Αν συγκαταλέγετε τον εαυτό σας ανάμεσα σε εκείνους που είναι ευχαριστημένοι, όχι απλώς με τα λίγα, αλλά με τα ελάχιστα, τότε σίγουρα θα βρείτε τον προσωπικό σας παράδεισο επί της γης σε κάποιον από τους παρακάτω προορισμούς. Ανεξερεύνητα, ακόμα, από το μαζικό κοινό, τα μικροσκοπικά νησιά που ακολουθούν αποτελούν ιδανική επιλογή για ήρεμες διακοπές μέσα στη φύση, στην κυριολεξία μακριά από όλους και από όλα.

Συνυδάζοντας ιδανικά το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, με τις ονειρικές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά και το ποιοτικό φαγητό, αυτό το καλοκαίρι αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για διακοπές έξω από την πεπατημένη.

Μαράθι

«Κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει ο παράδεισος», μια έκραση που σίγουρα ταιριάζει γάντι στο Μαράθι, το καλύτερα κρυμμένο μυστικό νησάκι μια ανάσα από την Πάτμο. Η συνολική του έκταση καταλαμβάνει 355 στρέμματα, ενώ η ακτογραμμή του αγγίζει, μόλις, τα 4 χλμ. Ένα μικροσκοπικό νησί όλο κι όλο μια παραλία, ακριβώς πάνω από την οποία ανταπτύσσεται και η όποια τουριστική δραστηριότητα. Λιγοστά δωμάτια και δύο ταβέρνες το «δυναμικό» του, σε απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους, για όσους επιλέξουν το Μαράθι για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Εδώ δεν υπάρχουν δρόμοι, δεν θα δείτε αυτοκίνητα ούτε και καταστήματα. Πρωταγωνιστής είναι μόνο η φύση, ενώ η γαλήνη και η ηρεμία που το χαρακτηρίζουν διανθίζονται με το τιτίβισμα των πουλιών ή το καμπανάκι από τις κατσίκες που «βολτάρουν» αμέριμνες πέριξ της παραλίας. Η κατοίκησή του οφείλεται στην οικογένεια Αιμιλιανού, η οποία πρωτοήρθε στο νησί το 1978, και έκτοτε με περισσή αγάπη και μεράκι κατάφερε να μετατρέψει την έρημη αυτή γη σε πραγματική όαση.

Το Μαράθι αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να βρίσκονται όλη μέρα σε μία παραλία (την μοναδική του νησιού) με χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζοπράσινα, κρυστάλλινα νερά, να απολαμβάνουν σπιικά, γευστικά εδέσματα με θέα τη θάλασσα και το βράδυ να χαλαρώνουν (και πάλι) στην παραλία. Κι όλα αυτά σε απόσταση μόλις λίγων βημάτων!

Κάλαμος

Ακριβώς απέναντι από τον Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, ο Κάλαμος είναι ένα από τα πιο πράσινα νησιά του Ιονίου που μαγεύει τους επισκέπτες με το πλούσιο φυσικό του κάλλος. Η παρθένα φύση πρωταγωνιστεί σε ολόκληρο το νησί, από την κορυφή του στα 745 μέτρα και τις πευκόφυτες πλαγιές, μέχρι τις αμμουδιές με τα γαλαζοπράσινα νερά. Διαθέτει τέσσερις οικισμούς -Κάλαμος, Κάστρο, Επισκοπή, Κεφάλι- από τους οποίους πρωτεύουσα του νησιού είναι ο Κάλαμος αμφιθεατρικά χτισμένος στο όρος Βουνί.

Ένα λιμάνι με βάρκες (εδώ καταφτάνουν και τα πλοιάρια από τον Μύτικα), μια μικρή παραλιακή περαντζάδα με μία ταβέρνα, ένα καφέ και ένα μίνι μάρκετ και το γνήσιο παραδοσιακό του χρώμα που διατηρείται αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου, στα χαρακτηριστικά του οικισμού. Ο Κάλαμος φημίζεται για τις ακρογιαλιές του, με διασημότερη όλων την Αγραπιδιά (προσεγγίζεται με τα πόδια), με τα χαρακτηριστικά γαλάζια νερά του Ιονίου και το χοντρό βότσαλο. Η ταβέρνα που λειτουργεί στην παραλία σερβίρει εκπληκτικές σπιτικές προτάσεις, με πιο διάσημες όλων τις τηγανητές της πατάτες!

Διαπόντια Νησιά

Μια επίσκεψη εδώ θα σας κάνει να νιώσετε, έστω και για λίγο, πώς είναι να βρίσκεστε στον παράδεισο. Τα Διαπόντια, ένα σύμπλεγμα 11 μικρών νησιών που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Κέρκυρα, κρύβουν συμπυκνωμένες όλες τις ομορφιές του Ιονίου.

Στους Οθωνούς (το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας), την Ερεικούσα και το Μαθράκι, όλα κυλούν με αργούς ρυθμούς και η απόλυτη ηρεμία είναι εξασφαλισμένη. Η Άσπρη Άμμος, στη δυτική ακτή των Οθωνών, είναι μία από τις ωραιότερες παραλίες του Ιονίου με την εντυπωσιακή σπηλιά της Καλυψούς (εδώ θα φτάσετε με βαρκάκι) να καλεί για δροσιστικά μακροβούτια στα κρυστάλλινα νερά της. Το λιμανάκι των Οθωνών λέγεται Αυλάκι, ενώ ο παραθαλάσσιος οικισμός δίπλα σε αυτό Άμμος. Μην παραλείψετε, επίσης, να επισκεφτείτε κάποια από τις ιδιαιτέρως φημισμένες ταβέρνες του νησιού για φρέσκο ψάρι και αυθεντικές γεύσεις της παραδοσιακής κουζίνας.

Στο Μαθράκι, το μικρότερο από τα Διαπόντια νησιά, θα κολυμπήσετε στις παραλίες Πορτέλο, μια υπέροχη αμμώδης ακρογιαλιά 3 χλμ., και Απιδιές, ενώ τα πολλά μονοπάτια με την πλούσια βλάστηση θα σας ανοίξουν την όρεξη για πεζοπορία. Οι οικισμοί του νησιού βρίσκονται στα δύο άκρα του και ονομάζονται Άνω και Κάτω Μαθράκι.

Η Ερεικούσα, το βορειότερο όλων των νησιών του συμπλέγματος, διαθέτει μόνο ένα λιμάνι, το Πόρτο, με μια υπέροχη παραλία, ενώ οφείλει το όνομά της στο θάμνο ρέικι, ο οποίος ανθίζει τον Οκτώβριο και «ντύνει» όλο το νησί με τα ροζ χρώματά του.

Αρκιοί

Ένα μικροσκοπικό νησάκι των Δωδεκανήσων που προσφέρει απίστευτες εικόνες και στιγμές ηρεμίας. Οι Αρκιοί εντοπίζονται σε κοντινή απόσταση από το λιμάνι της Πάτμου –από όπου αναχωρούν δρομολόγια για Αρκιούς, Μαράθι και Λειψούς– και μια ανάσα από τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, οι ακτές της οποίας είναι μάλιστα ορατές.

Η όμορφη θέα, το αξιοζήλευτο φυσικό σκηνικό, οι ονειρικές παραλίες και η ηρεμία που επικρατεί θα σας μαγέψουν. Σημείο αναφοράς των Αρκιών είναι οι εκπληκτικές ακτές τους. Η πιο φημισμένη ονομάζεται Τηγανάκια, η οποία ξεχωρίζει για τα κρυστάλλινα σαν πισίνας νερά και το βραχώδες τοπίο που απλώνεται ολόγυρά της. Προσεγγίζεται με το αυτοκίνητο μέχρι ενός σημείου και στη συνέχεια πεζή.

Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε τα ερείπια του παλιού ιταλικού παρατηρητηρίου από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα σπήλαια, που λειτουργούσαν ως καταφύγια, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας στα ερείπια του παλιού οικισμού του νησιού.

Παλαιό Τρίκερι

Το μοναδικό κατοικημένο νησάκι του Παγασητικού προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία μέσα στην ανέγγιχτη παρθένα φύση. Στο ομώνυμο γραφικό χωριό (το ένα και μοναδικό σε ολόκληρο το νησάκι), χτισμένο σχεδόν μέσα στον ελαιώνα του νησιού, ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Εδώ οι ανέσεις και οι πολυτέλειες πεντάστερων ξενοδοχείων δεν χωράνε, καθώς λιγοστοί ξενώνες αποτελούν το «δυναμικό» του του.

Η ανέγγιχτη φύση αποτελεί και το μεγαλύτερο δέλεαρ στο Παλαιό Τρίκερι, με τις ονειρικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά να κερδίζουν και με το παραπάνω τις εντυπώσεις του κοινού. Η Αφέκτα, η Αγία Σοφία και η Πράσινη Άμμος είναι κάποιες από αυτές, σε απόσταση αναπνοής μεταξύ τους, με τα διάφανα νερά του Αιγαίου να καλούν σε αξέχαστα μακροβούτια μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

Σημείο αναφοράς του νησιού το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας στην κορυφή του λόφου, το ψηλότερο σημείο του νησιού, η οποία ξεκίνησε να χτίζεται το 1825. Από εδώ η θέα προς το Αιγαίο, την Εύβοια, τον Παγασητικό και το Πήλιο πραγματικά κόβει την ανάσα. Για να προσεγγίσει κανείς το νησάκι θα πρέπει να διανύσει μια παραθαλάσσια διαδρομή 85 χλμ. από το Βόλο με κατεύθυνση προς τον Αλογοπόρο. Από εκεί θαλάσσια ταξί και καΐκια οδηγούν στον μικροσκοπικό παράδεισο.

Τριζόνια

Το μεγαλύτερο, παρόλο που κι αυτό είναι λιλιπούτειο, από τα συνολικά τέσσερα νησάκια του Κορινθιακού –τα υπόλοιπα είναι τα ερημονήσια Αϊ-Γιάννης, Πρασούδι και Πλανέμι- και το μοναδικό κατοικημένο του συμπλέγματος, σε κοντινή απόσταση από το νομό Φωκίδας, και πιο συγκεκριμένα από τα χωριά Γλυφάδα και Σπηλιά, τα Τριζόνια είναι ένας ονειρικός προορισμός που αξίζει κανείς να ανακαλύψει.

Βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Αίγιο, γεωγραφικά ανήκουν στην Στερεά Ελλάδα, ενώ διοικητικά στο νομό Φωκίδας. Η πρόσβαση σε αυτά πραγματοποιείται μόνο από θαλάσσης, με βαρκούλες που αναχωρούν από τα γειτονικά χωριά, ενώ η ύπαρξη αυτοκινήτων απαγορεύεται.

Το μικρό, πολύχρωμο και ήσυχο νησάκι, η έκτασή του φτάνει μόλις τα 2,5 τ.χλμ. με μέγιστο μήκος τα 3 χλμ. αποτελεί έναν πραγματικό επίγειο παράδεισο. Οι μόνιμοι κάτοικοί του δεν ξεπερνούν τους 60-70 κατά την διάρκεια του χειμώνα, ένας αριθμός που δεκαπλασιάζεται κατά την καλοκαιρινή σεζόν.

Μόλις βρεθεί κανείς εδώ μαγεύεται από την απόλυτη και χαρακτηριστική ησυχία και γαλήνη του νησιού, με μόνη «φασαρία» τον παφλασμό των κυμάτων, το κελάηδισμα των τζιτζικιών και τους ήχους των σκαφών και ιστιοπλοϊκών που καταφτάνουν στο νησί. Και φυσικά τις κουβέντες και τα γέλια των επισκεπτών του, οι οποίοι απολαμβάνουν στο έπακρο αυτό που τους προσφέρει απλόχερα το νησί και για το οποίο, άλλωστε, το επιλέξανε για τις διακοπές τους.