137
loading

Κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ σε περισσότερους από 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους θα δώσει εφέτος το κράτος σε χαμηλόμισθους, άνεργους, αγρότες και χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η πληρωμή είναι περίπου γνωστά, αλλά όπως φαίνεται κρύβονται εκπλήξεις, όπως η τελευταία με την τοποθέτηση ορίου καταθέσεων.

Για να είναι ξεκάθαρο το συνολικό ποσό των 720 εκατ. ευρώ θα πάει σε 3,4 εκατομμύρια νοικοκυριά ως κοινωνικό μέρισμα. Η συγκεκριμένη παροχή είναι διαφορετική από τα αναδρομικά που θα πάρουν οι συνταξιούχοι με την επιστροφή των αναδρομικών.

Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος θα διανεμηθεί με τη μορφή μιας εφάπαξ έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης σε άγαμους φορολογούμενους, έγγαμους χωρίς παιδιά και οικογένειες με παιδιά με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης, 315 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους συνταξιούχους ως παρανόμως παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ Υγείας την περίοδο έως 30 Ιουνίου 2016. Η πληρωμή θα γίνει με τη σύνταξη Δεκεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου.

Ακόμη 360 εκατ. ευρώ από το κοινωνικό μέρισμα προορίζεται για την κάλυψη δαπανών λογαριασμών ΔΕΗ που χρωστά το Δημόσιο για να μην υπάρξει νέα αύξηση των τιμολογίων, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις στο ρεύμα 300.000 δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου ΔΕΗ.

Οδηγός για το κοινωνικό μέρισμα

1. Ποιοι θα πάρουν το κοινωνικό μέρισμα

Οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι και συνταξιούχοι είναι αυτοί που θα πάρουν από το κοινωνικό μέρισμα των 720 εκατ. ευρώ.

2. Ποια είναι τα κριτήρια;

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Δεν θα μπορεί κάποιος να λάβει το «μποναμά» αν έχει ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 180.000 ευρώ. Ταυτόχρονα μπαίνει και κόφτης για όσους έχουν καταθέσεις από 9.000 ευρώ και πάνω.

2618803

Το όριο των καταθέσεων διαμορφώνεται ως εξής:

 • Νοικοκυριό με ένα άτομο: 9.000 ευρώ
 • Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 18.000 ευρώ
 • Ζευγάρι με δύο παιδιά: 27.000 ευρώ

3. Πόσα είναι τα χρήματα που θα λάβουν οι δικαιούχοι από το κοινωνικό μέρισμα;

Για ένα άτομο:

 • με εισόδημα από 0 έως 3.000 ενίσχυση 450 ευρώ
 • με εισόδημα από 3.001 έως 6.000 ενίσχυση 350 ευρώ
 • με εισόδημα από 6.001 έως 9.000 ενίσχυση 250 ευρώ

Για μια τετραμελή οικογένεια:

 • με εισόδημα από 0 έως 6.000 ενίσχυση 900 ευρώ
 • με εισόδημα από 6.001 έως 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ
 • με εισόδημα από 12.001 έως 18.000 ενίσχυση 500 ευρώ

Οικογένεια χωρίς παιδιά:

 • με ετήσιο εισόδημα έως 4.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 675 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 5.501 ευρώ έως 9.000 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 525 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 9.001 ευρώ έως 13.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 375 ευρώ

οικογένεια με ένα παιδί:

 • με ετήσιο εισόδημα έως 5.250 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 787,5 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 5.251 ευρώ έως 10.500 ευρώ θα λάβουν μέρισμα 612,5 ευρώ
 • με ετήσιο εισόδημα από 10.501 ευρώ έως 15.750 θα λάβουν μέρισμα 437,5 ευρώ

4. Χρωστάω στην εφορία, τι θα γίνει με το κοινωνικό μέρισμα;

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

1153046

5. Παίρνω το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Υπάρχει περίπτωση να το χάσω επειδή θα πάρω λεφτά από το κοινωνικό μέρισμα;

Δε θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

6. Είμαι συνταξιούχος και πέρσι πήρα μέρισμα. Θα πάρω και φέτος σίγουρα;

Όχι. Πέρσι το κοινωνικό μέρισμα μοιράστηκε απλά στους συνταξιούχους χωρίς να εξεταστεί αν έχουν εισοδήματα από ενοίκια ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι το πήραν άνθρωποι με μεγάλα εισοδήματα, ακόμη και πολλοί βουλευτές.

7. Πού πρέπει να κάνω αίτηση για το μέρισμα;

Τη φετινή χρονιά η αίτηση είναι απαραίτητη. Η εφαρμογή για την αίτηση είναι στο Taxisnet. Θα ανοίξει μόλις εκδοθεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

2322977

8. Τι πρέπει να δηλώσω στην αίτηση;

Ο εντοπισμός των δικαιούχων θα γίνει μετά από ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων των ενδιαφερομένων και κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων που θα δηλώσουν με τα ποσά συνολικού ετησίου οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος που έχουν αναγράψει στις φετινές φορολογικές δηλώσεις τους, καθώς και με τα δεδομένα του ηλεκτρονικού αρχείου των δηλώσεων Ε9 για την ακίνητη περιουσία τους.

Ως συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα θα ληφθεί υπόψη το άθροισμα όλων των εισοδημάτων που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1 της φετινής δήλωσης από όλες τις πηγές.

Στις αιτήσεις που θα υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι ενδεχομένως θα πρέπει να αναγράψουν και τους αριθμούς ΙΒΑΝ των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους επιθυμούν να πιστωθούν τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης.

9. Είμαι φιλοξενούμενος στους γονείς μου και άνεργος. Παίρνω κοινωνικό μέρισμα;

Το τοπίο είναι θολό ακόμη, ωστόσο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες. Οι φιλοξενούμενοι στην πλειονότητά τους έχουν αποκλειστεί από το ΚΕΑ, ωστόσο είναι ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα.

10. Πότε θα πληρωθούν τα χρήματα από το κοινωνικό μέρισμα;

Η καταβολή των ποσών θα επιδιωχθεί να πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τα μέσα Δεκεμβρίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

137
σχόλια
 1. avatar Μιχάλης 23

  Αν είσαι στ ταμείο ανεργίας δικαιούσαι μερισμα?

 2. avatar χριστινακι

  μπορεισ ενώ σεχουν κανει παραχρηση να φιλοξενεισ ατομα??

 3. avatar george1

  Εχω εισόδημα άνω το 18000 δύο ανήλικα τέκνα και άνεργη σύζυγο 11 μήνες δικαιούμε το μέρισμα;

 4. avatar Κωσταντινα

  Ειμαι εν. Διαστάσει κανω δηλώσει με. Των. Πρωιν φιλόξενο. Των. Γιο. Μου. Παίρνω. Το. Μερισμα;

 5. avatar Κωσταντινα

  Ειμαι εν. Διάσταση κανω. Ξινή δηλώσει. Με. Των. Πρωιιν. Φιλοξενο των. Γιο μου. Παίρνω. Το. Μερισμα;

 6. avatar fanitsa fani

  χωρισα τον απριλιο του 2018 .πριν χωρισω ειχε γινει η φορολογικη μου δηλωση απο κοινου με τον πρωην μου συζηγο .απο τοτε ειμαι φιλοξενουμενη και ανεργη με 1 παιδι .δικαιουμε κοινωνικο μερισμα ? τι πρεπει να κανω και που να απευθηνθω .

 7. avatar Παναγιώτα Λ.

  Καλησπέρα!
  Είμαι μακροχρόνια άνεργη και το τελευταίο διάστημα, συγκατοικώ (δν φιλοξενούμαι,καθώς στο μισθωτήριο,αναγράφεται κ το ονομά μου)και πληρώνω κάθε μήνα το μίσθωμα που μου αναλογεί!
  Ο συγκατοικός μου ειναι ιδιωτικός υπάλληλος με τον βασικό μισθό!
  Προσωπικά, δικαιούμαι το ΚΕΑ;

 8. avatar Alikidr

  Ειμαστε πολύτεκνοι με 4 ενήλικα παιδιά τα οποία φαίνονται ως φιλοξενούμενα.. Δε πήραμε το μέρισμα λόγω "υψηλης" φορολογίας,η διαφορά 1000 πάνω.. Μπορώ ν μάθω Τώρα αν με τα νέα κριτήρια που έχουν δώσει παράταση, Το δικαιουμαι;

 9. avatar manjola

  Δικαιούμαι κοινονικο μερίσμα αλλα χρωστάω στην εφορία τη θα γινει θα το παρω η οχι

 10. avatar lola rapa

  Ο λογιστής μου είπε πως δικαιούμαι 500 ευρώ αλλα χρωσταω 660 στην εφορία θα το πάρω το κοινωνικό μέρισμα? ?? Γνωρίζει κάποιος

 11. avatar παιρνω συνταξη αναπηριας με ποσοστο 50 τις εκατο ειμαι φιλοξενουμενη στη μαμα μου το ετησιο εισοδημα μου ειναι 4900.μου ειπε η λογιστρια οτι δ

  παιρνω συνταξη αναπηριας με ποσοστο 50 τις εκατο ειμαι φιλοξενουμενη στη μαμα μου το ετησιο εισοδημα μου ειναι 4900.μου ειπε η λογιστρια οτι δε το δικαιουμε γιατι

 12. avatar Giorgia 25

  εχω εισοδημα 4.800 κ φιλοξενω δυο ατομα το ενα εχει εισοδημα 5.800 κ το αλλο μηδενικη θα το παρω ?

 13. avatar Ευμορφια

  Είμαι φιλοξενούμενοι στην πεθερά μου και επειδή έχω καταθέσεις δεν δικαιούται το μέρισμα... Τί να κανω ?

 14. avatar Ειρήνη δια το συμβόλαιο του σπιτιού ,9 μήνες εγώ και μετά το άλλαξα και το έβαλα στην κόρη μου εγώ φαινόμενο φιλοξενούμενη και η κόρη μου που

  Γιατί δεν το παίρνω και μας βγάζει σε ένα σπίτι που νοικιάζουμε και τις δύο φιλοξενούμενες

 15. avatar ΕΥΑΝΘΙΑ ΚΙΟΥΜΠΑΣΙΑΝ

  ΕΙΜΑΙ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ 2011 ΕΧΩ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 26 22 16 ΧΡΟΝΩΝ.ΤΟ 26 ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΗ ΤΟ 22 ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΠΡΙΝ ΑΝΕΡΓΟΣ ΤΟ 16 ΕΠΑΛ ΜΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ Η ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΔΥΟ ΔΩΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΕΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙ.ΕΦΟΡΙΑΚΑ ΕΓΩ ΦΙΛΟΞΕΝΩ ΤΑΕΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ3ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΕΙΝΑΙ 12.193,57 ΕΥΡΩ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΓΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΓΙΑΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ 450ΕΥΡΩ .ΧΑΝΩ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΣΑΡΑΒΑΛΟ ΤΟΥ1992 ΚΑΙΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΕΡΚΜΑΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ4500ΕΥΡΩ ΚΑΙ Ο ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΕ ΤΟ ΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΥΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ 58ΤΜ ΚΑΙ ΕΧΕΙΤΕΡΚΜΑΤΟ 3500.ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΚΟ ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ

 16. avatar nic

  Ποσά χρόνια πρεπη να έχει ένας αλλοδαπός στην Ελλάδα για να Πάρι το μεριζμα

 17. avatar ηρω

  μπορω να κανει την αιτηση η συζυγος και οχι ο συζυγος γιατι ειναι ανασφαλιστος?

 18. avatar Β.Χ

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΔΥΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ.ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΣ Κ ΜΟΝΟ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΗ.ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ Η ΟΧΙ;ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ;ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

 19. avatar Δημητρα κο

  Θελω να μαθω αν οι δικαιουχοι ΚΕΑ πρεπει να κανουν αιτηση για το κοινωνικο μερισμα

 20. avatar Τετα

  Ειμαι φιλοξενουμενη στη γιαγια μου εχει εισοδημα 7.500 χιλιαδες περιπου εγω ειμαι ανεργη με μηδενικο εισοδημα εχει υπολογιστει ομως τεκμαρτο 3.000 για μενα.Δικαιουμαστε μερισμα 525 ευρω.τι θα παρω εγω κ τι δικαιουται εκεινη;;Μας ειπε ο λογιστης 250 εκεινη κ 275 εγω.Ειναι σωστο;;παρακαλω απαντηστε μου

Παρακαλούμε περιμένετε ...