνών, που έχουν γίνει μέχρι τώρα σε ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν τέτοιες δυνάμεις είναι είτε αρνητικά είτε διφορούμενα. Αποδείξεις, προς το παρόν, δεν υπάρχουν.


10. Η σύνδεση νου και σώματος
Η ιατρική επιστήμη βρίσκεται ακόμα στην αρχή του να κατανοήσει τους τρόπους με τους οποίους ο νους επηρεάζει το σώμα. Για παράδειγμα, το φαινόμενο του «ψευδοφάρμακου» (ευρύτερα γνωστό και ως placebo) δείχνει ότι ο ίδιος ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παρουσιάσει δείγματα αυτοΐασης, είτε αληθινή είτε όχι. Χρησιμοποιώντας μεθόδους και τρόπους ελάχιστα γνωστούς και κατανοητούς, το ανθρώπινο σώμα έχει την εκπληκτική ικανότητα να αυτοθεραπεύεται, κάτι που ξεπερνά κάθε επίτευγμα της σύγχρονης ιατρικής.