31
loading

Κάντε το εικόνα: Μία χορεύτρια του μπαλέτου ξεχνά την τσάντα της σε ένα παγκάκι, στο πάρκο. Απομακρύνεται αφηρημένη, αφήνοντας πίσω της το μικρό τσαντάκι με τα χρήματά της και διάφορα άλλα δικά της αντικείμενα. Δεκαπέντε λεπτά μετά, συνειδητοποιεί πως έχει ξεχάσει την τσάντα της στο πάρκο.

Δεν πανικοβάλλεται, δεν την πιάνει εκείνος ο κόμπος στο στομάχι. Ξέρει πως θα βρει την τσάντα της ακριβώς εκεί που την άφησε, άθικτη. Επιστρέφει στο πάρκο, βρίσκει  πράγματι την τσάντα της ακριβώς εκεί που την είχε αφήσει και την παίρνει.

Και τώρα το ερώτημα: Για να είναι η μπαλαρίνα τόσο χαλαρή και ανέμελη σχετικά με την τύχη της τσάντας της και του περιεχομένου της, σε ποιο μέρος του κόσμου ζει;

Ζει στην Φινλανδία. Είναι η χορεύτρια Minna Tervamäki και ζει στη Φινλανδία.

shutterstock1122336701

«Νιώθω ασφαλής εδώ. Είμαι σίγουρη πως ένα από τα βασικά πράγματα που νιώθουν οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι ασφάλεια» τονίζει στο BBC η Tervamäki, η οποία πέρσι ανακηρύχθηκε «ο πιο θετικός άνθρωπος στη Φινλανδία» από την εταιρία Positiivarit Oy, η οποία φτιάχνει προϊόντα που ενθαρρύνουν τη θετική σκέψη. «Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον» προσθέτει.

Σύμφωνα με την έκθεση 2018 World Happiness Report, η οποία βασίζεται σε έρευνες της Gallup, η Φινλανδία είναι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Οι Φινλανδοί ωστόσο δεν είναι και τόσο σίγουροι για το αποτέλεσμα- τυπικά στωικοί άνθρωποι, καθώς είναι.

«Οι Σκανδιναβοί, και ειδικά οι Φινλανδοί, είναι εσωστρεφείς με τα συναισθήματά τους» εξηγεί ο Meik Wiking, Διευθύνων Σύμβουλος του think tank Happiness Research Institute, ανεξάρτητου οργανισμού στη Δανία που μελετά την ευτυχία και το ευ ζην. «Σπάνια κλιμακώνουν τις εκφράσεις χαράς ή θυμού, είναι, από αυτή την άποψη, πολύ διαφορετικοί από τους ανθρώπους στη Λατινική Αμερική, για παράδειγμα, που υιοθετούν πιο εξωστρεφείς εκφράσεις. Για τους Φινλανδούς, η ευτυχία έχει να κάνει κυρίως με το να ζουν μια ισορροπημένη, ευέλικτη και μη επιδεικτική ζωή».

Η Tervamäki συμφωνεί. «Έχω πολύ αντιφατικά συναισθήματα για την έρευνα περί ευτυχίας. Οι Φινλανδοί τη διαβάζουν και γελούν, ρωτάνε "Τι; Εμείς;". Αυτό που έρχεται στο μυαλό μου είναι πως οι Φινλανδοί είναι ικανοποιημένοι, παρά ευτυχισμένοι» λέει.

shutterstock1120260518

Αυτή η απόκλιση προκύπτει από το γεγονός ότι η έρευνα περί ευτυχίας δεν αφορά, παραδόξως, το πλέον πολυπόθητο συναίσθημα, αυτό της ευτυχίας. Ο καθηγητής John Helliwell από το University of British Columbia, εκ των συντακτών της έκθεσης World Happiness Report, εξηγεί πως η μέτρηση της ευτυχίας δεν είναι καθόλου μια έρευνα συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα, σχετίζεται πιο πολύ με την… ξεχασμένη τσάντα της Tervamäki, την ποιότητα της ζωής, δηλαδή, σε όλο τον κόσμο. Και με αυτούς τους όρους, η Φινλανδία ήρθε φέτος πρώτη.

Για την ιστορία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 79η θέση, κάτω από χώρες όπως Πακιστάν, Ονδούρα, Λιβύη, Καζακστάν. Δείτε την κατάταξη εδώ και διαβάστε όλη την έκθεση εδώ.

«Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα της ζωής είναι το υγιές προσδόκιμο ζωής και το δυνατό κατά κεφαλήν ΑΕΠ» λέει ο Helliwell. «Αλλά και πράγματα όπως το να μπορεί ο ένας να φροντίζει τον άλλο, να έχει κανείς κάποιον στον οποίο να στηρίζεται στα δύσκολα, η ελευθερία να κάνει καθένας τις επιλογές του για τη ζωή και η προσωπική υποστήριξη. Αφορά την εμπιστοσύνη και τη γενναιοδωρία, και σε αυτά η Φινλανδία κατατάσσεται πολύ ψηλά. Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν την τάση πιο επίπεδης δομής στην κοινωνία τους, λιγότερη ανισότητα, μεγαλύτερη ικανότητα βοήθειας των αδύναμων. Όλα αυτά οδηγούν στην υψηλή επίδοσή τους σε ένα τεστ που τους ζητά να ‘βαθμολογήσουν’ την ποιότητα της ζωής τους».

Ο Δρ Frank Martela, ερευνητής κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συμφωνεί. «Η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική εδώ. Οι πολίτες θέλουν να θεωρούνται αξιόπιστοι. Εάν σου πέσει το πορτοφόλι στον δρόμο, μπορείς να είσαι σχεδόν σίγουρος ότι θα το ξαναβρείς, συνήθως με τα λεφτά μέσα. Αυτό μάλιστα αποτέλεσε και συγκεκριμένο πείραμα του Reader’s Digest. Από όλες τις πόλεις, όπου έκαναν το πείραμα «χάνοντας» πορτοφόλια, τα περισσότερα επιστράφηκαν στο Ελσίνκι. Δεν είναι λοιπόν να απορείς που από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, η εμπιστοσύνη στους ξένους είναι υψηλότερη στη Φινλανδία».

shutterstock1119924626

Φέτος, για πρώτη φορά, το World Happiness Report συμπεριέλαβε στην έρευνα και μετανάστες. Τα επίπεδα ευτυχίας τους ήταν σχεδόν ίδια με αυτά του συνολικού πληθυσμού, με τη Φινλανδία στην κορυφή. Αυτό σημαίνει πως τόσο οι γηγενείς Φινλανδοί όσο και εκείνοι που μετανάστευσαν στη χώρα είναι εξίσου ευτυχισμένοι. Αυτό είναι ενδιαφέρον, επειδή ουσιαστικά διαψεύδει τη θεωρία πως η ευτυχία είναι εγγενές χαρακτηριστικό των Φινλανδών.

«Τα επίπεδα ευτυχίας των μεταναστών διαρρηγνύει την ιδέα πως οι βόρειες χώρες είναι κλειστές ομογενείς κοινωνίες» λέει ο Helliwell. «Εάν η ευτυχία έχει να κάνει με τη φινλανδική ψυχή, φαίνεται είναι εξίσου διαθέσιμη και σε κάποιον από το Μπαγκλαντές. Άρα σχετίζεται περισσότερο με τον τρόπο που λειτουργεί η χώρα».

Η Φινλανδία, εξηγεί το BBC, κυβερνάται με αποτελεσματική συμπόνια και βαθύ σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για να γίνει μια γυναίκα μητέρα και έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο. Καταγράφει εξαιρετικές επιδόσεις στην περιβαλλοντική πολιτική, την ισότητα των φύλων και την ισορροπία ζωής και δουλειάς. Αυτά είναι πράγματα που μπορούν να κάνουν έναν λαό πολύ πιο ικανοποιημένο με τη ζωή του από κάθε άλλο, είτε είναι είτε όχι στη φύση και την κουλτούρα τους να χαμογελούν γι’ αυτό. Είναι πιθανό να είναι κανείς εμφανώς γκρινιάρης κι ακόμα να ζει στο πιο ευτυχισμένο μέρος στον κόσμο.

«Εάν οι Φινλανδοί πουν πως δεν είναι ευτυχισμένοι, καταλαβαίνω» λέει η Φινλανδή Anu Partanen, συγγραφέας του βιβλίου «The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life», η οποία είχε ζήσει στις ΗΠΑ για μία δεκαετία αλλά σκοπεύει να επιστρέψει οικογενειακώς στη Φινλανδία αυτό το καλοκαίρι. «Συχνά είναι εκ φύσεως απαισιόδοξοι και συγκρατημένοι με τα συναισθήματά τους. Πίνουν πολύ, είναι σκοτεινά, οι χειμώνες είναι πολύ κρύοι και δύσκολοι ψυχολογικά. Αυτή η φινλανδική ευτυχία, για την οποία ακούμε, δεν έχει να κάνει με το να χορεύεις, να χαμογελάς ή να είσαι εμφανώς χαρούμενος. Αν αυτό πιστεύετε για την ευτυχία, τότε όχι, δεν είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός. Αυτές οι μελέτες αφορούν την ποιότητα ζωής, να γιατί. Από όλους τους πιθανούς τρόπους να ζεις, ζεις τον καλύτερο; Μπορείς να έχεις τον έλεγχο της ζωής σου; Έχεις επιλογές; Μπορείς να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου; Νιώθεις ασφαλής; Μπορείς να είσαι παραγωγικός στην κοινωνία;»

shutterstock1120337015

Η συναισθηματική καταπίεση ή εσωστρέφεια, για την οποία φημίζονται οι Φινλανδοί, μπορεί να σχετίζεται με το λεγόμενο «sisu», μία φινλανδική λέξη, που σημαίνει επίδειξη δύναμης, στωικότητας και ευελιξίας και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φινλανδικής ταυτότητας. Ο λόγος, εν μέρει, που οι Φινλανδοί, λόγω ιδιοσυγκρασίας, αποφεύγουν τις δημόσιες εκφράσεις έντονων συναισθημάτων, είναι γιατί έχει για εκείνους μεγαλύτερη αξία το σιωπηλό κουράγιο και η υπομονή από τη χαρά. Ίσως γι’ αυτό είναι τόσο μπερδεμένοι, που τους χαρακτηρίζουν τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο.

«Καταλαβαίνω γιατί οι Φινλανδοί μπορεί να αναρωτιούνται "αλήθεια; Εμείς;". Οι Δανοί και οι Νορβηγοί έχουν την ίδια αντίδραση» σημειώνει ο Wiking. «Ο κόσμος ξεχνά πως αυτό που μετράμε όταν κάνουμε έρευνα για την ευτυχία, είναι ο εθνικός μέσος όρος. Είναι μάλλον πιο ακριβές να πούμε πως οι Φινλανδοί είναι οι λιγότερο δυστυχισμένοι στον κόσμο. Πάντα τα καταφέρνουν στο να περιορίσουν τις αιτίες της δυστυχίας, οικονομικό στρες, εμπόδια στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, έλλειψη στέγης, πράγματα που μας κάνουν δυστυχισμένους. Είναι απλώς καλύτεροι στο να μετατρέψουν τον πλούτο σε ευ ζην».

Όταν ανακοινώνονται τέτοιες λίστες, πάντα υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις πρώτες θέσεις. Μας συναρπάζει, λέει ο ίδιος, το ότι κάποιοι άνθρωποι δείχνουν να έχουν κατακτήσει την ευτυχία, αυτή την εκπληκτική συναισθηματική κατάσταση στην οποία όλοι ποθούμε, ακόμα περισσότερα όταν ένας ολόκληρος λαός μοιάζει να έχει κατακτήσει αυτή την κορυφή. Τομ ενδιαφέρον για τις χώρες που βρίσκονται στην ουρά της λίστας είναι μικρότερο-Συρία, Λιβερία, Αφγανιστάν, ίσως επειδή η δυστυχία είναι προφανής. Αν πιστεύουμε πως υπάρχει κάποιο μυστικό για τη φινλανδική ευτυχία, ίσως το πιο κοντινό σε αυτό είναι να ζει κανείς σε μια κοινωνία που αναγνωρίζει την αξία της εμπιστοσύνης και της γενναιοδωρίας.

«Όταν βγαίνουν τέτοιες μελέτες, όλοι λένε: "θέλεις να ευτυχίσεις; Μετακόμισε στη Φινλανδία". Δεν χωράμε όλοι στο πιο ευτυχισμένο μέρος στον κόσμο, δεν θα είναι πια το πιο ευτυχισμένο μέρος στον κόσμο αν όλοι έρχονται για τη "δόση" τους» σημειώνει ο Helliwell. «Το δίδαγμα αυτών των μελετών είναι περισσότερο το ερώτημα, πώς να κάνουμε κι εμείς ό,τι κάνουν, τι κάνουν οι Φινλανδοί σωστά, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές τις δικές μας και των άλλων ανθρώπων; Αυτές είναι οι ερωτήσεις που θα πρέπει να θέτουμε».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

31
σχόλια
 1. avatar Φουρτούνας

  Ντροπή εδώ το μόνο που ξέρουμε είναι πως να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλο.Φυσικα και φταίει το κράτος γιατί καλά τα ψέματα όπου φτώχεια εκεί η γκρίνια το ψέμα η κακια και όλα τα υπόλοιπα.Τι είναι σωστό η υγεία πας στα νοσοκομεία και αν φύγεις ζωντανός κάνεις πάρτι,κι όχι γιατί φταίει ο γιατρός αλλά για να κάνει το σωστό αυτός ο γιατρός χρειάζεται και τ αναλογα φαρμακα και μηχανήματα.Η παιδεία ναι μας έχουν φάει τα φροντιστήρια.Τελειωνουν τα παιδιά βγαίνουν φοιτητές και φεύγουν στο εξωτερικό γιατί δεν έχει θέσεις απορροφηθούν.Το μόνο που λειτουργεί σωστά είναι το υπουργείο οικονομικών όταν είναι να μας στείλει ραβασάκια για να πληρωσουμε

 2. avatar ξενιτεμένος μπούφος

  είμαι σίγουρος πως κανείς από τους σχολιαστές δεν μελέτησε την έρευνα 🙂
  δεν ξέρω αν είμαστε εμείς απ τις πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου, σίγουρα είμαστε απ τις πιο ...ανορθόγραφες. ανοίξτε και κανένα λεξικό. το να παινεύετε την πατρίδα και να δολοφονείτε τη γλώσσα της είναι παράδοξο.

 3. avatar Κατι

  Μπούρδες

 4. avatar Κατι

  Μπούρδες!!

 5. avatar Συριζανελαιος

  Δεν πιστευω τιποτα...
  Προτιμω Τσιπρα πρωθυπουργο φορεβερ..και επετεια στην Ομονοια με 40 βαθμους νταλα μεσημερι δεκαπενταυγουστο απο την Φιλανδικη ευμαρεια και κουλτουρα...
  Ζητω οι ζωοκλεφτες Ελληνες.....

 6. avatar REXONAS

  Κεντρομολος προς το θεο ειναι πιο αγαλιαστικη απο τη φυσιολατρεια και πιο αντβεντσουρ απο φεραρι αυτη ειναι η επιγνωση μου χαιρετε εν Κυριο παντοτε 10 45.

 7. avatar ΤΑΣΟΣ 709

  ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΕΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΝΟΜΙΖΩ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΠΙΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ Η ΚΑΝΩ............
  ΛΑΘΟΣ

 8. avatar Τουρίστας β’

  Οι Φινλανδές είναι οι πιο άπιστες γυναίκες! Έχουν σύλλογο καταπιεσμενων ανδρών (συζύγων), επειδή τρώνε ξύλο από τις γυναίκες τους! Μάλλον για αυτό είναι και οι πιο «ευτυχισμένοι»!
  - Πληρωμένη διαφήμιση;

 9. avatar λαππα δημητρα.

  Ελλάδα και πάλι Ελλάδα.

 10. avatar δσφσδφ

  ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝΕ ΟΤΙ Η ΝΟΡΒΗΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑ....

 11. avatar ΩΔΣΓΣΔΦ

  ΟΛΟ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ..ΕΙΜΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΧΡΟΝΙΑ ....ΑΧΑΧΑΧ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΑΚΟΥ ΦΙΛΑΝΔΙΑ..ΕΛΕΟΣ.....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΧΩΡΑ ΠΟΥΘΕΝΑ..ΜΟΝΟ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟ..ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ...ΟΤΙΝΑΝΑΙ

 12. avatar ΕΡΤ-ΚΛΕΦΤΟΚΟΤΑΔΕΣ-ΚΛΕΦΤΡΟΝΙΑ

  ΣΤΟ 54160 ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΜΕ ΣΜΣ ΛΕΣ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ,ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ ΓΡΑΨΕΙΣ ΖΗΤΩ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΜΕΡΚΕΛ...ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ...ΦΙΜΩΣΗ ΚΑΙ ΚΛΕΨΙΑ...

 13. avatar Long John Silver

  Ευτυχισμένος είναι όποιος έχει καλούς φίλους και καλή οικογένεια. Σε όποια χώρα και να ζεί.

 14. avatar Καλημέρα

  Ασφαλής δεν νιώθω σπέναντι σε τίποτε πλέον, ανέμελος δεν είμαι, τρεχω και δεν προλαβαίνω καθημερινά, λεφτά δεν περισσεύουν, δόξα τω Θεώ είμαι καλά κι αυτό μου δίνει κουραγιο...

 15. avatar Είναι σεβαστές όλες οι απόψεις και

  Δεν θέλω να διαφωνήσω, έχουμε την ποιο όμορφη χώρα του ΠΛΑΝΙΤΗ την ποιο μεγάλη ιστορία αλλά και τους περισσότερους ΠΟΛΈΜΟΥ και αυτό είναι που ο ΕΛΛΗΝΑΣ πάντα έχει ανασφάλειες!!!!!! Η Φιλανδία και όλοι η Σκανδιναβία δεν έχουν το ΑΝΧΟΣ ότι θα τους ορμιξει κάποιος να τους πάρει την χώρα???? Εμείς ζούμε κάθε μέρα μην μας την πέσουν είτε ανατολικά βλέπε Τουρκία, είτε εδώ με τους γείτονες στα Βαλκάνια!! Βλέπετε πως μεγαλώνει ένα παιδί εδώ και πως στη Φιλανδία??? Εκεί Σκανδιναβία όλες οι χώρες έχουν συμφωνήσει να μην έχουν προστριβές μεταξύ τους, γ\'αυτο και ευημερούν εμείς εδώ στα Βαλκάνια τόσα χρόνια μόνο το ότι αυτοί ήταν κόκκινοι και εμείς μαύροι που να κάνεις χωριό???? Είναι μεγάλη κουβέντα και μεγάλη ιστορία!!!!!

 16. avatar REXONAS

  Μακαρια η οδος της απωλειας στενη η πυλη και τεθλιμενη η οδος η απαγουσα προς τον Κυριο.

  1. avatar 10:45

   Ευτυχώς που δεν εχεις επίγνωση ,σε αυτά που γράφεις .Η αξία σου,που οι άνθρωποι την μετρούν με τα €,είναι ανεκτίμητη μπροστά στα μάτια του Θεού .Εσυ προσωπικά θα αποφασίσεις την δικη σου αξία .Εισαι της αξίας του € η της αξίας να εχεις Αιώνια Ζωή ;Αν είναι το δεύτερο,μελέτησε την Καινή Διαθήκη και ότι σου λέει κάνε

 17. avatar 07:06

  Πάντοτε Χαίρετε !Καλη σας ημέρα !Ενα όμορφο Σάββατο Κυριακο με τον Ιησου Χριστο.!Αφηστε τα βάρη της καθημερινότητας!Οι άνδρες να πάρουν τις συζηγους τους,αν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους στους γονείς τους,να πανε να απολαύσουν την φύση,να απολαύσουν την Ανατολή του ηλίου,να απολαύσουν το κύμα της θάλασσας,να απολαύσουν την Δύση του ηλίου.Να απολαύσουν ο ένας το βλέμμα του αλλου.Να απολαύσουν την αναπνοή του ενός και του αλλου.Να απολαύσουν τα σώματα τους.Να απολαύσουν τα αρώματα των σωμάτων τους.Να απολαύσουν το πρωινό ξύπνημα .Να απολαύσουν το θαύμα της δημιουργίας .Να απολαύσουν τα πρωινά αρώματα του βουνού και της πεδιάδας.Αγαπητοι σχολιαστές,ας γίνουμε φρόνιμοι,να οικοδομήσουμε την ατομική ,την οικογενειακή οικία μας,επάνω στο Θεμέλιο που ονομάζεται Ιησούς Χριστός .Στην πορεία της ζωής μας,έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις καιρικές συνθήκες.Θα κατέβουν βροχές,θα έλθουν ποταμοί,θα πνευσουν άνεμοι ,αλλά οι οίκοι μας δεν θα πέσουν,διότι είναι θεμελιωμενοι στην πέτρα που Είναι ο Ιησούς Χριστός.

 18. avatar mιkos

  και εδω ειναι ενα παραδοξο....η Ελλαδα με τέτοιο κλιμα θαλλασες και τοπια, και ειναι τοσο χαμηλα.....Μήπως θελουμε να ΄΄φαμε¨ ο ενας τον αλλον και μας ενδιαφέρει να την\" βγαλουμε\" και σημερα?????

 19. avatar Cherry

  Ελλάδα μια χώρα στο έλεος της νέας τάξης πραγμάτων! Μια χώρα πλέον εγκλωβισμένη στα μνημόντα και στην οικονομική δύνη μια χώρα με κατοίκους τρομοκρατημένους στο αμφίβολο αύριο διχασμένη και έρμαιη στις ατελείωτες εισροές προσφύγων. Πώς μπορεί να είναι ευτυχισμένη.Πώς μας κατάντησαν έτσι κανείς μας δεν μπορεί πλέον να πει πως είναι ευτυχισμένος και πως αισθάνεται ασφαλής! Θα μπορούσαμε να είμαστε ένας επίγειος παράδεισος αν οι πολιτικοί και η πολιτική δεν μας είχαν καταστρέψει! Δυστυχώς μας περιμένουν κι άλλα πολύ χειρότερα! Κουράγιο Έλληνες!!!

 20. avatar χαχαχαχαχαχαχαχα

  Το Ισραήλ στην 11η θέση

Παρακαλούμε περιμένετε ...