Οι συμφωνίες που αλλάζουν τον χάρτη των σούπερ μάρκετ

Ανατροπές, εξαγορές και η νέα μοιρασιά στη πίτα των 9 δισ. ευρώ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
0:09
27/02/2016
Οι συμφωνίες που αλλάζουν τον χάρτη των σούπερ μάρκετ
24
loading

Χρονιά ανατροπών και ριζικών ανακατατάξεων είναι το 2016 για το λιανεμπόριο και όπως όλα δείχνουν στον κλάδο σημειώνεται συγκέντρωση δυνάμεων, ενώ ιστορικές σελίδες περνούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης καταγράφονται αλλαγές, όπως η βιαστική φυγή της γερμανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Aldi το 2010, το λουκέτο της Ατλάντικ το 2011 και την αποχώρηση της γαλλικής Carrefour από την Ελλάδα με την πώληση του ποσοστού της στον Όμιλο Μαρινόπουλου.

Η εξαγορά της Βερόπουλος από την Μetro του Ομίλου Παντελιάδη, αλλά και η συνένωση δυνάμεων της Σκλαβενίτης με την Μαρινόπουλος δημιουργούν, τα δύο νέα ισχυρά σχήματα στην αγορά, με την ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά και τη Μασούτης, να συμπληρώνουν την «σκακιέρα». Βέβαια ισχυρός παίκτης παραμένουν τα Lidl, ενώ οι ανακατατάξεις θα συνεχιστούν στον κλάδο.

Οι μικρότερες αλυσίδες όπως ο ΕΛΟΜΑΣ (Ελληνικός Όμιλος Αλυσίδων Σουπερμάρκετ, που απαρτίζεται από 35 αλυσίδες και διαθέτει 500 καταστήματα) και ο ΕΛΕΤΑ  (Ελληνική Εταιρία Αγορών και με την επωνυμία Proton), ο οποίος απαρτίζεται από 380 επιχειρήσεις λιανικής πώλησης τροφίμων με 793 σημεία πώλησης) ετοιμάζουν τις κινήσεις τους. Εκτός παιχνιδιού δεν θα μείνουν η επιχείρηση «Αφοί Καρυπίδη ΑΕΕΕ» (πρώην «Αρβανιτίδης»), ενώ η αγορά περιμένει τις κινήσεις των ελληνικών αλυσίδων της Μασούτης και της Γαλαξίας.

Καταστήματα σουπερμάρκετ αναμένεται να κλείσουν μέσα στο προσεχές διάστημα, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη με τις τράπεζες, όταν ξεκίνησε η συγκέντρωση του κλάδου.

Ήδη ο Α. Παντελιάδης της Metro, ανακοίνωσε ότι 19 καταστήματα τη Βερόπουλος τα οποία είναι μικρά και ζημιογόνα και δεν υπάρχει περιθώριο να εξυγίανσης τους θα κλείσουν, ωστόσο η εταιρεία θα προχωρήσει στο άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Οι συμφωνίες που αλλάζουν τον χάρτη των σούπερ μάρκετ

Ο Βερόπουλος γίνεται Μy Market

ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ MY MARKET

Ο Όμιλος Metro (Μy Market), αναλαμβάνει πλέον τα ηνία της Βερόπουλος. Το νέο σχήμα που θα προκύψει από την εξαγορά της Βερόπουλος από τη Metro, στοχεύει σε τζίρο 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας και στην πρόσληψη 1.000 νέων εργαζόμενων.

Το νέο ισχυρό σχήμα θα διαθέτει δίκτυο άνω των 240 καταστημάτων σούπερ μάρκετ και 50 cash and carry.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, η οποία μεσουράνησε επί δεκαετίες μέσα στο χρόνο θα αποτελεί παρελθόν, καθώς όλα τα καταστήματά της «Βερόπουλος» θα μετονομαστούν σταδιακά σε My Market μέχρι το τέλος του 2016, ξεκινά η ανακαίνιση 120 καταστημάτων αλλά και το κλείσιμο 19, τα οποία είναι ζημιογόνα, χωρίς ωστόσο να χαθούν θέσεις εργασίας.

Η Βερόπουλος, ιστορική εταιρεία, η οποία ίδρυσε το πρώτο της κατάστημα το 1973 επιχείρησε αρχικά να συνεργαστεί με τον «Σκλαβενίτη», ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε και πέρασε στο άρμα της Metro. Επιπλέον, ξεκινάει πόλεμος τιμών, καθώς στα σχέδια είναι η μείωση κατά 4,5% με 5% στις τιμές στα ράφια της εταιρείας.

Οι κινήσεις του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο και τα Makro

ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ

Το deal του Σκλαβενίτη με τον Μαρινόπουλο ήταν μία κίνηση που ομολογουμένως προκάλεσε έκπληξη στην αγορά. Οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν τη σύσταση κοινής εταιρίας, με σκοπό τη λειτουργία και ανάπτυξη hypermarkets σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα εταιρεία θα διαχειρίζεται κατ’ αρχήν τη λειτουργία των 33 hypermarkets, συνολικής έκτασης 160.000 τμ., που διαθέτει σήμερα η Μαρινόπουλος σε μεγάλα αστικά κέντρα, και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Τα καταστήματα αυτά απασχολούν σήμερα πάνω από 3.000 εργαζόμενους και ο κύκλος εργασιών τους ανήλθε το 2015 σε 325 εκατ. περίπου.

Η συμμετοχή των δύο Ομίλων στο μετοχικό κεφάλαιο και το Δ.Σ. της νέας εταιρίας θα είναι 50%-50%.

Ο Σκλαβενίτης, εν μέσω κρίσης και με βασικό σύμμαχο της πιστώτριες τράπεζες κατάφερε να εξαγοράσει τις αλυσίδες Makro και Χαλκιαδάκη προσθέτοντας πάνω από 400 εκατ. ευρώ επιπλέον στον τζίρο.

Από το ποσό των κεφαλαίων 600 εκατ. ευρώ το deal των δύο ομίλων, περί τα 150 εκατ. ευρώ θα καταβάλει η Σκλαβενίτης για τη συμμετοχή της στην κοινή εταιρεία, καθώς η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας της κοινής εταιρείας ανέρχεται περίπου στα 150 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία η συμμετοχή των δύο εταιρειών στο νέο σχήμα θα είναι ισοβαρής.

Σημειώνεται ότι ο Σκλαβενίτης προχώρησε σε συμφωνία με την Grivalia για την εκμίσθωση των καταστημάτων. Δηλαδή η Grivalia αγόρασε ακίνητα από τον όμιλο Σκλαβενίτη και τα νοίκιασε ταυτόχρονα..

Η συμφωνία αφορά ακίνητα συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ. περίπου, από την Grivalia έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ και την ταυτόχρονη εκμίσθωση τους στη Makro έναντι αρχικού ετήσιου μισθώματος 5,7 εκατ. ευρώ.

Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από δύο ακίνητα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, στην Πάτρα, στην Λάρισα, στον Βόλο και στην Ξάνθη.

Ο «Μασούτης» ετοιμάζεται για Αθήνα

ΜΑΣΟΥΤΗΣ

Κάθοδο της στην Αθήνα, προετοιμάζει η βορειοελλαδίτικη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης» η οποία αναζητά να εξαγοράσει μικρομεσαίο όμιλο με τζίρο της τάξης των 50 εκατ. ευρώ. Η αλυσίδα που ιδρύθηκε το 1976 από τον Διαμαντή Μασούτη είναι leader στη Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 260 καταστήματα (241 λιανική και 19 cash & carry από τον Έβρο μέχρι τη Χαλκίδα)  και έχει 6.300 εργαζόμενους.

Η πίτα των 9 δισ. ευρώ

Ο κλάδος των super markets αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας με μια πίτα της τάξεως των 9 δισ. ευρώ. Στη συγκεκριμένη αγορά δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός εταιρειών, οι κυριότερες εκ των οποίων ελέγχουν γνωστές και εδραιωμένες αλυσίδες καταστημάτων.

Ο έντονος ανταγωνισμός που παρατηρείται μεταξύ των επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που κυριάρχησαν στη χώρα τα τελευταία χρόνια, επηρέασαν τη συνολική ζήτηση και οδήγησαν τις εταιρείες στην αναζήτηση νέων στρατηγικών ανάπτυξης. Οι κυριότερες επιπτώσεις της κρίσης αποτυπώνονται στην αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς και τη μείωση της αξίας του μέσου καλαθιού αγορών.

Σύμφωνα με την ΙCAPη αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς εκφράζεται με τη στροφή σε λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, όπως για παράδειγμα τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Επιπλέον, συνεχώς μεγαλύτερο ποσοστό καταναλωτών ελαχιστοποιεί τις παρορμητικές αγορές και συγκρίνει τις τιμές των προϊόντων στα καταστήματα, αναζητώντας το βέλτιστο συνδυασμό μεταξύ κόστους και αξία. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η τάση προτίμησης των ελληνικών προϊόντων.

Οι συνολικές πωλήσεις του κλάδου των super markets και cash & carry παρουσίασαν πτωτική πορεία, με μέσο ετήσιο ρυθμό μείωσης 4,1% την τετραετία 2010-2013, έπειτα από διαχρονική αύξηση επί σειρά ετών. Το 2014 υπήρξε αναστροφή του κλίματος (+1,6%), αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2015 ο κλάδος συρρικνώθηκε κατά 3% περίπου. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο κλάδος των super markets αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς και «ανθεκτικούς» τομείς της ελληνικής οικονομίας και έχει επηρεαστεί συγκριτικά λιγότερο από την οικονομική κρίση σε σχέση με άλλους κλάδους.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Βαλια

  Το χειρότερο σουπερ μαρκετ είναι ο γαλαξίας μες στη βρόμια

 2. avatar Alexx_P

  Σαν πρώην στέλεχος της Μετρο ΑΕΒΕ, θέλω να σας πληροφορισω οτι η εταιρεία αυτη αποτελεί πρότυπο.
  Καλό ειναι, όσοι γράφουν, πρώτα να γνωρίζουν και μετά να εκφράζουν αυτο που σκέφτονται

 3. avatar Συζητωντας με διαφορους

  εχω μαθει οτι μονο μια αλυσιδα σουπερ μαρκετ (δεν θελω να την αναφερω εδω),σεβεται τους υπαλληλους και τους αμοιβει με ποσα πανω και απο τις συλλογικες συμβασεις.Επισης δεν απολυει και κοσμο.Ολοι οι αλλοι στιβουν τους εργαζομενους για 300-500 ευρω το μηνα.

 4. avatar λιλα

  ελατε στον καριπδη ναειστε 3 μηνες απληρωτοι κ,το επιδομα του καλοκαιριου

 5. avatar atlantic

  εσεις χασατε την δουλεια σας και εμες της επιχειρησεις μας και τα λευτα μας

 6. avatar ALPHA

  Αν καταλαβαίνω καλά από τα περισσότερα από τα παραπάνω σχόλια που "απαιτούν" τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας, ένας επιχειρηματίας ο οποίος προσλαμβάνει κάποια στιγμή κάποιον για τονοποίον υπάρχει αντικείμενο εργασίας θα πρέπει να τον απασχολεί και αμείβει αιωνίως έστω και αν οι δουλειές δεν πάνε καλά και δεν χρειάζεται τις υπηρεσίες του πλέον;

  1. avatar ΔΣΕ

   Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, τη διετία 2013-2014 από την επεξεργασία 42 επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρείται αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά 4,2%, όπως επίσης και αύξηση κατά 3,3% των ιδίων κεφαλαίων. Οι συνολικές τους πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,0% και τα μικτά κέρδη κατά 3,7% την ίδια περίοδο, ενώ μεγάλη βελτίωση παρατηρείται και στο τελικό καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο παρουσιάζει αύξηση κατά 12%. Επίσης, τα κέρδη EBITDA (κέρδη μίας επιχείρησης πριν αφαιρεθούν τόκοι, φόροι και απόσβεση) κατέγραψαν αύξηση 9,4% την ίδια περίοδο, ενώ από τις 42 εταιρείες του δείγματος, οι 35 εμφάνισαν κερδοφορία το 2014 έναντι 33 την προηγούμενη χρονιά.
   Σε αυτό το πλαίσιο, οι μεγαλύτεροι όμιλοι του κλάδου έχουν επιδοθεί σε συνεχείς κινήσεις, για να αποσπάσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από μία μειούμενη χρόνο με το χρόνο «πίτα». Προς τα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και στις αρχές του 2016, έγιναν γνωστές δύο σημαντικές κινήσεις στον κλάδο.
   Πιο συγκεκριμένα, οι «Σκλαβενίτης» και «Μαρινόπουλος» ανακοίνωσαν τη σύσταση νέας εταιρείας, η οποία θα διαχειρίζεται κατ' αρχήν τη λειτουργία των 33 υπεραγορών, συνολικής έκτασης 160.000 τ.μ., που διαθέτει σήμερα η «Μαρινόπουλος», σε μεγάλα αστικά κέντρα και θα προχωρήσει μελλοντικά σε περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω δικτύου. Στα καταστήματα αυτά απασχολούνται σήμερα περισσότεροι από 3.000 εργαζόμενοι και ο κύκλος εργασιών τους έφτασε το 2015 στα 325 εκατ. ευρώ περίπου.
   http://aristeramitilini.blogspot.gr/

  2. avatar εμπορουπαλληλος

   για ALPHA.
   Για S/M μιλάμε όχι για τον μπακάλη της γειτονιάς. Μόνο δυο μικρές αλυσίδες, οι ισολογισμοί τους.
   ΜΑΣΟΥΤΗΣ. Σύμφωνα με τον ισολογισμό της για το 2012, ο τζίρος της άγγιξε τα 41,3 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 0,82% σε σχέση με το 2011, ενώ τα μικτά κέρδη κατέγραψαν άνοδο 4,26% από τα 8,4 εκατ. ευρώ στα 8,8 εκατ ευρώ.
   Γαλαξίας - ΠΕΝΤΕ Α.Ε, το 2012 εμφάνισε βελτίωση μεγεθών, με πωλήσεις 442 εκατ. ευρώ από 432 εκατ. το 2011 και κέρδη προ φόρων 12,394 εκατ. ευρώ το 2012 από 9,155 εκατ. ευρώ το 2011.

 7. avatar ΣΔΦΓΗΤ

  ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΑΓΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ?

 8. avatar ΔΣΕ

  Αυτές τις μέρες η εργοδοσία του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ κλείνει καταστήματα και προχωράει σε δεκάδες απολύσεις, ενώ σχεδιάζει και νέα μείωση 8% στους μισθούς. Ταυτόχρονα δε λέει κουβέντα τι θα απογίνει με τους 10.000 περίπου εργαζόμενους που εργάζονται στα εκατονταδες SUPER MARKET και τα express της επιχείρησης.
  Είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους ο δρόμος του αγώνα, η συλλογική πάλη από κοινού με το κλαδικό τους σωματείο, τους συναδέλφους του για την υπεράσπιση της δουλειάς , για μισθούς που θα ικανοποιούν τις ανάγκες μας.
  Οι περίπου 13.000 εργαζόμενοι στο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ είναι δύναμη. Αν αυτό συνειδητοποιηθεί είναι σίγουρο ότι η οργανωμένη πάλη τους θα αποτελέσει ισχυρό όπλο απέναντι στην επίθεση που έχει εξαπολύσει η εργοδοσία.

  1. avatar Gore

   Συμφωνώ με τα οσα λες , αλλα παλι 5,5% θα πάρεις στις εκλογές ...

   1. avatar ΔΣΕ

    Προς Gore
    Άλλαξε τα επείγοντος σε πειράζουν.
    Τι δουλειά έχει το 5,5% με αυτά που έγραψα στο σχόλιο.
    Τσιράκι του Μαρινόπουλου είσαι και σε πείραξε;

    1. avatar Gore

     Άνεργος είμαι βρε καντύφλα . Και είσαι και μικρός παναθεμα σε .....

     1. avatar ΔΣΕ

      Συγγνώμη φίλε, Gore.
      Αλλά τι το ήθελες το5,5% όταν γράφω για τους μεγαλοκαρχαρίες.
      Είμαι πολύ μεγάλος, ηλικιακά.

     2. avatar Gore

      Μεγάλος και ....."να κόψω αυτά που παίρνω", δεν πάει φίλε μου ....

 9. avatar Slave

  Εργασιακό περιβάλλον χειρότερο και απ'την Ουγκάντα σε μακεδονιτικη αλυσίδα!!

  1. avatar Εμπορουπαλληλος

   ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ Α.Ε.Ε.Ε
   ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
   · Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας (Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου και επιδόματος αδείας).
   · Την διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.
   · Την πλήρη ενημέρωση για την πορεία της εταιρείας και το μέλλον των εργαζομένων.
   Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας με τις υπηρεσίες του, να σταματήσει να ανέχεται και να καλύπτει την εταιρεία και να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.
   http://emporoupallilos.blogspot.gr/2016/02/blog-post_16.html

 10. avatar ΔΣΕ

  ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ
  ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

  Η γιγάντωση του ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ όλα τα προηγούμενα χρόνια επετεύχθη με το ξεζούμισμα των εργαζομένων, την απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας ,το ξήλωμα κατακτήσεων και δικαιωμάτων, με τη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  Στον κλάδο του εμπορίου υπάρχει πείρα τι σημαίνουν τέτοιου είδους συμφωνίες. Ας θυμήθουμε τι έγινε με τα ΑΤΛΑΝΤΙΚ, ΔΟΥΚΑ, ΕXTRΑ. Πόσοι συνάδελφοι μας έχασαν τη δουλειά τους, υπέστησαν σοβαρές μειώσεις στους μισθούς πριν τους αναλάβει ο "σωτήρας". Όλα αυτά ήταν μέρος της συμφωνίας.
  Ανάπτυξη και κέρδη για τα μονοπώλια και για τους εργαζόμενους μισή ζωή, μισθοί πείνας και ανεργία.
  ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ ΜΗΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

  1. avatar Gore

   Τα γράφεις και τόσο τυποποιημένα βρε αδελφέ .....

 11. avatar Εμπορουπαλληλος

  Η ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ και ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, όπως και άλλοι 2-3 μεγαλέμποροι, όπως ο ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, My Market που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους όλη την αγορά των σουπερ μάρκετ, όλα αυτά τα χρόνια γιγαντώθηκαν, αποκόμισαν τεράστια κέρδη.
  Αυτές οι επιχειρήσεις που μονοπωλούν τον κλάδο επιβάλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, τις τιμές και την ποιότητα των εμπορευμάτων, που αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης για τις λαϊκές οικογένειες, οδηγούν στον αφανισμό των φτωχών αυτοαπασχολουμένων εμπόρων. http://emporoipalliloi.blogspot.gr/

  Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των συναδέλφων μας στην επιχείρηση ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ που αυτές τις μέρες η εργοδοσία κλείνει καταστήματα και προχωράει σε δεκάδες απολύσεις, ενώ σχεδιάζει και νέα μείωση 8% στους μισθούς.

  1. avatar Γνωστικος

   Είσαι άσχετος άντε ρωτα τους υπαλλήλους του Σκλαβενίτη του Βασιλοπουλου και της ΜΕΤΡΟ... Ασχετε Ε ασχετε είναι από τους καλύτερους εργοδότες.

   1. avatar Gore

    Για ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ και ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ το ξέρω αυτό που λες γιατί δουλεύουν φίλες της γυναίκας μου ατην Αθήνα , για το ΜΕΤΡΟ που λες φίλε δεν ξέρω και δεν λέω .
    Αυτο που ξέρω μετα βεβαιότητος πάντως , είναι οτι οι φίλοι Σφυροδρεπανάκηδες δεν εξετάζουν ΚΑΛΑ και ΚΑΚΑ αφεντικά .
    Συνεπώς.....
    "ΟΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ" !
    Γι' αυτο και είναι ολοι οι γραμματείς τους ηταν επαγγέλματίες τεμπεληδες . Για να είναι ξεκούραστοι για τον αγώνα των εργαζομένων ...
    Και κατα τα λοιπα....
    "ΌΛΑ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥ ...ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ(υπαρχουν και μερικοί τέτοιοι) ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ" !

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει