59
loading
Γράφει
ο Γεώργιος Σαρρής
Φωτογραφίες
Αρχείο Γεώργιου Σαρρή

Δύο ήταν οι μεγαλύτερες αντιστασιακές οργανώσεις κατά τη διάρκεια της Κατοχής του 1941-1944. Καταρχάς το πολυπληθέστερο και ελεγχόμενο από το Κ.Κ.Ε., «Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Ε.Α.Μ.) που είχε ως στρατιωτικό σκέλος τον «Ελληνικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό».

Δευτερευόντως, τον αντιμοναρχικό «Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο» (Ε.Δ.Ε.Σ.) ο οποίος συστήθηκε από μέλη του επονομαζόμενου «βενιζελισμού», του πολιτικού κινήματος δηλαδή που πρέσβευε τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας σε συνδυασμό με την εκπλήρωση της πάλαι ποτέ Μεγάλης Ιδέας.

Σε συνεχή σύγκρουση οι αντιστασιακές οργανώσεις

Η κατεστραμμένη γέφυρα του Γοργοπόταμου μετά την κοινή επιχείρηση ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 1942

Οι δύο οργανώσεις πολύ λίγες φορές επέλεξαν να συνεργαστούν εναντίον του κατακτητή. Σχεδόν όλοι θυμόμαστε μονάχα την από κοινού επιτυχημένη προσπάθειά τους τον Νοέμβριο του 1942, να ανατινάξουν με τη συνεπικουρία Βρετανών σαμποτέρ, τη μεταλλική γέφυρα του Γοργοπόταμου που έλεγχαν πάνοπλοι άνδρες της ναζιστικής Γερμανίας και της φασιστικής Ιταλίας.

Πέραν τούτου ουδέν. Τον περισσότερο καιρό οι δύο οργανώσεις κινούνταν αυτόνομα και ουκ ολίγες φορές η μια κατά της άλλης αφού εκτός από την ιδεολογική αντίθεση, αμφότερες διακατέχονταν και από τη δίψα να μετέχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη τους στη μεταπολεμική Ελλάδα από θέσεις εξουσίας ώστε να δημιουργήσουν μια κρατική οντότητα όπως αυτή τη φαντάζονταν.

Πίστευε στη συνεργασία

Η φωτογραφία του Μήτσου Γιαννακόπουλου

Ο δικηγόρος Δημήτριος (Μήτσος) Γιαννακόπουλος ήταν ένα από τα στελέχη του Ε.Δ.Ε.Σ. που πίστευε ότι για το καλό της χώρας θα έπρεπε να συμπορευτούν οι δύο αντιστασιακές οργανώσεις καθώς από μια τέτοια συνεργασία όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι. Την περίοδο της Κατοχής εξέδιδε την εφημερίδα «Νέα Ζωή» ενώ ήταν και διευθυντής της εφημερίδας «Δημοκρατική Σημαία», η οποία αποτελούσε όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΔΕΣ. Με κάθε ευκαιρία εμφανιζόταν υπέρμαχος της συνεργασίας και όχι της περαιτέρω ρήξης με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Αν και τα όσα υποστήριζε ακούγονται στις μέρες μας λογικά, εκείνο τον καιρό δεν έβρισκε καθολικά σύμφωνους τους αντιστασιακούς συναγωνιστές του. Κι αυτό γιατί στις τάξεις του Συνδέσμου, ιδίως από τα μέσα του 1943 και μετά, επικρατούσε μια έντονη εσωτερική διαπάλη που αποτυπωνόταν ξεκάθαρα πρωτίστως στο τμήμα του ΕΔΕΣ Αθηνών.

Οι δύο πτέρυγες του ΕΔΕΣ Αθηνών

Ο επικεφαλής του ΕΔΕΣ Ναπολέων Ζέρβας (δεύτερος από αριστερά) με τους συντρόφους του

Η μια του πτέρυγα συνεργαζόταν αγαστά με τις κατοχικές αρχές της πρωτεύουσας ενώ η άλλη επέμενε στον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανών.

Ο Γιαννακόπουλος ανήκε στην «αγωνιστική» πτέρυγα αν και αρχικά ήταν σχεδόν αδύνατον για τον παρατηρητή να διακρίνει τις δύο πλευρές. Η σύγχυση θα ενταθεί επειδή ακόμη και ο ίδιος ο ιδρυτής του ΕΔΕΣ και στρατιωτικός επικεφαλής Ναπολέων Ζέρβας από την Ήπειρο όπου βρίσκεται κατά περίεργο τρόπο δεν διαχωρίζει ξεκάθαρα τη θέση του, αλληλογραφώντας με τους συνταγματάρχες και των δύο πτερύγων.

Όπως αναφέρει ο πανεπιστημιακός καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Αθηνών Χάγκεν Φλάισερ στο, Β’ τόμο του βιβλίο του «Στέμμα και Σβάστικα, Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης 1941-1944»  (εκδόσεις Παπαζήση) η καιροσκοπική στάση του Ζέρβα είχε δυσάρεστο αντίκτυπο στην Αθήνα, ακόμα περισσότερο επειδή οι επίορκοι αντιστασιακοί του ΕΔΕΣ καταδιώκουν τους μέχρι χθες συναγωνιστές τους, σε συνεργασία με την γερμανοελεγχόμενη Ειδική Ασφάλεια.

Ο Ναπολέων Ζέρβας στη Λάκκα Σουλίου τον Δεκέμβριο του 1943

Κυκλοφορούν μάλιστα λίστες προγραφών, δημοσιεύονται σε έντυπα απειλές και πραγματοποιούνται απόπειρες δολοφονίας κατά ηγετικών στελεχών του «αγωνιστικού» ΕΔΕΣ. Όλο και συχνότερα πραγματοποιούνται συλλήψεις και εκτελέσεις μετά από καταδόσεις στο ναζιστικό καθεστώς των Αθηνών.

Δολοφονείται στη μέση του δρόμου

Τα τελευταία του λόγια φέρεται να ήταν «αδέλφια, εμπρός στον αγώνα για τη Δημοκρατία»

Το όνομα του Μήτσου Γιαννακόπουλου φιγουράρει στον κατάλογο των προγραφών, αφού άπαντες γνώριζαν ότι είναι διαπρύσιος εκφραστής της «αριστερής πτέρυγας», έχοντας εκπονήσει το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Δημοκρατικού Ελληνικού Συνδέσμου, ένα προοδευτικό κείμενο που δεν περιείχε τις αδυναμίες του ιδρυτικού καταστατικού.

Ο άτυχος δικηγόρος θα χάσει τη ζωή του για τις πολιτικές θέσεις που πρέσβευε. Θα δολοφονηθεί το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Νοεμβρίου 1943 στη μέση του δρόμου, την ώρα που περπατούσε αμέριμνος επί της οδού Αιόλου, στο κέντρο της Αθήνας. Τα τελευταία του λόγια φέρεται να ήταν «αδέλφια, εμπρός στον αγώνα για τη Δημοκρατία», όπως αναφέρει δημοσίευμα της εποχής, αν και κάτι τέτοιο προφανώς δύσκολα μπορεί να διασταυρωθεί. Δράστες ήταν μια ομάδα μελών από το δοσίλογο τμήμα του ΕΔΕΣ.

Η προκήρυξη της Ο.Π.Λ.Α.

Οι θύτες φορούσαν εσκεμμένα διακριτικά του αριστερού Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, προκειμένου να ενοχοποιηθούν οι κομμουνιστές για την πράξη και να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δύο αντιστασιακών οργανώσεων.

Γραμματόσημο που εξέδωσε το ελληνικό κράτος το 1982 για να τιμηθεί η Εθνική Αντίσταση

Η προσκείμενη στο Κ.Κ.Ε. «Οργάνωση Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών» (Ο.Π.Λ.Α.), που έδρασε από το 1943 έως το 1947 με καθήκοντα συλλογής πληροφοριών, ασφάλειας και εκτέλεσης ειδικών αποστολών και κατά καιρούς έχει δεχθεί έντονη κριτική ακόμη και μέσα στους κόλπους της Αριστεράς αφού θεωρείται υπεύθυνη για την εκτέλεση ακόμη και κομμουνιστών συντρόφων, στην πρώτη της προκήρυξη μετά τη δολοφονία Γιαννακόπουλου καταγγέλλει τους πραγματικούς δολοφόνους. «Κατακτητές, προδοτική Κυβέρνηση, αντιδραστικές οργανώσεις, εξοπλίζουν σήμερα σώμα δολοφόνων που ονομάζουν Ειδική Ασφάλεια και που σ αυτό στρατολογούνται γνωστά καθάρματα του ΕΔΕΣ, της ΕΣΠΟ, της Χ, της Εθν.Δράσης. Αυτοί δολοφόνησαν τον δικηγόρο Γιαννακόπουλο» αναφέρει μεταξύ άλλων.

«Οι ηθικοί αυτουργοί ομολογούν»

Η εφημερίδα «Δημοκρατική Σημαία» που εξέδιδε ο Ε.Δ.Ε.Σ. και της οποίας όπως προείπαμε ο Γιαννακόπουλος ήταν διευθυντής, κυκλοφορεί στο φύλλο της 26 Νοεμβρίου 1943 με βασικό τίτλο «Στυγερό πολιτικό έγκλημα – Οι ηθικοί αυτουργοί ομολογούν». Σε αυτό διαβάζουμε μεταξύ άλλων: «[...] ο Μήτσος Γιαννακόπουλος, έπεσε την 4η Νοεμβρίου κάτω από τις δολοφονικές σφαίρες εκτελεστικού αποσπάσματων των πραιτωριανών του σκοτεινού Τριπτύχου Ράλλη (σ.σ. πρωθυπουργός της δωσίλογης κυβέρνησης των κατοχικών δυνάμεων) – Ταβουλάρη (σ.σ. υπουργός Εσωτερικών της δωσίλογης κυβέρνησης) – Βουλπιώτη (σ.σ. Έλληνας επιχειρηματίας, στέλεχος της Siemens και συνεργάτης των Γερμανών κατακτητών).

Το επίμαχο δημοσίευμα της εφημερίδας Δημοκρατική Σημαία (Οργάνου του ΕΔΕΣ) της 26ης Νοεμβρίου 1943 που αναφέρεται στη δολοφονία Γιαννακόπουλου, της οποίας ήταν διευθυντής

Ο τελευταίος παίζει το γνωστό ρόλο του πράκτορος της γερμανικής κατασκοπείας. Έπεσε ο Γιαννακόπουλος γιατί αυτός με τους εκλεκτούς συναγωνιστάς του, πιστοί όλοι – όλη η οργάνωση – στις βασικές αρχές του καταστατικού του ΕΔΕΣ, εξηγέρθησαν και αντετάχθησαν κατά της αντιδράσεως μερικών άλλοτε μελών της οργανώσεων, που αφέθησαν να αποβούν ασυνείδητα όργανα της Κυβέρνησης. Το έγκλημα δεν είναι προσωπικής μορφής· έχει γενικώτερο χαρακτήρα, χαρακτήρα πολιτικόν και οι ρίζες του και τα αίτια ας αναζητηθούν μέσα στα σκοτεινά πλαίσια της Χιτλερικής πολιτικής, που συνοψίζεται επιγραμματικά μέσα στο μάϊκαμφ (σ.σ. το βιβλίο «Ο Αγών μου») του Χίτλερ.

Η χιτλερική πολιτική κάτω από τον δήθεν κομμουνιστικό κίνδυνο εύρε τους συνειδητούς και ασυνείδητους ερμηνευτάς της. Συνειδητοί Ράλλης – Ταβουλάρης – Βουλπιώτης. Ασυνείδητοι οι όψιμοι συνεπίκουροι της χιτλερικής τακτικής! Και οι ηθικοί αυτουργοί, ασχέτως προς τα αποδεικτικά άλλα στοιχεία που κατέχομεν, ομολογούν αδιάντροπα την πράξιν των. Γιατί έχουν για ασπίδα των το ποινικώς ακαταδίωκτον, τουλάχιστον κατά το παρόν, αφού συμμαχήσαντες με την Κυβέρνησι, είναι πολιτικώς και ποινικώς αλληλέγγυοι μαζί της υπό την προστασίαν των Γερμανικών αρχών κατοχής».

Τον θεωρούσαν… κομμουνιστή

Έλληνες αντιστασιακοί κατά τη διάρκεια της Κατοχής

Συνεχίζει δε με νόημα το δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατική Σημαία»: «Ο Ελληνικός λαός ας διαβάση το από 28 Οκτωβρίου φύλλον του δήθεν παράνομου εντύπου «Δημοκρατική Φλόγα», οργάνου της αντιδράσεως που κυκλοφορεί ελεύθερα. Εις την 4η σελίδα του μ’ επικεφαλίδα «Διαταγή»: γράφει: «Η Κ.Ε.. Νεολαίας ΕΔΕΣ έλαβε διαταγή ν’ απαγορεύση στα μέλη να έρχωνται σε επαφή με τους γνωστούς φράξιες κομμουνιστές Δ. Γιαννακόπουλο, Λ.Δ. και Ε.Λ., οι οποίοι δεν ανήκουν στον ΕΔΕΣ, λόγω προδοσίας και ανακοινώσεως μυστικών στην Γκεστάμπο». Εις δε την 3η σελίδα υπό τον τίτλον «Αποκήρυξη» γράφει μεταξύ των άλλων: «Μαζύ με την αποκήρυξη του φύλλου «Δημοκρατική Σημαία» πληροφορούμε τους γνωστούς αυτούς πατριδοκάπηλους πως βρισκόμαστε στα ίχνη τους και ότι πολύ σύντομα θα τους βρούμε. Τότε αλλοίμονό τους. Ο ΕΔΕΣ τιμωρεί τους προδότες και εκδικείται τις ατιμίες τους». Ομολογείται λοιπόν από το έντυπο αυτό, που καμμία σχέση δεν έχει με τον ΕΔΕΣ, ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας. Είναι οι πάτρωνες και χρηματοδότες του, που εν γνώσει ψευδώς διακηρύσσουν ότι εκπροσωπούν τον ΕΔΕΣ».

Στόχος μελών της προδοτικής πτέρυγας του ΕΔΕΣ θα γίνει μεταξύ άλλων και ο Μανώλης Λίτινας, ομοϊδεάτης του Γιαννακόπουλου. Ωστόσο η δολοφονική απόπειρα αυτή τη φορά αποτυγχάνει. Μετά από προδοσία όμως, ο Λίτινας θα πέσει αργότερα στα χέρια των Γερμανών και θα εκτελεστεί.

* Ο Γεώργιος Σαρρής είναι δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ, τιμηθείς από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με το Βραβείο Αθ. Μπότση για την αντικειμενική και με πληρότητα παρουσίαση ιστορικών πολιτικών θεμάτων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

59
σχόλια
 1. avatar Ανενδοτος

  Σάμπως είναι η μοναδική φορά ; Αν κανεις το ψάξει το πράγμα , θα διαπιστώσει πως η δολοφονία του Κ. Μπακογιαννη , ουδολως διαφερει απο αυτή τη δολοφονία . Ο Κ. Μπακογιαννης ηταν ο συμφιλιωτης της σύγχρονης εποχής . Επομένως περα απο τη 17 Νοέμβρη , θα πρέπει να ψάξει κανεις ποιος η ποιοι δώσανε την εντολή , υπογραφοντας συμβολαιο θανατου , και για ποιο η ποιους λογους .

 2. avatar 321

  Πολύ ωραία ιστορία έχουμε:
  1821: Πολιτικοί κατά στρατιωτικών. Δολοφονία Καποδίστρια, φυλάκιση Κολοκοτρώνη
  1922: Βενιζελικοί κατά Βασιλικών. Καταστροφή Σμύρνης
  1940: Συνεργασία με τους Γερμανούς εμφύλιος πόλεμος
  1974: Χουντική παρέμβαση στη Κύπρο. Τουρκική εισβολή

  1. avatar Μα είναι γεμάτη…

   ωραίους χαρακτήρες η Ελλάδα μας. Γενναιόδωρους και καθόλου αντικοινωνικούς

 3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

  Αντιστασιακος ο εδες που έπαιρνε εξοπλισμό από τους ναζί;;;;

  1. avatar Guest01062016

   Για πες μας τρολάκι, τι θα πει ΕΑΜ; Ντρέπεσαι;

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Πόσο γελάω με αφελείς σαν εσένα που πετάνε μια κοτσάνα με ύφος λες και διατύπωσαν την θεωρία της σχετικότητας

    1. avatar Guest01062016

     EAM σε ρώτησα ρε Αϊνστάιν, όχι E=MC^2.
     Γελάς από δω, γελάς από κει, αλλά πάλι δεν απαντάς!!!! Ντρέπεσαι να πεις τη λέξη; Δεν έχεις θάρρος άποψης; Χαχανούλη μου εσύ!

     1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

      Έλα συνέχισε πέρα την εξυπνάδα σου να γελάσουμε

     2. avatar Guest01062016

      ... ή και να ΜΗΝ το λες.... και πάλι πλάκα έχει.... : - )

     3. avatar Guest01062016

      Πες, το! Μην ντρέπεσαι! Θέλω να σε ακούω να το λες!!!!

     4. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

      Ρε Αϊνστάιν συνέχισε τη βλακεια σου να γελάσουμε

     5. avatar Guest01062016

      Ποια βλακεία; Μια ερώτηση έκανα. Απάντησε για να με αποδείξεις άκυρο. Γιατί μόνο χαχανίζεις. Εγώ πάντως θα σε ρωτάω όποτε σε βλέπω. Οπότε θα γελάνε κι άλλοι μαζί μας.

     6. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

      Εθνικό απελευθερωτικο μέτωπο. Έλα πέτα την...

     7. avatar Guest01062016

      Μάλιστα... Δηλαδή δεν είναι όλα τα \"Εθνικά\" του σατανά, έτσι;

  2. avatar Μια φορά συριζαίος για πάντα ψεύτης

   Αντιστασιακός ο ΕΛΑΣ που δολοφονούσε Έλληνες και απήγαγε τα παιδιά τους?

   ΥΓ
   Ο ΕΔΕΣ έπαιρνε όπλα απο τους Άγγλους όπως και ο ΕΛΑΣ

   1. avatar Λασπογαριδας

    Ο ΕΛΑΣ εκτελούσε Έλληνες που δεν άξιζε να λέγονται Έλληνες. Δοσιλογους, προδότες, πράκτορες, συνεργάτες, τσιρακια και φερέφωνα των κατοχικών ναζιφασιστικών αρχών κατοχής της πατρίδας.

   2. avatar Ελλην πιτογυρος

    Οι εθνικόφρονες να δεις ποσά παιδιά δολοφόνησαν με αδέσποτους παρακρατικούς που εκτελούσαν με στρατοδικεία η χωρίς. Γιατί νομίζεις ότι οι περισσότεροι Έλληνες ήταν με το εάμ; Για να γλιτώσουν από τους εθνικόφρονες προδότες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Ο εδες πολέμησε στο πλευρό των Γερμανών κ με αυτό θα ζήσετε είτε το θέλετε είτε όχι. Όπως αργότερα θα ζήσει η μισή,πια, Κύπρος από την πολύ αγάπη σας για τον Ελληνισμό. Έχετε κάνει την ιστορία λάστιχο παπατζηδες. Από το 20 σφάζεται αριστερούς κ θέλατε να σας λένε κ ευχαριστω. Ουστ πιτογυροφαγοι ανθέλληνες

   3. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Οι Έλληνες στους οποίους αναφέρεσαι ήταν οι συνεργάτες των Γερμανών(είχατε αρκετούς στο κομμα πχ ο Καραμανλής) οπότε και λίγους έφαγε. Όπως άλλωστε φαίνεται από έγγραφο του πολεμικού ημερολογίου της Στρατιάς Ε και αναφέρεται στην κοινή επιχείρηση Ζέρβα και Ναζί ενάντια στον ΕΛΑΣ Τζουμέρκων. Κατά την επιχείρηση αυτή ο Ζέρβας είχε δεχτεί από τους Γερμανούς άφθονο πολεμικό και φαρμακευτικό υλικό, όμως η αντίσταση του ΕΛΑΣ στην περιοχή υπήρξε ικανή ώστε να καθηλώσει τις δυνάμεις των Γερμανών και του Ζέρβα. Μετά τις επιχειρήσεις αυτές ο Ζέρβας έσπευσε να υπογράψει την κατάπαυση πυρός με τον ΕΛΑΣ και να διαβεβαιώσει τους Γερμανούς ότι στην περιοχή ευθύνης του κανείς δεν θα πείραζε Γερμανό. Μια ζωή προδότες του ελληνικού λαού είστε οι δεξιοί

    1. avatar Αλέξανδρος

     copy paste έκανε ο ντενεκές από ένα blog Που λέγεται \"κόκκινος φάκελος\" με πηγές από τον ριζοσπάστη...άντε τώρα να μιλήσεις λογικά μαζί του...συνεργάτες των γερμανών τα 10χρονα ρε τρόμπα; συνεργάτες των γερμανών;!

     1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

      Αν άνοιγες το μπλογκ που λες θα έβλεπες ότι οι αναφορές δεν είναι ο ριζοσπάστης αλλά ιστορικός Hagen Flaischer. Στη μανία σου να στηρίξεις τους συνεργάτες των ναζί δεν μπήκες καν στον κόπο να το τσεκάρεις

   4. avatar Απάντηση σε: Μια φορά συριζαίος για πάντα ψεύτης

    Ο ΕΛΑΣ δεν πήρε, σχεδόν, ποτέ οπλισμό ή χρυσές λίρες όπως ο ΕΔΕΣ

 4. avatar ΝΟΩΝ

  ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΜΟΥ.
  ΑΥΤΟ ΕΠΑΛΗΘΕΥΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΝΟΙΕΣ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΤΕΛΟΥΣ ΕΛΛΕΙΨΕΩΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑΣ ΣΑΣ !!!

 5. avatar ΜΙΑ ΖΩΗ ΤΑ ΙΔΙΑ !

  ΣΤΟΧΟΣ ΜΟΝΟΝ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΧΑΡΟΣ...
  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ (ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙ ΠΙΚΡΑ ΓΙ ΑΥΤΟ)
  ΚΑΙ ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,
  ΣΑΣ ΛΕΩ ΟΤΙ
  ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΝΑΡΡΙΧΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΣΤΑΖΟΥΝ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ !!
  ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΣΦΑΞΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ.
  ΚΑΤΙ ΣΑΝ ΤΣΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ !!...
  Ο ΕΝΑΣ ΚΑΡΦΩΝΕ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΚΑΤΙ..
  ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΓΙΑ ΠΑΛΙΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
  ΑΥΤΗ ΗΤΑΝ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ .ΝΑ ΚΑΡΦΩΝΟΥΝ .
  ΚΙ ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΣΕ ΖΗΛΑΥΑΝ!
  ΠΟΣΟΙ ΑΘΩΟΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ ΕΤΣΙ;;;;;
  ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΑ !
  ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΡΩΓΩΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΞΙΩΜΑ.
  ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ \'\'ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ\'\'..............
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.
  ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
  ΑΥΤΟ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ !

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Μιλάνε οι εθνικιστές που στη δική της χα καρφώνουν ο ένας τον άλλον. Χαχα. Είδαμε τι κοτες είστε οπότε άφησε τα πολλά.

 6. avatar Ουξου

  Αριστεροι και δολοφονια; Οχι ρε σεις

  1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

   Μιλάνε οι απόγονοι των γερμνανοτσολιαδων που αναπολούν μακρονησους. Μόνο με πηγαδα βάζετε μυαλό

 7. avatar μητσοβλεφας

  εγω τους βλεπω φουσκωτους κ ολο καμαρι κ ποζα στο φακο της εποχης!! αυτο βλεπω!!

 8. avatar σουρταφερτας

  κ τωρα κρατικη οντοτητα δεν εχουμε απο τα στελεχη του αρπαξε να φας κλεψε να χεις???ολα αυτα τα χρονια καλως κυβερνανε γιατι τοσο αλληλοσπαραγμος??? η κουταλα εχει για ολους!!!! ιδεολογιες κ κουραφεξαλα....αυτα ειναι για τους υπνοβατες!!!!!!

 9. avatar ΝΟΩΝ

  ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΑΦΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΑΖΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΙΧΑΝ ΟΙ ΕΑΜΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ-ΕΑΜ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥΣ ΩΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ΧΑΦΙΕΔΕΣ, ΣΕΧΤΑΡΙΣΤΕΣ ΚΛΠ ΚΑΙ ΕΝΙΟΤΕ Η ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ ΕΦΤΑΝΕ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ .
  ΘΑ ΗΘΕΛΑ Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ, ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΡΘΡΟ π.χ. ΓΙΑ ΤΟΝ \"ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ\" ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ \"ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ\" ΤΟΥ ΣΤΙΣ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1948, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟΛΜΗΣΕ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗ ΤΙΤΟ -ΤΑ ΟΠΟΙΑ, ΦΥΣΙΚΑ, ΕΙΧΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΟΙ ΕΑΜΟΒΟΥΛΓΑΡΟΙ- ΓΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΗ-ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ).

 10. avatar gkagkarin.blogspot.com

  ...Οι διαδικασίες ενοποίησης των αντάρτικων τμημάτων και οργάνωσης του ένοπλου αγώνα σε πανελλαδική βάση φαίνεται ότι μπαίνουν στην τελική ευθεία αμέσως μετά την ίδρυση του ΕΑΜ. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τεύχος του θεωρητικού περιοδικού του ΚΚΕ «Λαϊκή Επιθεώρηση»6, στο κύριο άρθρο, ο Κ. Καραγιώργης έγραφε: «Ο καιρός δε μας παίρνει: πρέπει να βάλουμε γερά οργανωτικά θεμέλια σε όλη την Ελλάδα, να ετοιμάσουμε τα μαχητικά τμήματα για την άμεση δράση, για τον παρτιζάνικο πόλεμο, για το πανεθνικό σαμποτάζ». Στο ίδιο τεύχος ο Παντελής Καραγκίτσης (Ορφέας Βλαχόπουλος - Σίμος), μέλος της ΚΕ του Κόμματος, συμπλήρωνε με έμφαση: «Το κίνημα των πατριωτικών ανταρτικών σωμάτων σαν σοβαρή μορφή πάλης για το τσάκισμα των ξένων κατακτητών μας πρέπει να επεκταθεί, να οργανωθεί σε όλες εκείνες τις περιφέρειες της χώρας μας που το περιβάλλον τους επιτρέπει και επιβάλλει τη δημιουργία πατριωτικών σωμάτων»7.
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/02/blog-post_16.html

  1. avatar Α ρε γκαγκαριν

   Αυτα που μας γραφεις ,ηδη απο μονα τους δεν παραγουν συνενοηση ,αλλα ελεγχο ολων των αντιστασιακων κατω απο την ομπρελα του κκε. Ασε μας ησυχους και συ και οι αλλοι ,τα ιδια και τα ιδια ,συντροφια στο ποιος θα ελεγξει το λαουτζικο ,για να εχει το πανω χερι,γιατι τη δημοκρατια την εχετε γραμμενη κατα το συμφερον σας. Και μη προκαλεις με τα μονομερη μισα αρχεια σας.

   1. avatar Απάντηση σε: Α ρε γκαγκαριν

    Το ΚΚΕ από τα τέλη του 41 κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα, για την ίδρυση αντίστασης.
    Όλα τα μεγάλα κόμματα της εποχής αρνήθηκαν με το επιχείρημα, \"δεν μπορούμε εμείς να αντισταθούμε στην Γερμανία\"

 11. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Κυκλοφορεί πλατιά, 16/2/1942, η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού:

  1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.

  2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.

  3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.

  «Ελληνες αξιωματικοί - υπαξιωματικοί,έφεδροι πολεμιστές, Ανάπηροι!!!

  Προσφέρετε τις γνώσεις σας, την πείρα σας,τη δοκιμασμένη τόλμη σας στην οργάνωσητων εθνικών δυνάμεων.
  Το παράδειγμα τωνκαπεταναίων, των καραβοκυραίων, των ναυτώντου 1821, του Κολοκοτρώνη, του Μιαούλη, του Κανάρη, του Οικονόμου, του Καρατζά, ας είναιοδηγός σας».
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2020/02/blog-post_231.html

  1. avatar στη θεωρια ολα καλα…..

   στη πραξη δες τι εγινε.....αναμειξεις ξενων ...ρωσων.....μακεδονικο ........εξοντωση συναγωνιστων.......

  2. avatar το ΚΚΕ

   παλευε για τη σοβιετια.......να υποταξει τη χωρα στο σταλινικο στρατοπεδο

 12. avatar Mihalis78

  Αυτή είναι η ανθελληνική ακροαριστερά διχόνοια εμφύλιοι και φασισμός για αυτο και οι συριζοπασόκοι φάγανε τον ενωτικό Μπακογιάννη.

 13. avatar Σπάρτακos

  Οι φασίστες και οι δεξιοί έκαναν αντίσταση από μμέσα!!! Συνεργάζονταν με τους κατακτητές,ως πατριώτες που υπερηφανεύονταν πως ήτανε!

 14. avatar Τον περισσότερο καιρό οι δύο οργανώσεις κινούνταν αυτόνομα και ουκ ολίγες φορές η μια κατά της άλλης

  Έχετε να μας πείτε πότε ο ΕΔΕΣ επιτέθηκε στον ΕΛΑΣ, ή θα τα γράφετε έτσι στρογγυλεμενα για να πάρετε τα πολυθρυλητα βραβεία Μπότση;

  1. avatar Απάντηση σε: Τον περισσότερο καιρό οι δύο οργανώσεις κινούνταν αυτόνομα και ουκ ολίγες φορές η μια κατά της άλλης

   Ο ΕΔΕΣ από την ίδρυση του είχε σαν πρωταρχικό ζήτημα, την εξόντωση των Κομουνιστών.

   Ο ΕΔΕΣ μπορεί ανοιχτά να μην έκανε επίθεση στον ΕΛΑΣ, αλλά σκότωνε οποίους έβρισκε απομονωμένους, γιατί αλλιώς δεν μπορούσε να αναμετρηθεί.

   Ο ΕΛΑΣ είχε στα τέλη του 1943, οπλισμένους, ενάμιση εκατομμύριο άνδρες και γυναίκες.

   1. avatar Πλιατσικολογος εθνικιστής

    Προφανώς. Αφού έπαιρνε και οπλισμό από τους ναζί

   2. avatar οο ελας μοιραζε

    γαρυφαλα??????

   3. avatar ο ελας….τι ειχε στοχο????

    εξοντωση της δεξιας ειχε.....να τα λεμε ολα......

   4. avatar Θορπ. Ο δύσπιστος ?

    Σωστά είναι αυτά που αναφέρεις περί 1,5 εκ αγωνιστές και ανταγωνίστριες , άλλα δεν μας λες που έβρισκαν τροφή οπλισμό ιματισμό πολεμοφόδια κτλ. να είναι ολοκληρωμένη η αναφορά σου !

    1. avatar Μπράβο σου

     Θορπ απο τα παιδιά δεξιών 9-13 χρόνων που τους κουβαλούσαν μέσα στα κάρα τροφή ρούχα όπλα και αυτοί μπεκρόπιναν στο δάσος και στα χωριά πεινούσαν

    2. avatar οι εγγλεζοι…..

     ο σταλιν θα τους εστελνε???δεν ηταν χαζος

  2. avatar κασιος χρηστος.

   συγχαρητηρια για το αρθρο ιστορικο και καλο.οσο γιασας κυριε που εκφραζεσται σαν ιστορικος εισαγγελεας ειναι προφανες τη νομιζεται και τη πιστευεται. ειστε περιχαρακομενος στην αποψη πως για ολα φταιει η μια πτερυγα μονο τυφλη και επικυνδινη αποψη.τυφλος τυφλο αν οδηγει αμφοτεροι θα πεσουν σε βοθρο.κανε ερευνα για να ανακαλυψεις περισσοτερα .καή βοηθεια ειναι να ξαναδιαβασεις το αρθρο το οποιο ειναι ιστορικο και δεν παιρνει θεση ετσι ω στε να ειρωνευεσαι. ευχαριστω καλημερα

   1. avatar παιρνει θεση

    συριζιζει.....και αριστεριζει......τσιριζει σφυριζει ....και καλει τσιπροκους

 15. avatar Δευτερευόντως, τον αντιμοναρχικό «Εθνικό Δημοκρατικό Ελληνικό Σύνδεσμο» (Ε.Δ.Ε.Σ.)

  ΕΛΑΣ και μόνον ΕΛΑΣ πρώτος

  1. avatar ελλας και μονο ελλας

   βγαζατε τα ματια σας και παλια και τωρα ...σε βαρος της χωρας και του λαου......ψευτονενεκια

  2. avatar ελλας και μονο ελλας

   αγωνιστες για το ανατολικο η το δυτικο μπλοκ...αλλα κανεις για τη χωρα ...............................................................................................................................

   1. avatar Tagmatasfalitis ole

    Τι λε ρε λακη που παραδώσατε τη χώρα στους Άγγλους αφού συνεργαστήκατε με τους Γερμανούς... ουστ

 16. avatar Kritongr

  Τίποτα δεν έχει αλλάξει, οι ίδιοι και τα ίδια...

 17. avatar Estiatoras

  Και ο Μπακογιάννης που επεδίωξε την εθνική συμφιλίωση, τα είδα έπαθε! Η ιστορία επαναλαμβάνεται, δυστυχώς!
  https://www.newsbeast.gr/weekend/arthro/5925042/o-protos-ellinas-politikos-poy-dolofonithike-apo-tromokrates

 18. avatar Μόνο ο τόνος μασας

  Θα μπορούσε να ξεκαθαρίσει την κατασταση

  1. avatar Τονο μασα φώτισε τις μάζες

   Σίγουρα κάποια κομπλεξικη γκομενα ηταν πίσω απ\'ολα αυτά...

 19. avatar 542344355…1 φορά

  Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί από συντρόφους παγκόσμιος.

  1. avatar Alex821

   Δε νομίζω οι Εδεσιτες να αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον \"σύντροφο\".

   1. avatar οχι

    μονο ο τσιπρας για να μαζωξει σκυλολοι ....μιλα για συντροφους ....και γελα η οικουμενη μαζι του

   2. avatar οι συριζαιοι ειναι συντροφια στη μασα

    ακους το τσιπρα να μιλα για αριστερα και συντροφους και ανατριχιαζουν και οι πετρες.....ο ζαχαριαδης......ο φλωρακης......οι καπετανιοι του βουνου...και οχι του κοτερου των καπιταλιστων

Παρακαλούμε περιμένετε ...