105
loading

Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κατάγεσαι από μία χώρα για να την αγαπάς. Ή μήπως όχι τελικά;

Υπάρχει μία μικρή χώρα, όπου αρκετοί χιλιάδες άνθρωποι μιλούν, πέρα από την μητρική τους γλώσσα, και την ελληνική. Τα παιδιά μαθαίνουν την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό ενώ τόσο την 25η Μαρτίου όσο και την 28η Οκτωβρίου οι κάτοικοι γιορτάζουν σαν να είναι Έλληνες.

Στην μακρινή Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, ζουν άνθρωποι που λατρεύουν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αποδεικνύουν. Όχι με βαρύγδουπες εκφράσεις και μεγαλειώδεις λόγους αλλά με δρόμους και πλατείες που έχουν ελληνικά ονόματα και με αγάλματα αρχαίων φιλοσόφων να κοσμούν τα δημόσια κτίρια της χώρας.

Η Ουρουγουάη είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής και έχει χαρακτηριστεί ως η «Ελβετία της Αμερικής». Αν και λόγω του μικρού μεγέθους της δεν υπολογίζεται ως ένας σοβαρός οικονομικός παράγοντας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε εθνικό επίπεδο έχει ξεπεράσει πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Η Ουρουγουάη διαθέτει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα με το επίπεδο των σπουδαστών να είναι αρκετά υψηλό. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που επιλέγουν την Ουρουγουάη και φοιτούν στα πανεπιστήμια της χώρας.

1

Αυτό όμως που κάνει εντύπωση με αυτή τη μακρινή χώρα είναι το πόσο πολύ αγαπάει και εκτιμάει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Είναι γεγονός ότι η χώρα, τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, δέχτηκε πολλούς Έλληνες μετανάστες. Στο λιμάνι έφτασαν πλοία με Έλληνες ναυτικούς και μετανάστες οι οποίοι θέλησαν να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η εγκαρδιότητα με την οποία έγιναν δεκτοί ήταν, κατά πολλούς, ένας αποφασιστικός παράγοντας για την εγκατάστασή τους και τη μετέπειτα ζωή τους εκεί.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ελληνική κοινότητα Ουρουγουάης, έχει κλείσει ένα αιώνα ζωής και ήταν η πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη οργανωμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική. Σήμερα στην Ουρουγουάη, υπάρχουν πάμνω από 3.500 χιλιάδες Έλληνες μετανάστες δεύτερης ή τρί της γενιάς, αλλά και ένας μεγάλος αριθμός αυτοχθόνων που μιλούν την ελληνική γλώσσα.

Οι ίδιοι οι πολίτες δεν δηλώνουν φιλέλληνες, αλλά ελληνολάτρες. Σύμφωνα με έρευνα της «Eurostat», το μεγαλύτερο ποσοστό των Ουρουγουανών απάντησε ότι ταυτίζεται πολιτιστικά με την Ευρώπη, με την πρώτη χώρα που να τους έρχεται στο μυαλό να είναι η Ελλάδα.

Τον Μάρτιο του 1978, ο καπετάνιος Παναγιώτης Ν. Τσάκος, ίδρυσε το «Ίδρυμα Τσάκου», με σκοπό τη διάδοση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Το 2002 μετονομάστηκε σε ίδρυμα «Μαρία Τσάκου», στη μνήμη της μητέρας του.

2

Το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, τραγουδιού, ιστορίας της τέχνης, λογοτεχνίας, μυθολογίας, φιλοσοφίας και ελληνικής κουζίνας. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην ελληνική και ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 400 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που προσφέρονται. Βασικός στόχος του ιδρύματος είναι η γνώση της αρχαίας ελληνικής ποίησης και ιστοριογραφίας, μέσα από τα ομηρικά έπη και τον «Επιτάφιο» του Περικλή.

Αξιοσημείωτο είναι και τό ότι σε κάθε βιβλιοπωλείο της χώρας, ακόμη και στο πιο μικρό, μπορεί κανείς να βρει τα άπαντα του Νίκου Καββαδία, του Καβάφη και του Ρίτσου.

Τα παιδιά των Ουρουγουανών, δεν διστάζουν κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου να γιορτάζουν τις εθνικές εορτές των Ελλήνων, πραγματοποιώντας σχολικές εκδηλώσεις, τραγουδώντας και απαγγέλοντας ποιήματα. Οι μαθητές του «Grecia», ενός δημόσιου σχολείου της χώρας, έχουν μάθει να λένε και τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας του Διονύσιου Σολωμού.

Στο Μοντεβιδέο, επίσης, υπάρχουν 23 δρόμοι που έχουν δανειστεί τα ονόματά τους από αρχαίους φιλόσοφους, ενώ ο κεντρικότερος δρόμος ονομάζεται κι αυτός «Grecia». Δύο πλατείες της πρωτεύουσας έχουν ονομαστεί πλατεία της Αθήνας και πλατεία της Ελλάδας.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αρχαιοελληνικό δωρικό αρχιτεκτονικό ρυθμό.

Έξω από την είσοδο του κτιρίου, το άγαλμα του Σωκράτη, υποδέχεται τους επισκέπτες ενώ σε πάρκο που βρίσκεται παραλιακά της πρωτεύουσας υπάρχει μια προτομή του Ομήρου.

Αξιοσημείωτη είναι η συνδρομή της ελληνικής κοινότητας στην Ουρουγουάη. Το 2016, η ελληνική κοινότητα της χώρας, γιόρτασε έναν αιώνα από την ίδρυσή της. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1916 και αποτέλεσε την πρώτη επίσημα αναγνωρισμένη δομή των Ελλήνων στη Νότια Αμερική.

3

Οι πρώτοι Έλληνες που μετανάστευσαν στη μικρή λατινοαμερικανική χώρα βρήκαν εργασία στην Ουρουγουάη και αργότερα άνοιξαν τις δικές τους επιχειρήσεις. Δεν έλειψαν όμως και μεγάλες προσωπικότητες της Ελλάδας που επισκέφτηκαν ή επένδυσαν στην Ουρουγουάη. Για μικρό χρονικό διάστημα, έζησε στη χώρα ο θρυλικός «Ηρακλής», ο Παναγής Κουταλιανός, και έγινε γνωστός στα ρινγκ στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης.

Τη δεκαετία του 1920, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο επίσης Σμυρνιός Νικόλας Κονιαλίδης, που εγκαταστάθηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, διεύρυναν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στη γειτονική Ουρουγουάη.

Η μικρή αυτή χώρα ήταν από τις πρώτες που αναγνώρισαν το νεοσύστατο ελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821.

Η εθνική σημαία της Ουρουγουάης, που καθιερώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1828, μοιάζει αρκετά με την αντίστοιχη ελληνική σημαία που καθιερώθηκε επίσημα το 1970. Και οι δύο σημαίες αποτελούνται από εννέα οριζόντιες λωρίδες, χρωμάτων μπλε και άσπρου εναλλάξ. Η μόνη διαφορά είναι ότι η σημεία της Ουρουγουάης έχει στην αριστερή γωνία ένα ήλιο με 16 ακτίνες, ενώ η ελληνική σημαία ένα σταυρό.

Ίσως τελικά και να μην χρειάζεται να κατάγεσαι από μία χώρα για να την εκτιμάς και να την αγαπάς, αρκεί να γνωρίζεις και να κατανοείς την ιστορία της, όσα βίωσε, βιώνει και θα βιώσει στο μέλλον και πρωτίστως να αγαπάς τους ανθρώπους της.

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

105
σχόλια
 1. avatar Ἀλέξιος

  Ἀγαπημένη Χώρα.
  Ὁ οἰκουμενικός Ἑλληνισμός ἔκαμε ἀδελφούς τούς δύο Λαούς, τούς Οὐρουγουανούς καί τούς Ἕλληνες.
  Πρέπει καί \'μεῖς οἱ Ἔλληνες γνωρίσουμε καί νά μάθουμε πολλά γι\' αὐτούς τούς Ἀνθρώπους καί τήν ἱστορία τους.

 2. avatar ΣΠΥΡΟΣ63

  Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε όλα αυτά που κατακρίνουμε, δεν θ\'αρθει άλλος εδώ να διορθώσει τα κακώς κείμενα αλλά εμείς οι ίδιοι που είμαστε μέρος του προβήματος και της κοινωνίας.ΑΠλώς θα χρειαστεί πολλή δουλειά απο όλους μας γιατι ο καθένας μας βλέπει μόνο τα στραβά του άλλου τα δικά μας όμως είναι μια χαρά.Εύκολα στα λόγια είναι όλα στην πράξη είναι τα δύσκολα, αυτό που συμπεραίνεται όμως είναι ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά απο όλους μας να βρούμε κοινό βηματισμό που θα σηματοδοτήσει την ανάπτυξη του έθνους στα χνάρια των προγόνων μας.

 3. avatar Νουτσόπουλος Γιώργος

  Σε ολόκληρο τον πλανήτη διδάσκεται ο πολιτισμός μας. Κι εμείς εδώ ψάχνουμε για ουρανοξύστες, καζίνο και Ριβιέρας. Οι Άραβες φέρνουν μαζί τους και σκλάβους με δύο ευρώ μεροκάματο. Μόνο ο πολιτισμός μας θα μας σώσει. Ας ψάξουμε όλοι πως...αλλά με Μαρινάκη και Αλαφούζο, κρίμα τα παιδιά μας....

 4. avatar mpi

  Ευτυχως που αν μη τι αλλο σε αυτη τη χωρα που λεγεται Ελλαδα γεννηθηκε η Δημοκρατια γιατι ολοι εμεις εχουμε την πολυτελεια να γραψουμε και να υπερασπιστουμε τα πιστευω μας [για ολους οσους εχουν λογο και αντιλογο εδω]

 5. avatar criskalts, i am ashamed to be greek

  ευχαριστουμε πολυ ολοι οι ελληναραδες και οι ελληναρουδες υπερπατριωτισσες και ουγκ εθνικιστες την ουρουγουαη που μας ΄΄λατρευει΄΄ σαν χωρα.....
  προβληματίζομαι ομως ως νεοελληνις αν ειναι καλο να σε ΄΄αγαπαει ΄΄ μια τετοια χωρα πως να το πω κομψως....β΄κατηγοριας, υποκατηγοριας, που δεν εχει καμια ισχυ διεθνως, που κανεις δεν την υπολογιζει...
  τες πα....μαζευετε τα γκρηκς κι ας ειναι ρωγες!
  αλλα προσεξτε και μια λεπτομερεια: αγαπαει η ουρουγουαη την ελλαδα για τον αρχαιο πολιτισμο της και οχι τη
  σημερινη, κατηντημενη ελλαδιτσα της σαπιλας, της διαφθορας, των δημοσιων υπαλληλων, της χρεοκοπιας και της ντροπης διεθνως !
  μην χαιρεστε και πολυ λοιπον οι απανταχου νεογκρηκς! αιντε.....

  1. avatar steeve7171717

   Πρεπει να εισαι απο τατελειωμενα ζωα με ιq αμοιβαδαs ...ρε διποδο απο ολα αυτα εσυ καταλαβεs την [...] που ειπεs ...?? [...] .....που δεν μπορειs να δειs περα απο την μυτη σου ...ειμαι σιγουροs η Δ.Υ θα εισαι η κανεναs κηφηναs ετσι και αλλιωs το ιδιο ειναι ...και εσυ λοιπον θα ψηφισειs .....[...] !!!!! (σορυ απο τα καημενα τα ζωα )

 6. avatar Ellraiser

  Προφανως απο τον ηλιο της Βεργινας.
  Ειναι ευχαριστο οταν αναγνωριζεται η προσφορα ενος πολιτισμου στο παγκοσμιο γιγνεσθε.

  1. avatar criskalts, i am ashamed to be greek

   ρε γκρηκ, εδω δεν ξερεις ελληνικη ορθογραφια, ο ΄΄ηλιος της βεργινας\'\' σε μαρανε.....που στην τελικη ειναι και συμβολο των σκοπιανων?

   1. avatar St.

    Δεν ξέραμε ούτε εμείς ούτε αυτοί για τον ήλιο της Βεργίνας όταν έφτιαξαν τη σημαία τους. Διαβάστε επιτέλους κάτι προτού ποστάρετε ! Τουλάχιστον τι ήταν ο ήλιος της Βεργίνας και πότε έγιναν οι ανασκαφές εκεί από τον Μανόλη Ανδρόνικο.

 7. avatar 321

  Ευτυχώς που η Ουραγουαη είναι μακρυά και δεν είναι εύκολο να μας επισκεφτούν και να χάσουν κάθε ιδέα για μας!

  1. avatar criskalts, i am ashamed to be greek

   οντως....γιατι μετα και αυτοι θα κανουν αυτο που εκαναν πριν δεκαετιες στις ΗΠΑ οι ντοπιοι καταστηματαρχες-εστιατορες: θα βαλουν και αυτοι πινακιδες στα μαγαζια τους που θα λενε ΄΄no greeks, no rats\'\'

 8. avatar Stateless

  Η Ελλάδα είναι μία και είναι Ελληνική!
  ΟΥΓΚ

  1. avatar Ποτέ δε ξεχνας

   να μας υπενθυμίζεις το πόσο μισέλληνας εισαι. Αναρωτιέμαι γιατί

   1. avatar criskalts, i am ashamed to be greek

    γιατι ειναι ρεαλιστης, μορφωμενος, αξιοπρεπης και λογικος ανθρωπος....γι αυτο....

  2. avatar Ελληνική;;

   Βασικα λιαν συντομως ενα κομματι θα ειναι τουρκικο, ενα βουλγαρικο, ενα αλβανικο κοκ και αυτο γιατι υπαρχουν πολλοι εθνοφοβικοι ανθελληνες σαν και του λογου σου

 9. avatar Δέν

  ξέρω από πού βγήκε αυτό τό ηλίθιο δέν μάς χονεβουνε δεν μάς αγαπάνε μάς δώσανε με το ζωρι δάνεια εγώ ένα έχω να πω η ομορφότερη χώρα με το πιο πανηλιθιο λαο
  όλο και για όλα φταίνε οι άλλοι

 10. avatar Ikarios

  Το ίδρυμα το μετονόμασε ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος σε «Μαρία Τσάκος» χάριν της κόρης του που πέθανε πρόωρα...

 11. avatar Γιώργος Καμβυσέλλης τ. Καθηγητής ΤΕΙ δημοσιογράφος

  Χαίρομαι που είμαι Έλληνας στην ψυχή, υπηκοότητα , καταγωγή και πατρίδα που δεν την απαρνούμαι κι υπηρετώ με όλες μου τις δυνάμεις. Λυπούμαι για πολλούς που δεν αξίζουν να λέγονται Έλληνες κι ας είναι έτσι γραμμένοι στην ταυτότητά τους. Μηδέ πολλούς υψηλά ιστάμενους μέχρι και κυβερνώντες μας. δημοσιογραφώ, εκδίδω βιβλία λογοτεχνικά, μια λέξη ξενόγλωσση δεν υπάρχει στα κείμενά μου. Και διαμαρτύρομαι για τις ξενόγλωσσες επιγραφές και τίτλους σε τηλεόραση κι εφημερίδες. Μπράβο στην Ουρουγουάη και τους Ελληνολάτρεις όπως δηλώνουν κατοίκους της, τους εκεί Έλληνες και στην οικογένεια Τσάκου.

  1. avatar Adiafthorospromitheas

   ποιος κομπλεξικος εβαλε αρνητικη?

 12. avatar ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ πλοιαρχος Ε.Ν

  Απο και περα Ουρουγουαι και ξερω ψωμι.Αν και παντα μου αρεσε οταν πηγαινα.

 13. avatar ΦΙΛΟΠΟΙΜΗΣ ΔΕΚΛΕΡΗΣ

  Συγγηνητικο !! Πάντως οι Λατινοαμερικάνοι πρέπει όχι απλώς να μας αγαπάνε και να μας σεβοντε αλλά κάτι περισσότερο, ας θυμηθούμε ότι η Αϊτή ήταν η πρώτη που μας αναγνώρισε ελεύθερο κράτος, έχουν πολλά ονόματα αρχαιοελληνικα πχ Μαραντονα, Σωκρατες..... κλπ

 14. avatar ΚΟΥΓΙΟΥΜ

  Ουρουγουάηηηηη Ουρουγουάηηηη Ουρουγουάηηηηηη
  Απο εδώ καί μπρός
  Γίνομαι Ουρουγουανός
  Στο ποδόσφαιρο
  Στη μπάντα στην μπάντα
  Έρχεται ο ΛΟΣΑΝΤΑ
  καθότι καί Ολυμπιακός άρρωστος
  Αλλά στό εξης Ουρουγουάη
  Μέχρι κοκκαλο στα Μουντιάλ

 15. avatar ryge

  βλέπω καβάνι στην πανάθα

 16. avatar ????

  Κατά πάσα πιθανότητα αν οι Ουραγουανοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στη σύγχρονη Ελλάδα θα άλλαζαν γνώμη

 17. avatar Ιωάννης Οικονομόπουλος

  Είναι πολύ συγκινητικό να υπάρχει τέτοιο κλίμα αγάπης για τη χώρα μας σε μια τόσο μακρινή χώρα. Είναι συγκλονιστικό το άρθρο σας αλλά το ίδιο συγκλονιστική είναι η προσωπική εμπειρία που έχω από τη χώρα και τους κατοίκους τους Ουρουγουάης!

 18. avatar Θορπ

  Όλη η υφήλιος σέβεται και αγαπά την Ελλάδα αλλά ουδείς έχει σεβασμό για τους Νεοέλληνες και τις εμμονές που μας διακατέχουν όπως:
  Τους θεωρούμε εμπορεύσιμο είδος, τους κλέβουμε σε οποιαδήποτε περίπτωση συναλλαγής, τους εκτιμαμε σύμφωνα με το πορτοφόλι τους,
  Έρχονται να δουν πολιτισμό και βλέπουν σκουπίδια βρομια λυσσοδια
  Έρχονται να επισκεφθούν τους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και τα βρίσκουν κλειστά και υπό κατάληψη και εάν είναι τυχεροί τα βλέπουν με συγκεκριμένο ωράριο και καιρικές συνθήκες κατά το δοκούν των αρμόδιων συνδικαλιστικών φορέων κτλ.
  Οι πορτοφωλαδες δρουν ανενόχλητοι κλέβοντας χρήματα ταξιδιωτικά έγγραφα και ότι άλλο
  Οι δε φύλακες περί ανέμων και υδάτων συζητούν άμα κληθούν σε τέτοιες περιπτώσεις

  1. avatar τριαλαρο

   έλληναααα/ νεοέλληναααα
   μάθε και καμια ορθογραφία
   βρομια -->βρωμιά, λυσσοδία από το λύσσα???, δυσωδία είναι το σωστό. Πορτοφολάδες με όμικρον, γιατί είναι πορτοφόλι και όχι πορτοφώλι. Και μάθε και τα σημεία στίξης πλιζ, τα χρησιμοποιείς όπου και όπως να\'ναι.

   1. avatar ΕΛΠΙΔΑΓΙΟΚ

    έχει σημασία αν γράφει ορθογραφημένα, ή είναι σημαντικό να μοιράζεται τη γνώμη του; Έλεος πια με τους \"ορθογράφους\" που μας γεμίζουν με θεωρίες δήθεν \"μορφωμένων\" κοινώς μπαρούφες...

   2. avatar jimmyk

    φιλε τριαλαρο ο θορπ καλα τα λεει.Ε και κανα λαθακι στην ορθοφραφια δεν χαλασε ο κοσμος. Οσο για το ΛΥΣΣΟΔΙΑ δεν επεσε και πολυ εξω αφου το εγραψε με 2 σ κατι αλλο αλληγορικο θα εννοει. Τη σωστη ορθογραφια παντως την εγκαταλειψαμε εδω και κατι χρονια οταν καταργησαΝε την καθαρευουσα και γραφανε το και και το ειμαι
    Καλη χρονια με υγεια

 19. avatar Vasilis Triantafillou

  O καλύτερος τόπος με σαπιους πολιτικούς,

 20. avatar ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ….ΓΝΗΣΙΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ.

  Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΛΛΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΗΝΕΣ.
  ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΥΜΙΟΠΟΥΛΟΣ....Google
  Ο ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ. ΣΤΙΣ ΦΑΜΠΡΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 196Ο.

  ΕΙΝΑΙ ΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

  ΕΙΝΑΙ ΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΚΑΙ...ΚΑΙ...ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΤΣΑΝΑΜΠΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΡΟΜΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΗΣ ΔΥΑΝΣΤΕΙΑΣ.

  ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ.
  ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΟΙ ΑΡΙΝΘΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΜΕΝΕΣ ΚΟΤΕΣ ΠΟΥ ΧΑΧΑΝΙΖΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΤΣΙΦΛΙΚΑ.

  ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ.

  ΟΙ ΙΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821 ΔΩΣΑΝΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΣΚΛΑΒΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΑΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΙΑΔΩΝ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΔΩΝ ΑΚΙ ΣΤΦΛΙΚΑΔΩΝ....ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΠΗΡΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΥΓΑΝΕ.
  ΑΛΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΚΤΗΜΟΝΕΣ
  ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΙΦΛΙΚΑΔΕΣ
  ΑΛΛΟΙ ΖΟΥΝΕ ΣΤΑ ΚΑΛΥΒΙΑ
  ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΣΝΑ ΠΑΣΑΔΕΣ.
  ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΜΕΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑ ΜΕΣΑ ΕΝΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟ ΨΩΜΙ...ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΑΤΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΞΕΝΗ ΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΤΩΜΕΝΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΞΕΝΙΤΙΑΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΜΕ ΧΙΛΙΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ.
  ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΕ ΕΙΝΑΙ ΝΕΚΡΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.

  1. avatar Αντε ρε

   Πολλά λες. Ασυναρτησίες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...