Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

129
loading

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους θα δώσει εφέτος το κράτος σε χαμηλόμισθους, άνεργους, αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η πληρωμή είναι περίπου γνωστά, αλλά όπως φαίνεται κρύβονται εκπλήξεις, όπως η τελευταία με την τοποθέτηση ορίου καταθέσεων.

Για να είναι ξεκάθαρο το συνολικό ποσό των 720 εκατ. ευρώ θα πάει σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα. Η συγκεκριμένη παροχή είναι διαφορετική από τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι με την επιστροφή των αναδρομικών.

Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί με τη μορφή μιας εφάπαξ έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε άγαμους φορολογούμενους, έγγαμους χωρίς παιδιά και οικογένειες με παιδιά με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης, 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ως παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ Υγείας την περίοδο έως 30 Ιουνίου 2016. Η πληρωμή θα γίνει με τη σύνταξη Δεκεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακόμη 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα προορίζεται για την κάλυψη δαπανών λογαριασμών ΔΕΗ που χρωστά το Δημόσιο για να μην υπάρξει νέα αύξηση των τιμολογίων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις στο ρεύμα 300.000 δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ.

Οδηγός για το κοινωνικό μέρισμα

1. Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι και συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πάρουν από το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ.

2. Ποια είναι τα κριτήρια;

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δεν θα μπορεί κάποιος να λάβει το «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μπαίνει και κόφτης για όσους έχουν καταθέσεις από 9.000 ευρώ και πάνω.

2618803

Το όριο των καταθέσεων διαμορφώνεται ως εξής:

 • Νοικοκυριό με ένα άτομο: 9.000 ευρώ
 • Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ
 • Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρώ

3. Πόσα είναι τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα;

Για ένα άτομο:

 • με εισόδημα από 0 έως 3.000 ενίσχυση 450 ευρώ
 • με εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ενίσχυση 350 ευρώ
 • με εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ενίσχυση 250 ευρώ

Για μια τετραμελή οικογένεια:

 • με εισόδημα από 0 έως 6.000 ενίσχυση 900 ευρώ
 • με εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ
 • με εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ενίσχυση 500 ευρώ

Οικογένεια χωρίς παιδιά:

 • με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

οικογένεια με ένα παιδί:

 • με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

4. Χρωστάω στην εφορία, τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα;

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

1153046

5. Παίρνω το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Υπάρχει περίπτωση να το χάσω επειδή θα πάρω λεφτά από το κοινωνικό μέρισμα;

Δε θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

6. Είμαι συνταξιούχος και πέρσι πήρα μέρισμα. Θα πάρω και φέτος σίγουρα;

Όχι. Πέρσι το κοινωνικό μέρισμα μοιράστηκε απλά στους συνταξιούχους χωρίς να εξεταστεί αν έχουν εισοδήματα από ενοίκια ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι το πήραν άνθρωποι με μεγάλα εισοδήματα, ακόμη και πολλοί βουλευτές.

7. Πού πρέπει να κάνω αίτηση για το μέρισμα;

Τη φετινή χρονιά η αίτηση είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή για την αίτηση είναι στο Taxisnet. Θα ανοίξει μόλις εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

2322977

8. Τι πρέπει να δηλώσω στην αίτηση;

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μετά από ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές.

Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι ενδεχομένως θα πρέπει να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

9. Είμαι φιλοξενούμενος στους γονείς μου και άνεργος. Παίρνω κοινωνικό μέρισμα;

Το τοπίο είναι θολό ακόμη, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Οι φιλοξενούμενοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, ωστόσο είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

10. Πότε θα πληρωθούν τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα;

Η καταβολή των ποσών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

129
σχόλια
 1. avatar manjola

  Δικαιούμαι κοινονικο μερίσμα αλλα χρωστάω στην εφορία τη θα γινει θα το παρω η οχι

 2. avatar lola rapa

  Ο λογιστής μου είπε πως δικαιούμαι 500 ευρώ αλλα χρωσταω 660 στην εφορία θα το πάρω το κοινωνικό μέρισμα? ?? Γνωρίζει κάποιος

 3. avatar παιρνω συνταξη αναπηριας με ποσοστο 50 τις εκατο ειμαι φιλοξενουμενη στη μαμα μου το ετησιο εισοδημα μου ειναι 4900.μου ειπε η λογιστρια οτι δ

  παιρνω συνταξη αναπηριας με ποσοστο 50 τις εκατο ειμαι φιλοξενουμενη στη μαμα μου το ετησιο εισοδημα μου ειναι 4900.μου ειπε η λογιστρια οτι δε το δικαιουμε γιατι

 4. avatar Giorgia 25

  εχω εισοδημα 4.800 κ φιλοξενω δυο ατομα το ενα εχει εισοδημα 5.800 κ το αλλο μηδενικη θα το παρω ?

 5. avatar Ευμορφια

  Είμαι φιλοξενούμενοι στην πεθερά μου και επειδή έχω καταθέσεις δεν δικαιούται το μέρισμα... Τί να κανω ?

 6. avatar Ειρήνη δια το συμβόλαιο του σπιτιού ,9 μήνες εγώ και μετά το άλλαξα και το έβαλα στην κόρη μου εγώ φαινόμενο φιλοξενούμενη και η κόρη μου που

  Γιατί δεν το παίρνω και μας βγάζει σε ένα σπίτι που νοικιάζουμε και τις δύο φιλοξενούμενες

 7. avatar ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΙΟΥΜΠΑΣΙΑΝ

  ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 26 22 16 ΧΡΟΝΩΝ.ΤΟ 26 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΤΟ 22 ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΠΡΙΝ ΑΝΕΡΓΟΣ ΤΟ 16 ΕΠΑΛ ΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.ΕΦΟΡΙΑΚΑ ΕΓΩ ΦΙΛΟΞΕΝΩ ΤΑΕΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ3ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 12.193,57 ΕΥΡΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ 450ΕΥΡΩ .ΧΑΝΩ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΣΑΡΑΒΑΛΟ ΤΟΥ1992 ΚΑΙΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΕΡΚΜΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ4500ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 58ΤΜ ΚΑΙ ΕΧΕΙΤΕΡΚΜΑΤΟ 3500.ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ

 8. avatar nic

  Ποσά χρόνια πρεπη να έχει ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα για να Πάρι το μεριζμα

 9. avatar ηρω

  μπορω να κανει την αιτηση η συζυγος και οχι ο συζυγος γιατι ειναι ανασφαλιστος?

 10. avatar Β.Χ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ Κ ΜΟΝΟ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ.ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ Η ΟΧΙ;ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ;ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 11. avatar Δημητρα κο

  Θελω να μαθω αν οι δικαιουχοι ΚΕΑ πρεπει να κανουν αιτηση για το κοινωνικο μερισμα

 12. avatar Τετα

  Ειμαι φιλοξενουμενη στη γιαγια μου εχει εισοδημα 7.500 χιλιαδες περιπου εγω ειμαι ανεργη με μηδενικο εισοδημα εχει υπολογιστει ομως τεκμαρτο 3.000 για μενα.Δικαιουμαστε μερισμα 525 ευρω.τι θα παρω εγω κ τι δικαιουται εκεινη;;Μας ειπε ο λογιστης 250 εκεινη κ 275 εγω.Ειναι σωστο;;παρακαλω απαντηστε μου

 13. avatar δεσποινα στ

  Ρε παιδιά θα τρελαθουμε?αυτοί δεν πάνε καλά μας αποριπτουν όλους εμάς που περνούμε το ΚΕΑ και το παίρνουν κάτι άσχετοι να και στο εφκα πήγα παντού πήγα αλλά δεν κατάλαβα καλά όταν λέμε αν έχεις ασφάλεια ισχύει μόνο για το 2017η αν εισουνα και τα προηγούμενα.ενα χρόνια εγώ δεν έχω ασφάλεια 2017ειμουν ενεργή μέχρι το 2016

 14. avatar Αρετή Κ.

  Μήπως ξέρετε σε ποιά κατηγορία μπαίνει η μονογονεική οικογένεια με ένα παιδί
  ή
  ας πρόσεχα και ας μην χώριζα?????

 15. avatar ζαραφιδου μαρια

  καλησπερα δεν μπορω να παρω το κοινωνικο μερισμα γιατι μου βγαζει πολυτελουσ διαβιωσησ γιατι τραβαει απο τη φορολογικη δήλωση το σπιτι που νοιακιαζω για το γιο μου που ειναι φοιτητης ως δευτερη κατοικια.ειναι δυνατον??

 16. avatar Ηλιάνα..

  Απο το Μάϊο του 2017 είμαι σε διάσταση με τον σύζυγο και εχω αναλάβει και τα τρία ανήλικα τέκνα μας. Αυτην την περίοδο ειμαι άνεργη. Ο πρωην σύζυγός μπήκε και έκανε την αίτηση μόνος του και σε δικο του αριθμο τραπέζης. Μπορεί να πάρει όλα τα χρήματα μόνος του; τι γίνεται σ'αυτη την περίπτωση; εγω εχω παει στην εφορία και διαχώρισα το ΑΦΜ μου απο την κοινή φορολογική δήλωση και οτι ήμαστε σε διάσταση. Κανονικά δεν έπρεπε να κάνουμε χωριστά την αίτηση;

 17. avatar ΜαρίαΜαρία

  Πέρνω το ΚΕΑ απο τον Ιανουάριο του 2017 αλλα δεν μπορω να πάρω το κοινωνικό μερισμα γιατι φαίνομαι φιλοξενουμενη για 6 μήνες στον πατέρα μου.Υπάρχει περίπτωση να το πέρνω με κάποιο τρόπο??Νοικιάζω σπιτι6 μηνες το 2016 μέχρι και σήμερα.

  1. avatar Δημητρα κο

   Θελω να μαθω αν οι δικαιουχοι ΚΕΑ πρεπει να κανουν αιτηση για το κοινωνικο μερισμα

 18. avatar Βεα

  Δεν έχω πέντε χρόνια φορολογικής δήλωσης μυ λύπη ένα χρόνο αν το κανό τορα κ πληρώνω το πρόστιμο μπορώ να κανό για το μέρισμα

 19. avatar Vgian

  Πληρώ όλες τις προϋποθέσεις για να πάρω το μέρισμα (εισόδημα και περιουσία), όμως επειδή είχα φιλοξενούμενη την αδερφή μου το 2016 (ενώ φέτος όχι) το χάνω επειδή στο εισόδημα της οικογενείας μου προστίθεται και το δικό της εισόδημα και τα δικά της περιουσιακά στοιχεία. Το ότι φιλοξενούσα την αδερφή μου το 2016 σημαίνει ότι εγώ έγινα περισσότερο πλούσια και δεν έχω τις ίδιες ανάγκες με κάποιον που έχει τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία με εμένα και το παίρνει επειδή δεν φιλοξενούσε το 2016 κανέναν? Εντελώς άδικος ο σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα...Το πιο δίκαιο ήταν να δοθεί ανά φορολογική δήλωση και όχι ανά νοικοκυριό. Κι από την πλευρά των φιλοξενούμενων εντελώς άδικο.. Δεν δικαιούνται τίποτα. Έχει αναρωτηθεί το κράτος πόσο θα διαταραχτούν οι οικογενειακές σχέσεις και οι σχέσεις μεταξύ οικογενειών και φιλοξενούμενων?????

 20. avatar ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ξ

  Είμαστε τετραμελείς οικογένεια και χάνω το μέρισμα τον 500Ε λόγο υπέρβασης του ορίου για 117Ε και αυτό λόγο του Α21 που παίρνω για τα παιδιά μου.. καλά Χριστούγεννα…

Παρακαλούμε περιμένετε ...