Ο Τζον Καζαμπλάνκας είχε μια μεγάλη αδυναμία: τις γυναίκες. Ο διαβόητος playboy που έζησε μέσα στο διεθνές τζετ σετ ανακάλυψε τις ιέρειες του μόντελινγκ που μεσουράνησαν τη δεκαετία του ’80 και του ‘90. Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Κλόντια Σίφερ, Χάιντι Κλουμ, Ζιζέλ Μπούντχεν, είχαν «πατέρα» τους τον θρυλικό ατζέντη, τον άνθρωπο που τους ανέβασε τόσο τη φήμη και το κασέ ώστε η Λίντα Εβαντζελίστα να δηλώνει στη Vogue: «Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερα από 100.000 δολάρια τη μέρα!».

Η αναγνωρισιμότητά του έφτανε στα πέρατα του κόσμου και στις κοσμικές του εμφανίσεις συνοδευόταν από αιθέριες υπάρξεις. «Είχα φιλίες με τα κορίτσια, κάποιες φορές με φλερτ. Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι αυτό που βλέπουν είναι η δημόσια πλευρά του τι συμβαίνει ιδιωτικά. Δεν είναι» είχε πει. Η σχέση του με την 16χρονη Στέφανι Σέιμουρ ήταν η αφορμή να διαλύσει το δεύτερο γάμο του, ενώ όταν αποφάσισε να ξαναπαντρευτεί η σύζυγός του ήταν μόλις 17.

Και κάπως έτσι το όνομά του άρχισε να συνδέεται με τις σεξουαλικές σχέσεις με κορίτσια στα όρια της ενηλικίωσης. Ο ιδρυτής του πασίγνωστου πρακτορείου μοντέλων «Elite» έφτασε από την απόλυτη αγάπη για τα μοντέλα του στο απόλυτο μίσος και άφησε την τελευταία του πνοή το 2013, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο.

Τα πρώτα χρόνια και η είσοδος στο χώρο του μόντελινγκ

Ο Τζον Καζαμπλάνκας γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1942 στο Μανχάταν από Ισπανούς γονείς, που είχαν πάει στην Αμερική το 1930 για να γλιτώσουν από τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο. Φοίτησε σε ακριβά σχολεία της Ελβετίας και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να συναναστρέφεται με οικογένειες που ζούσαν μέσα στη χλιδή και το lifestyle. Συνέχισε τις σπουδές του σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης, από τα οποία δεν πήρε ποτέ πτυχίο.

Στην ηλικία των 20 παντρεύτηκε την πρώην Μις Υφήλιο της Δανίας Jeanette Christiansen. Εκείνη, απογοητευμένη από το πρακτορείο που την είχε αναλάβει, τον προτρέπει να μπει στο χώρο της μόδας με το δικό του πρακτορείο. Το 1968 ο Τζον Καζαμπλάνκας ανοίγει το Elysee 3, που όμως δεν πήγε πολύ καλά. Μαζί με έναν φίλο του κάνει το επόμενο επαγγελματικό βήμα, που έμελλε να απογειώσει την καριέρα και τη φήμη του.

Το 1972 ανοίγει το πρακτορείο μοντέλων Elite Model Management, μια επιχείρηση που θα γέμιζε το λογαριασμό του με πολλά χρήματα. Το πρακτορείο απέφερε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια από τις δουλειές που έκλειναν τα μοντέλα του, που σύντομα θα μεσουρανούσαν στις πασαρέλες του πλανήτη.

Μέσα από το Elite βγήκαν τρανταχτά ονόματα της μόδας όπως οι  Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Κλόντια Σίφερ, Χάιντι Κλουμ, Ζιζέλ Μπούντχεν. Με εντυπωσιακά πρόσωπα και τέλειες σωματικές αναλογίες ο Καζαμπλάνκας ενθάρρυνε τα μοντέλα του να ζουν με υπερβολές, να συχνάζουν στα πιο κοσμοπολίτικα κλαμπ και να κάνουν ό, τι μπορούν για να τραβούν τα φλας των φωτογράφων πάνω τους. Τα κασέ τους εκτοξεύτηκαν στα ύψη, το ίδιο και η φήμη του πρακτορείου, που δημιούργησε τον παγκόσμιο οργανισμό ανίχνευσης μοντέλων, το «Look of the year» και μία αλυσίδα 150 σχολών μόντελινγκ.

Ο θρυλικός ατζέντης άρχιζε να συχνάζει με πασίγνωστες προσωπικότητες της Αμερικής όπως ήταν ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στα πάρτι του οποίου πήγαινε συχνά με τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα του πρακτορείου. Τέτοια ήταν η σχέση τους που αργότερα ο Τραμπ ανέπτυξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το χώρο της μόδας ανοίγοντας το δικό του πρακτορείο το «Trump Models» που λειτουργούσε από το 1999 έως το 2017. Το πρακτορείο έκλεισε μετά από σωρεία καταγγελιών για trafficking και σύγχρονα σκλαβοπάζαρα νέων και όμορφων γυναικών.

Ο Καζαμπλάνκας είχε κατηγορηθεί για σχέσεις με γυναίκες στα όρια της ενηλικίωσης. Ο ίδιος δικαιολογούσε την συμπεριφορά του λέγοντας ότι το φλερτ ήταν στη φύση της δουλειάς του. «Οι περισσότεροι φλερτάρουν στον εργασιακό τους χώρο, γιατί όχι και εγώ;» έλεγε υποστηρίζοντας ότι ποτέ δεν είχε κάνει σεξ με κοπέλα κάτω των 16 ετών!

Στα 41 του υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από την δεύτερη σύζυγό του Jeanette Christiansen γιατί ερωτεύτηκε τρελά το 16χρονο μοντέλο Στέφανι Σέιμουρ. Βέβαια στο New York Magazine είχε παραδεχτεί ότι πρώτα είχε νιώσει έλξη για την μητέρα της Στέφανι, λέγοντας ότι παρουσίαζε μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την έφηβη! Στα 51 του παντρεύτηκε την 17χρονη Aline Wermelinger, την οποία είχε γνωρίσει σε διαγωνισμό του Look of the Year.

Εγκαταλείποντας τον χώρο της μόδας

Το 2000 ο Τζον Καζαμπλάνκας αποσύρθηκε από το χώρο του μόντελινγκ μετά και την προβολή του ντοκιμαντέρ του BBC που έδειχνε τον βρώμικο κόσμο της μόδας και παρουσίαζε τα μοντέλα του Elite να είναι μπλεγμένα με ναρκωτικά και ερωτικά σκάνδαλα.

Αυτή στάθηκε η αφορμή για τον πρώην ατζέντη να αποκηρύξει τα μοντέλα που ο ίδιος είχε αναδείξει. Οι χαρακτηρισμοί για τις ιέρειες της μόδας έδιναν και έπαιρναν. Η Ναόμι Κάμπελ ήταν ένα «απεχθές ον», που χάρηκε πολύ όταν την έδιωξε, όπως είχε πει. Η Ζιζέλ Μπούντχεν ήταν «ένα εγωιστικό τέρας», ενώ η Χάιντι Κλουμ «ένα ατάλαντο λουκάνικο»!. «Ποτέ δεν με ευχαρίστησαν, ανέχτηκα αρκετά» ισχυριζόταν.

Στις 20 Ιουλίου 2013 πέθανε στη Βραζιλία ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Λίγο πριν πεθάνει είχε προσκαλέσει στη Νέα Υόρκη τον φίλο του και σκηνοθέτη Χιούμπερτ Βορονιέκι για να του αφηγηθεί τη ζωή του. Στην ταινία «Casablancas, the man who loved women», υπήρχε μαγνητοσκοπημένο υλικό από το προσωπικό του αρχείο. Εκείνος όμως δεν πρόλαβε ποτέ να τη δει.