39
loading
Γράφει
η Μαργαρίτα Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες
Γιάννης Κέμμος - Αρχείο Δρ Κωνσταντίνου Μπολέτη Αρχιτέκτονα-Αναστηλωτή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών

Η Ακρόπολη δεν είναι μόνον ένας από τους πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου. Είναι κι ένας τόπος που ξέρει να φυλάει καλά κρυμμένα τα μυστικά του.

Εδώ και πολλές δεκαετίες οι περαστικοί από τη γειτονιά της Ακρόπολης αναρωτιόνταν τι είναι αυτή η σπηλιά στη νότια πλαγιά του Ιερού Βράχου. Το εργοτάξιο των τελευταίων χρόνων δήλωνε ότι εκεί εκτελείται ένα ακόμη αναστηλωτικό πρόγραμμα. Ο χώρος αποκαταστάθηκε και οι περιπατητές της Διονυσίου Αρεοπαγίτου θέλουν να μάθουν περισσότερα για αυτό το μνημείο που τραβάει το βλέμμα τους όπως κοιτούν πάνω από το Θέατρο του Διονύσου.

akroapasd4

Οι ενημερωτικές πινακίδες αφηγούνται την ιστορία αυτού του ιδιαίτερου μνημείου, που κοσμούσε για περισσότερους από 23 αιώνες τον βράχο της Ακρόπολης. Οι περισσότεροι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν τη διπλή ιστορία του.

acrop8
Δύο πινακίδες με πληροφοριακό υλικό για το Θρασύλλειο και την Παναγία Σπηλιώτισσα έχουν τοποθετηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών σε κατάλληλη θέση κάτω από το μνημείο

Το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου υψώνεται επιβλητικό πάνω από την πολυσύχναστη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και την οδό Μακρυγιάννη, σε καθηλώνει από την αίθουσα του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, μοιάζει τεράστιο σαν το κοιτάς από το Θέατρο του Διονύσου.

Δημιουργήθηκε περί το 320 π.Χ. από τον Θράσυλλο, αγωνοθέτη των Μεγάλων Διονυσίων και έφερε μορφή ναΐσκου στο πρότυπο των χορηγικών μνημείων. Το μνημείο κατέρρευσε ύστερα από κανονιοβολισμό το 1827, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Τούρκους. Τα σιδερένια κάγκελα σήμερα δηλώνουν με τον τρόπο τους, ότι κάτι πολύτιμο κρύβει στο εσωτερικό του.

acrop2
Η μορφή του Θρασυλλείου στα μέσα, περίπου, του 18ου αι., από τους Βρετανούς καλλιτέχνες James Stuart και Nicolas Revett

Οι παλαιότεροι γνωρίζουν την Παναγία τη Σπηλιώτισσα που διαμορφώθηκε στην οθωμανική κυριαρχία. Το αρχαίο και χριστιανικό μνημείο συνυπάρχουν μπροστά και πίσω από το σπήλαιο.

acrop5
Ο βόρειος τοίχος της Παναγίας Σπηλιώτισσας μετά την αποκατάσταση του τοξωτού ανοίγματός του και την συντήρηση του τοιχογραφικού διακόσμου του (φωτ. Κ. Μπολέτης)

«Ο τοιχογραφικός διάκοσμος της Παναγίας της Σπηλιώτισσας περιλαμβάνει τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα μεταβυζαντινής αγιογραφίας στην περιοχή της Ακροπόλεως και των κλιτύων της», μας λέει ο Δρ Κωνσταντίνος Μπολέτης Αρχιτέκτων-Αναστηλωτής της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης των Αθηνών.

«Μετά από πολυετή έρευνα και προσπάθεια αναστήλωσης από την Επιτροπή Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου συνομιλεί και πάλι με τον βράχο επάνω στο αρχαίο Θέατρο του Διονύσου, διαφωτίζοντάς μας για την καλλιτεχνική και αισθητική αξία της Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως».

akroapasd1

«Η όψη του, σχεδόν αντίγραφο της δυτικής όψης της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων της Ακρόπολης, είχε μορφή δίθυρου πυλώνα με παραστάδες, κεντρικό πεσσό, θυρώματα, επιστύλιο με συνεχή σειρά σταγόνων, ζωφόρο και γείσο. Η ζωφόρος έφερε διακόσμηση με δέκα στεφάνια ελιάς, ανά πέντε ένθεν και ένθεν ενός κεντρικού από κισσό, ενώ επάνω από το γείσο εδράζονταν βάθρα για χορηγικούς τρίποδες» συνεχίζει ο κ. Μπολέτης.

Μετά την εγκατάσταση στο σπήλαιο μικρής εκκλησίας, το χορηγικό μνημείο διατηρείτο σχεδόν ακέραιο μέχρι το 1827, με ορισμένες μορφικές αλλοιώσεις, όπως το φράξιμο των δύο ανοιγμάτων του με τοίχους. Και ήταν πάντα αγαπητό θέμα στην ιστορική εικονογραφία των μνημείων των Αθηνών του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα.

acrop3
Το Θρασύλλειο τo 2002, στην κατάσταση διατήρησής του πριν την έναρξη του αναστηλωτικού προγράμματος

Σε κεντρική θέση επάνω από το μνημείο, διακρίνεται στα περισσότερα έργα της ιστορικής εικονογραφίας ένα μαρμάρινο άγαλμα του Διονύσου, που είχε τοποθετηθεί, σύμφωνα με τις επικρατέστερες επιστημονικές απόψεις, στους ρωμαϊκούς χρόνους. Το άγαλμα αυτό, μας εξηγεί ο κ. Μπολέτης, αποσπάστηκε το 1802 για λογαριασμό του Λόρδου Έλγιν και εκτίθεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Όσον αφορά στο χριστιανικό ναΰδριο πίσω από την πρόσοψη του αρχαίου μνημείου, στοιχεία συνηγορούν υπέρ της χρονολόγησης των σωζόμενων καταλοίπων του κατά την περίοδο της Οθωμανικής Κυριαρχίας. Διαθέτει τριμερή εσωτερική διάρθρωση, η οποία ακολουθεί τη μορφή που είχε δοθεί στο σπήλαιο από τους αρχαίους χρόνους.

acrop7
Ο Ιεράρχης που κοσμεί την εσωτερική παρειά του νότιου τοίχου της Παναγίας Σπηλιώτισσας μετά την συντήρησή του από το τμήμα Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών. Ο νότιος τοίχος, όπως και ο βόρειος, στερεώθηκε και, σε μεγάλη έκταση, αρμολογήθηκε εκ νέου από τους μαρμαροτεχνίτες του τμήματος Αρχαιολογικών Έργων και Μελετών της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών (φωτ. Κ. Μπολέτης)

Δύο τοίχοι στους οποίους σώζονται σημαντικά τμήματα  του τοιχογραφικού τους διακόσμου συμβάλλουν στην υποτυπώδη εσωτερική οργάνωση της εκκλησίας.

Στην εκκλησία αυτή προσέρχονταν επί Τουρκοκρατίας οι Αθηναίες μητέρες, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπολέτης, για να προσευχηθούν υπέρ υγείας των άρρωστων παιδιών τους. Κατά μία άλλη παράδοση, στην περιοχή του σπηλαίου ελάμβανε χώρα το σκληρό έθιμο της διαπόμπευσης των μοιχαλίδων.

Η αναστήλωση του μνημείου

Το πρόγραμμα αναστήλωσης του χορηγικού μνημείου και αποκατάστασης των τοίχων της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, στο εσωτερικό του σπηλαίου, ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017. Παράλληλα, απομακρύνθηκε το σύνολο του εργοταξιακού εξοπλισμού που καταλάμβανε περιοχές του μνημείου. Αφού διαλύθηκαν και κατήλθαν όλα τα στοιχεία της εργοταξιακής εγκατάστασης, έγινε συστηματικός καθαρισμός στο βραχώδες τμήμα του Επιθεάτρου (σε επιφάνεια 200 περίπου τετρ. μέτρων) για την αποκατάσταση του χώρου μετά το αναστηλωτικό πρόγραμμα. Το Θρασύλλειο είναι κτήριο ορατό από πολύ μεγάλες αποστάσεις και προσφέρει πλέον σαφή αντίληψη ενός μεγάλου χορηγικού μνημείου σε μία μεταβατική περίοδο του αρχαίου θεάτρου, λέει στο newsbeast.gr ο κ. Μπολέτης.

akroapasd5

Εκτενής έρευνα για τα αρχιτεκτονικά, δομικά και μορφολογικά ζητήματα του χορηγικού μνημείου του Θρασύλλου, που εκπονήθηκε κατά το 2002-3, αποτέλεσε την βάση αναλυτικών σχεδίων για την γραφική αποκατάστασή του και την σύνταξη της σχετικής μελέτης αναστήλωσης, μας λέει η κ. Δρ Ελένη Μπάνου, Διευθύντρια της Εφορείας της Πόλης των Αθηνών.

Το έργο της αναστήλωσης  έχει χρονική αφετηρία το Γ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης,  στο οποίο είχαν ενταχθεί επιμέρους διακριτά τμήματα του μνημείου, όπως η κρηπίδα και τα χαμηλότερα δομικά μέρη του. Το έργο επανεκκίνησε τον Ιούνιο του 2011 με χρηματοδότησή από την Τέως Νομαρχία Αθηνών, μέσω προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού.

acrop6
Το χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσής του τον Ιανουάριο του 2017 (φωτ. Κ. Μπολέτης)

Μετά την κατάργηση του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, που διαχειριζόταν τα κονδύλια του έργου έως το 2013, η χρηματοδότηση διεκόπη. Τον Ιούλιο του 2014, το έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η Επιστημονική Επιτροπή Μνημείων Νότιας Κλιτύος Ακροπόλεως υπήρξε το υπεύθυνο όργανο για την εκτέλεση του προγράμματος αναστήλωσης του Θρασυλλείου έως την κατάργησή της, στο τέλος του 2015. Το μνημείο του Θρασύλλου ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μαζί με τα υπόλοιπα προγράμματα του Διονυσιακού Θεάτρου, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2017 από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών (σήμερα Εφορεία Πόλεως Αθηνών) δια των αρμοδίων τμημάτων της. Ένας νέος λίθος της ζωφόρου με τέσσερα εμβληματικά στεφάνια, κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

39
σχόλια
 1. avatar Καλλικράτης

  Πράγματι, Χριστιανισμος, η μεγαλυτερη θρησκευτικη εγκληματικη οργανωση στον κοσμο.

 2. avatar Diamandopoulos

  Ο Παρθενώνας από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, αιώνες πριν τον Χριστιανισμό, είχε γίνει κατοικία του και πορνείο με άνδρες και γυναίκες. Για αυτή την ιεροσυλία κανένα σχόλιο από τους αρχαιολάτρες. Ούτε για την πλήρη καταστροφή της Θήβας και των ναών της από τον Μεγάλο Αλέξανδρο. Επί Βυζαντίου ο Παρθενώνας μετετράπηκε στην εκκλησία της Παναγίας της Αθηνιώτισσας, ένα από τα λαμπρότερα μνημεία της περιόδου. Έτσι διατηρήθηκε. Γενικά οι ναοί που έγινα εκκλησίες είναι οι μόνοι που διετηρήθηκαν. Δεν γνωρίζω να διατηρήθηκε κανένα κοσμικό κτίριο (ιδιωτική οικία, δημόσιο κτίσμα κ.λ.π.) που δεν έγινε Χριστιανική εκκλησία. Όπως π.χ το Θησείο, η Ροτόντα, το Πάνθεον

 3. avatar ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ ΔΟΝΟΣ [email protected] jaiI.COM

  ΕΚΑΣ ΟΙ ΒΕΒΗΛΟΙ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑΟΥΣ
  ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ
  ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΟΔΟΜΗΣΗ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΩΝ
  ΝΑΩΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΓΟΝΩΝ
  ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΛΕΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
  ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΧΕΤΕ Η ΘΕΑ ΝΕΜΕΣΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΙΑ Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΣΑΣ

 4. avatar Valagoutis

  Να ξεβρομιση η ΑΚΡΟΠΟΛΗ το σημαντικοτερο μνημειο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε ολο τον κοσμο απο τα χριστιανικα σκουπιδια.
  Χριστιανισμος, η μεγαλυτερη θρησκευτικη εγκληματικη οργανωση στον κοσμο. Ζωη,Εξελιξη,Γνωση,Δημοκρατια.Μονο στην ΑΘΗΝΑ ηταν.

 5. avatar Πανικός1927

  Γενικά οι χριστιανοί μαζί με Ελληνές μπορεί να βεβήλωσαν την ακρόπολη για να γίνει ναός της πανάγιας άλλα πριν ήταν τζάμι, το κακό όμως που δεν έχει διορθωθεί ακόμη και μέχρι σήμερα είναι ότι δεν καθόμαστε να τη ξανά φτιάξουμε έτσι όπως ήτανε το αρχαίο αιώνα, στην Αγγλία είναι ακόμα άγαλμα, γιατί λέτε μόνο για θεούς και θρησκείες γενικά οι αρχαίοι εκτός από το δωδεκάθεο (12) υπήρξαν και άλλοι θεοί οπός και ο άγνωστος θεός .Ο άγιος Απόστολος Πέτρος όταν η ρθει να διαδώσει τον χριστιανισμό στην Ελλάδα πήγε σε μια πόλη που υπήρχε το άγαλμα του αγνώστου θεού και είπε αυτό είναι ο μοναδικός θεός.

 6. avatar jimmi chiotis

  ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΤΩΝ ΔΥΟ. ΕΙΣΑΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΣ, ΔΕΝ ΑΓΚΑΛΙΑΣΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝΤΑΝ ΔΕΣΜΕΥΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΕΞΟΡΙΖΑΝ ΚΑΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ, ΕΤΣΙ ΠΕΡΑΣΑΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΑ ΠΛΑΝΑ ΕΝΟΣ ΘΕΟΥ.. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ. ΠΑΡΑ ΤΑΦΤΑ ΤΟΥΣ ΠΗΡΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΧΡΟΝΟ 820 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥΣ. ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΕΦΕΡΕ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΨΥΧΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ, ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΠΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. ΒΛΕΠΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 2000 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΕΝΩ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ. ΑΡΑΓΕ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΤΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

  1. avatar ΠΑΝΤΟΛΕΩΝ Κ ΔΟΝΟΣ [email protected] jmaiI.com

   jimmi ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΑΙΟ
   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ο ΑΔΩΝΗΣ ΑΝΕΣΤΗ

 7. avatar ΕΛΛΗΝ.

  ΕΝΑ ΜΥΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ: ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ, ΨΑΞΤΕ (ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ), ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. ΣΥΝΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ; ΚΑΛΩΣ. ΔΕ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ; ΠΑΡΑΤΑΤΗ... ΜΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΦΟΒΟ ΜΗ ΣΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ. Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ. \"ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΜΕ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ, ΑΡΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΩ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΜΟΥ\". ΠΡΟΣΕΞΤΕ, ΟΛΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΕΧΟΥΝ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ. \"ΘΑ ΔΩΣΩ ΦΑΪ Σ\' ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ, ΟΧΙ ΟΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΑΞΗ ΘΑ ΣΩΘΩ\". ΑΥΤΟ ΔΕ ΛΕΓΕΤΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ. ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ, ΚΑΙ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΙΑ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ (ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ), ΤΟΥΣ ΒΟΥΔΙΣΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΝΘΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ, ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ ΟΙ ΨΥΧΕΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΘΕΟΣ. ΑΡΑ Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ \"ΘΕΟΣ\". ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΗ/ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΘΕΟ. ΓΙ\' ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΞΥΠΝΗΣΤΕ, ΓΙΝΕΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ, ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΣΑΣ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΕΝΑ ΚΙΝΗΤΡΟ, ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ. ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΝΕΤΕ, ΠΩΣ ΑΙΣΘΑΝΕΣΘΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΣΑΣ. ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ/ΨΥΧΗ ΣΑΣ. ΣΤΡΕΨΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΕΣΑ ΣΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΑΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ. ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΤΥΦΛΗ ΥΠΑΚΟΗ ΣΕ ΝΟΜΟΥΣ, ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΒΙΛΒΙΑ, ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ... ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.

 8. avatar Μαααλιστα…

  οπου πολιτικό σχόλιο τρωγόμασταν αριστεροί με δεξιούς,τώρα όπου άρθρο που έστω αναφέρει την λέξη Εκκλησία τρωγόμαστε Χριστιανοί με Άθεους.Πόσο πιο κάτω θα πάμε;

 9. avatar Λαυριωτις

  Αγαπητε φιλε συνελληνα υπητχε και βωμος των αρχαιων προς τω αγνωστο Θεο τον οποίον πιστευαν χωρις ομως να του προσδιδουν ανθρωπινα χαρακτηριστικα και ατελιες και παθη οπως ειχαν ολοι οι υπόλοιποι ψευτοθεοι. Ο πρωτος που μιλησε και υποστήριξε εμπεριστατομενα γιαυτο ηταν ο Σωκράτης και το πληρωσε μ την ζωη του. Διαβασε τη δικη του Σωκράτη , του Πλάτωνα .ουτε ηταν χαζοι οι προγονοι μας που αγκαλιασαν τον Χριστιανισμό ενω ηταν τοσο πιστοι στο δωδεκαθεο..

  1. avatar ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ

   ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ ΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΛΙΩΝ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΑΙΝΙΣΜΟ.......
   ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΩΚΡΑΤΙΚΕΣ........
   ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ \'\'ΠΑΥΛΙΑΝΗ\'\' ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ......
   ΤΟ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΜΠΑΙΔΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ......
   ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΑΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ......
   ΑΛΛΑ ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ, Η ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ....ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ.

 10. avatar Ax Ellada Sagapo

  Τσάμπα μαλώνετε. Σε λίγο στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει ούτε χριστιανισμός ούτε δωδεκάθεο. Έρχεται η νέα θρησκεια. Έρχεται κάθε καλοκαίρι από τα παράλια. Το 2100 ίσως να υπάρχουν μερικοί κρυπτοδωδεκαθειστες και κρυπτοχριστιανοί. Τη συνέχεια την ξέρετε. Εγώ φοβάμαι ήδη να μιλήσω ανοιχτά γι\'αυτα.

 11. avatar ΑΛΕΚΑ

  Το γεγονός οτι δεν αρέσει αισθητικά σε κάποιους η αναστήλωση της εξωτερικής όψης του μνημείου του Θρασύλου, δεν έχει καμμία σχέση με το οτι στο εσωτερικό του διαμορφώθηκε χριστιανικός ναός.
  Τί θέλετε δηλαδή; Να γκρεμιστεί το εσωτερικό μέρος επειδή έγινε κάποτε χριστιανικός ναός; Και μετά λέτε γοα χριστιανοταλιμπάν...Εσείς είστε τρισχειρότεροι..

 12. avatar Λαυριωτις

  Δεν ειδα να σχολιάζεται τον ελγιν που μας καταεκλεψε και σιγουρα δεν προσέξατε οτι καταστράφηκε απο τους Τούρκους ο ναος ο αρχαιος και έπειτα εγινε ο ναος της Παναγιάς .Μηπως θελατε να πιστευουμε ακόμα τους ψευτο Θεούς τον διονυσο και αλλους? Μηπως να καναμε θυσίες ακομη? Ακόμα και ο Σωκράτης πίστευε Τω αγνωστω Θεό κτλ.Ειμαι σίγουρος οτι αμφισβητείτε και το κρυφο σχολειό και πιστεύεται οτι αλλη μπούρδα διαβάζεται στο Ριζοσπάστη κριμα αδελφια ,διαβαστε διαφορες πηγες και αναζητηστε την αληθεια .Ο Θεος μαζι μας

  1. avatar ένας Έλληνας

   Πάνε στο Ισραήλ να λατρέψεις το θεό σου

  2. avatar ελληναςς

   για γραψε μας το βιβλιο και τι ειπε ο σωκρατης για αυτο που αναφερεις..οχι 2,3 λεξεις αλλα οληκληρη την φραση γιατι εσεις οι χριστιανοι το εχετε παρατραβηξει μαυτο το θεμα. Και ξαναγραφω οτι επι βυζαντιου ο παρθενωνας εγινε εκκλησια με τοιχογραφιες κτλ αρκετα με τα ψευδη σας

 13. avatar Μ.Γ

  Ειναι καταπτυστος ο τροπος που η εκκλησια φερεται απο τα ετη της \"Αγιας Ανατολικης Ρωμαικης Αυτοκρατοριας\" (Βυζαντιο), στην κληρονομια των προγονων μας. Οπου υπηρχε ναος, τωρα υπαρχει εκκλησακι (δεν μιλαμε για μετατροπη των ναων, μα για κατεδαφιση) και ως εκ θαυματος εμφανιζεται!! Ντροπη και αισχος. Αλλα βεβαια. Τετοια ζωα διποδα που εχουμε καταντησει οι ελληναρες(δεν τολμω να βαλω κεφαλαιο \"Ε\") καλα να παθουμε. Αφιερωστε λιγες ωρες απο την ζωη σας να βρειτε πληροφοριες(οχι αυτες μονο που μας βολευουν). Spoiler alert: η ελληνικη επανασταση εορταζεται στις 25 Μαρτιου λογω επεμβασης της εκκλησιας. 22 Μαρτιου ειναι. Υπαρχει ενα πραγμα σε καθε σπιτι που εαν χρησιμοποιηθει σωστα ειναι δασκαλος. Ονομαζεται ιντερνετ.

 14. avatar Αλήθειες ξερές

  Έλεος πια! Αφήστε ήσυχη την Ακρόπολη! Σε λίγα χρόνια θα την \"διεκδικεί\" κι αυτήν η εκκλησία. Για πνευματικοί άνθρωποι έχουν υπερβολικά μεγάλη υλική περιουσία! Ο Θεός δε, έχει τη μισή Ελλάδα στο ...... Όνομά του.

  1. avatar Ti m les

   Για αυτό δεν την έχουν πάρει ακομα

  2. avatar irontriangle

   Την δουλεύεις την μπαρούφα κάργα βλέπω....

 15. avatar Τσάλι

  Είστε τραγικοί μερικοί... Θεέ μου πόσο υπομονή κάνεις με όσους κράζουν τους πιστούς Σου; Μην μας τιμωρήσεις! Είτε το θέλετε είτε όχι ένας μόνο μίλησε για Ανάσταση! Αυτός είναι ο μόνος αρχηγός! Σε αυτόν πίστεψαν οι ήρωες που σήμερα τιμάμε! Για αυτό και ελευθερωθηκαμε... Ε λοιπόν τέτοιοι που είμαστε μη μας φανεί περίεργη η σκλαβιά που έρχεται....

 16. avatar Ο ΔΡΟΜΟΣ

  Ειναι φοβερο μ\' αυτο που συμβαινει με τους χριστινοταλιπαν, το κομπλεξ που εχουν απεναντι στον αρχαιο πολιτισμο δεν περιγραφετε, εικοσι πεντε εκκλησιες εχουν κανει γυρω γυρω απ\' τον ιερο βραχο και τωρα βεβηλωσαν κι\' αυτο. Καλα κανει που ο κοσμος σας γυριζει τη πλατη. Πουθενα αλλου δεν συμβαινει αυτος ο τυχοδιοκτυσμος.

 17. avatar Βαγγέλης Ο.Χ

  Κ Βασίλη ντροπή που μιλάς έτσι για τον χριστιανισμό μας αν είσαι άθεος δικαίωμα σου αλλά τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς μην τους λες δημόσια κάρτα τους για σένα και τους φίλους

 18. avatar Evathes

  Είναι πολύ λογικό αυτό που γινόταν. Η μία θρησκεία αντικαθίσταται από μία άλλη στην ζωή των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Εμείς σήμερα μπορούμε να μιλάμε μόνο ως παρατηρητές.

 19. avatar Γιάννης Τήνος

  Έτσι ακριβώς είναι Βασίλη, και στην Τήνο από όπου και είμαι όπου έχει γίνει κάποια ανασκαφή και έχει βρεθεί αρχαίος ναός ή κάτι σημαντικό από τα αρχαία χρόνια αμέσως χτίζουν ναό για να καλυφθούν και να κρύψουν τα πάντα. Οι καφροι μου το παίζουν και καλοί άνθρωποι...

 20. avatar Βασίλης 123

  Ημαρτον πια, δεν έχουν αφήσει αρχαίο ναό χωρίς να τον βεβηλωσουν οι χριστιανοταλιμπαν.

  1. avatar Χρήστος .Γ.

   Μιλάμε για την εποχή της τουρκοκρατιας και θα μπορούσες να σκεφτείς ότι ένα τέτοιο μέρος ίσως θα μπορούσε να τους κρύψει από τους Τούρκους. Δεν είναι μια ειρηνικη εποχή και σίγουρα χωρίς τις σημερινές γνώσεις.Ο χαρακρηρισμος σου άκυρος και σου πάει γάντι...

  2. avatar ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΟΣ

   ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ, ΠΑΛΙΟΕΘΝΙΚΕ, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΝ ΗΞΕΡΕΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝ ΥΠΗΡΞΕ ΝΑΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΑΘΗΝΙΩΤΙΣΣΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΟΡΤΑΖΕΙ ΣΤΙΣ 15/8 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΦΥΛΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΒΕΡΜΙΟ ΣΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. ΜΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΙΛΑ.

   1. avatar ελληναςςς

    διαβασε αυτο που εγραψες..το λες και μονο σου..ο παρθενωνας βεβηλωθηκε και μετατραπηκε σε εκκλησια απο τους χριστιανους..μαλλον εσυ δεν διαβαζεις ιστορια...τον χαρακτηριζεις ως \'\'εθνικο\'\'..λεξη πως χρησιμοποιουσαν οι βυζαντινοι για τους ελληνες..για τους ελληνες που διατηρησαν την ταυτοτητα τους και δεν εγιναν χριστιανοι με την βια οπως εγιναν εκκατομυρια ελληνες..αναζητησε στο διαδικτυο εικονες που χριστιανοι θανατωνουν εθνικους...ολοι οι καταστραμενοι ελληνικοι ναοι ολα τα αγαλματα τα αποκεφαλισμενα κτλ ειναι \'\'εργα\'\' των χρισιανουν...μαθε λοιπον οτι τον πολιτισμο στην ανθρωποτητα τον εδωσαν οι ελληνες..και για ενημερωση σου οι ελληνες δεν ειχαν θρησκεια..ουτε ηταν δωδεκαθειστες...αυτα ειναι ιστοριες των χριστιανων απογονε του εβραιου αδαμ και ευας..και μην ξεχναμε η ορθοδοξη εκκλησια αφορισε τους επαναστατες του 1821

    1. avatar Ti m les

     Ανακρίβειες Φούλ

  3. avatar Αντρέας Κ.

   Άντε ρε καραγκιόζη που θα μιλήσεις έτσι για τον Χριστιανισμό.... Ειδωλολάτρη....

  4. avatar Φωτης 2

   Να έχεις περισσότερο σεβασμό στα ιερά και να μας μάθεις να δέχεσαι τους ανθρώπους σε όποιον θεό και αν πιστεύουν.

   1. avatar αμετρητα τα εγκληματα των χριστιανων

    Αυτο που λες ισως πρεπει να το κοιταξεις λιγο.
    Δες τι μεθοδους χρησιμοποιησαν οι χριστιανοι για να επικρατησουν, ιδιως επι Ιουστινιανου και Θεοδοσιου.

   2. avatar Lentis

    Το μονο σίγουρο είναι οτι ιερό δεν ειναι ο χριστιανισμός

  5. avatar Π.Ευθύμιος

   Αν γνώριζες τί σημαίνει Χριστιανός δεν θα τους έβριζες..αλλά μάλλον θα είσαι από αυτούς που αναζητούν τους προγόνους τους σε κάποια μαϊμού ή χιμπατζή..

   1. avatar αμετρητα τα εγκληματα των χριστιανων

    Κυριως κατα του ελληνισμου, τα οποια αν τα ηξερες απλα δεν θα μιλουσες!

   2. avatar Anthonyelit

    Μάλλον απ\'οσο φαίνεται ούτε εσυ γνωρίζεις τι πάει αν πει χριστιανός (σταυροφοροι κλπ.) που εχουν καταστρέψει οι απολίτιστοι καθε αλλο πολιτισμό!!! Ο άνθρωπος λοιπων διαχωριστηκε απο πιθηκοειδή και όχι απο χιμπατζή, οι άνθρωποι δεν εξελίχτηκαν από τους χιμπατζηδες αλλά μοιράζονται έναν κοινό πρόγονο μαζί τους αυτο αποδεικνύεται απο το γενετικό τους υλικό το οποιος ειναι κοινό κατα 98,4%. Μαθε την πραγματική ιστορία και οχι αυτή που σου πασάρουν και πίστευε τεκμηρίωμένες απόψεις!

Παρακαλούμε περιμένετε ...