Τι είναι τα «γουναράδικα» που δίνει… ραντεβού η Ραχήλ Μακρή

Η πραγματική ιστορία πίσω από την ιστορική έκφραση του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη


WEEKEND
0:09
18/07/2015
Τι είναι τα «γουναράδικα» που δίνει... ραντεβού η Ραχήλ Μακρή
17
loading

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Κανείς ποτέ, με εξαίρεση την Ραχήλ Μακρή πρόσφατα και παλαιότερα τον επίσης βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλη Διαμαντόπουλο, δεν έδωσε… «ραντεβού» στα γουναράδικα. Υπάρχει μια παρανόηση.

Αυτό που χρησιμοποιούσε ως αγαπημένη έκφραση ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης ήταν το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα»! Η χρήση της λέξης «ραντεβού» στην καλύτερη περίπτωση είναι εκ παραδρομής λάθος, στην χειρότερη ένας νεοτερισμός που αλλοιώνει την ιστορικότητα της έκφρασης.

gounaradika

Οι ρίζες της πολυχρησιμοποιημένης έκφρασης

Η φράση «καλή αντάμωση στα γουναράδικα» έγινε μεν γνωστή από τον Βελουχιώτη, αλλά δεν επινοήθηκε από εκείνον. Ίσα-ίσα... Υπήρχε πολλά χρόνια πριν από εκείνον και όπως φαίνεται συνεχίζει να υπάρχει και μετά από αυτόν.

Πρόκειται επί της ουσίας για έναν παροιμιόμυθο. Μάλιστα η (κατά πάσα πιθανότητα) αρχική της μορφή αναφέρεται στη συλλογή του Δ. Λουκάτου (Νεοελληνικοί παροιμιόμυθοι) αλλά και στο βιβλίο «Παροιμίες» του Νικολάου Πολίτη. Εκεί, λοιπόν, υπάρχει η φράση: «Θ’ ανταμωθούμε στα κιουρτζίδικα».

gounaradika4

«Κιουρτζίδικα» στα τούρκικα είναι τα γουναράδικα. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, υπάρχει μια πιο αναπτυγμένη παραλλαγή της παροιμίας: «Τ’ αλεπόπουλα ρώτησαν την αλεπού, «Πού θ’ ανταμωθούμε;» «Εις του γούναρη την κάδη». Όπου «Γούναρης», φυσικά, ο γουναράς. Και η κάδη είναι ο κάδος. Εκεί δηλαδή όπου τα δέρματα μουλιάζουν σε διάφορα υγρά για να μαλακώσουν κατά την κατεργασία τους.

gounaradika3

Μάλιστα, ο συγγραφέας του βιβλίου, σημειώνει ότι υπάρχει και ένας -όχι και τόσο γνωστός-  μύθος πίσω από τη φράση. Σύμφωνα με αυτόν η αλεπού ανάθρεψε τα παιδιά της και τα μεγάλωσε ώστε να μπορούν πια μόνα τους να φροντίζουν την τροφή τους. Όταν ήρθε η ώρα του αποχαιρετισμού τα αλεπόπουλα τη ρώτησαν πότε θα ξανασυναντηθούν και εκείνη, πολύπειρη, έδωσε αυτή την απάντηση, προκειμένου να τους δείξει τις δυσκολίες αλλά κυρίως τους κινδύνους τους οποίους θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.  Ο Πολίτης προσθέτει ότι τη φράση «τη λένε χαριτολογώντας φίλοι που αποχωρίζονται και δεν έχουν προοπτική να συναντηθούν στο κοντινό μέλλον».

gounaradika2

Επιπλέον σύμφωνα με παλαιότερες καταγραφές η φράση αυτή χρησιμοποιούνταν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και από τους κλέφτες και τους αμαρτωλούς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Επίσημες καταγραφές για αυτό δεν υπάρχουν, ωστόσο, δεν αποκλείεται να ήταν έτσι πραγματικά, δεδομένης της εκπεφρασμένης αγάπης που είχε ο Βελουχιώτης για την «κλεφτουριά»!

Ο Άρης Βελουχιώτης και το αντάρτικο

Ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ συνήθιζε να λέει αυτή την φράση όταν συνομιλούσε με τους συντρόφους του για την πιθανή εξέλιξη που θα είχε το αντάρτικο και ο εμφύλιος. Το έκανε πάνω στη βάση της παροιμίας με την αλεπού και με προφανή στόχο να τους δείξει πως η πιθανότερη κατάληξη του ίδιου θα ήταν αυτή…

Ο Βελουχιώτης την χρησιμοποιούσε τόσο συχνά που από ένα σημείο και μετά με την ίδια συχνότητα την χρησιμοποιούσαν και οι αγαπημένοι του «μαυροσκούφηδες» (το επίλεκτο τμήμα του ΕΛΑΣ που αποτελούσε κάτι σαν προσωπική φρουρά του Άρη).

Υπάρχει, μάλιστα, και μια σχετική ιστορική καταγραφή από τον «Καπετάν Περικλή», κατά κόσμον Γιώργο Χουλιάρα, που πολέμησε στο πλευρό του Βελουχιώτη.

gounaradika6

Σύμφωνα με εκείνη την διήγηση λοιπόν, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας, στις αρχές του 1945, ο Χουλιάρας συνάντησε τον Βελουχιώτη και άλλους καπετάνιους στην Μπρούφλιανη Φθιώτιδας.

Όσο ο αρχικαπετάνιος του ΕΛΑΣ ενημερωνόταν για ένα σημείωμα που είχε φτάσει μέχρι εκεί και το οποίο περιείχε εντολές του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, οι μαυροσκούφηδες συζητούσαν για το μέλλον του αγώνα.

«Μπρος σπαθί και πίσω ρέμα», φέρεται να είπε τότε ο Καπετάν Πελοπίδας στον διστακτικό Χουλιάρα. «Εμείς που θα ακολουθήσουμε τον Άρη, κακό χερόβολο και εσείς κακό δεμάτι. Εσύ, Περικλή, καλύτερα να φύγεις. Καλή αντάμωση στα γουναράδικα», είπε αποχαιρετώντας τον ο Πελοπίδας.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή  του στην εφημερίδα «Τα Νέα» » ο ιστορικός βιογράφος του Βελουχιώτη Διονύσης Χαριτόπουλος είχε πει για την συγκεκριμένη διήγηση πως: «Αντέγραφε τα λεγόμενα του Βελουχιώτη. Βρισκόταν άλλωστε στον ίδιο στενό κύκλο των καπεταναίων και είχαν παρόμοιο τρόπο σκέψης».

gounaradika5

Όσο για τον ίδιο τον Βελουχιώτη φέρεται να χρησιμοποίησε την φράση αυτή όταν και επίσημα τελείωσε η Γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Ο Θανάσης Κλάρας (όπως ήταν το πραγματικό του όνομα) είχε προβλέψει τον επερχόμενο εμφύλιο δεδομένου πως δεν διαχώριζε την κατοχή από τους ναζί με την παρεμβατικότητα των συμμάχων στα εσωτερικά της χώρας (κάτι που άλλωστε ήταν και το σημείο τριβής με το ΚΚΕ) και όταν τον ρώτησαν οι αντάρτες για το τι θα γίνει στη συνέχεια, εκείνος απάντησε: «Καλή αντάμωση στα γουναράδικα». Έκφραση που έμελλε να εκπληρωθεί σαν προφητεία λίγο καιρό αργότερα…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar eftharsis

  "Επιπλέον σύμφωνα με παλαιότερες καταγραφές η φράση αυτή χρησιμοποιούνταν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό και από τους κλέφτες και τους αμαρτωλούς κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας."
  Μάλλον εννοείτε ΑΡΜΑΤΟΛΟΥΣ και όχι αμαρτωλούς.

 2. avatar trivago

  Καλα ρε ...πολυ σας χαιρομαι!
  Το αρθρο ειναι πολυ καλο και κατοπειστικο και σεις βρικατε την ευκαιρια για να γραφετε Μπουρδιτες εξ αιτιας του κομπλεξ που νιωθετε για την περιοδευουσα βοολευτινα!
  Τα χαλια μας σε ολο το μεγαλειο τους....

 3. avatar trivoli1122

  Δηλαδή αφού μας γδάρουν όλους κυριολεκτικά, τα τομάρια μας θα σταλούν για επεξεργασία στα ευρωπαϊκά γουναράδικα και θα ξαναβρεθούν όλα μαζί να κάνουν αγκαλίτσες.....Εκείνα τα 100 δισ. που θα τυπώναμε αν μας ζορίζανε οι εταίροι που είχε πει η Ραχήλ που είναι ρε παιδιά?
  Πολύ φοβάμαι πως στα γουναράδικα θα βρεθούν τα δικά μας τομάρια ενώ αυτά των διαφόρων ραχηλτσιπροκαμμενοβαρουφάκηδωνσαμαροβενιζοπουλαίων θα ζουν και θα χαίρονται εις τας Παρισίους και σε άλλα ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς.....

 4. avatar M.L Gore

  Θα επαναλάβω ότι πολύ καλά κάνει το ΝΒ και βάζει το συγκεκριμένο άρθρο , ώστε να μάθουν οι φίλοι και φίλες που το λένε χωρίς να το γνωρίζουν , το τι εννοούσε ο Κλάρας όταν το είπε ...αν το είπε κιόλας.
  Όσον αφορά το νούμερον Ρεϊτσελ τώρα , καλό θα ήταν να της σφυρίξει κάποιος σύντροφος εκεί στον Συριζομαχαλάν ότι ο Κλάρας δεν ομιλούσε την Γαλλικήν ! Δηλαδή ...το σφάζεις που το σφάζεις με το να μην ξέρεις τι σημαίνει , σφάχτο τουλάχιστον όμορφα ρε κορίτσι μου ....
  Περιμένουμε εναγωνίως το επόμενο χτύπημα !

 5. avatar Paolo

  Αυτή παίρνει 20000 χιλιάρικα μισθό τι ανάγκη έχει αγοράζει ότι γούνα γουστάρει

 6. avatar Alex

  Τελικά ποια είναι η έννοια της Ραχήλ Μακρή.
  Τι εξήγηση δίνετε εσείς που καταλήξαται σε αυτό το μακροσκελές άρθρο επεξηγώντας το πως το έθεσε ο καθε ένας την τάδε εποχή χωρίς τελικά να εξηγείτε το ανεξήγητο της Ραχήλ Μακρή.

  1. avatar kostas11

   καταλήξατε γράφεται. Λίγη ορθογραφία δεν βλάπτει

 7. avatar SANDRA V

  ΝΑ ΓΡΑΦΑΤΕ ΚΑΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ?

  1. avatar kostas11

   Όμορφη κουβέντα για την τρελή είναι δύσκολο

 8. avatar n1K0SsT

  τη φράση «τη λένε χαριτολογώντας φίλοι που αποχωρίζονται και δεν έχουν προοπτική να συναντηθούν στο κοντινό μέλλον». Νάτο λοιπον, ήξερε τι έλεγε η μις κοσμοπόλιταν. Για άλλη μια φορά διακαιώθηκε όπως με τα ραχηλιάρικα που γέμισε η αγορά. Ζήτω η τρέλα και ο ελεύθερος έρωτας. Συριζα.

 9. avatar dick

  γουναράδικα= τα καταστηματα που εμπορευοντε γουνες
  Το ποιο πιθανο ειναι να πιστευη η Ραχηλ οτι ειναι καποιο καταστημα γουναρικων παρα να ξερει ιστορια

 10. avatar Λίλιμπετ

  Τι να καταλάβει από παροιμιόμυθους το μοντελάκι. Αυτή τα γουναράδικα θα τα νομίζει γιά τα καινούργια μαγαζιά του χουντάλα με σήμα τον Αρη Βελουχιώτη . Καλή αντάμωση στα γουναράδικα Ραχήλ.....

 11. avatar M.L Gore

  Nα είχα το mail της Ρέϊτσελ ώστε να της στείλω το άρθρο αυτό , μπας και καταλάβει την σημασία του παροιμιόμυθου ....

  1. avatar ΤΕΟΜΟΝD

   Η [...] ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ Μ.l.gore.ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΤΙ.ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΟΥ ΘΥΜΙΣΩ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ [...] ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ

   1. avatar kostas11

    Πόσα σε πληρώνει το αφεντικό σου ο Τσίπρας που είπε άπειρα ψέμματα στον λαό αλλά εσύ συνεχίζεις να τον στηρίζεις;

   2. avatar Sonira Sogre

    Δεν είναι το πρώτο χαριτωμένο της ραχήλ. Θυμάσαι εκείνο που θα τύπωνε 100 δισ.? Σ΄αυτή τη φάση φιλαράκο δεν υπάρχουν δικοί μας και δικοί σας. Αν δεν αλλάξουμε μυαλά εμείς οι απο κάτω δεν θα αλλάξουν συμπεριφορά κι αυτοί οι από πάνω...Ο λαϊκισμός ζει και βασιλεύει γιατί βρίσκει γόνιμο έδαφος να βλαστήσει....αν καταλάβεις τι σου λέω υπάρχει περίπτωση να αντιληφθείς και το "ΕΜΕΙΣ" που έλεγε κι ο Μακρυγιάννης....

   3. avatar M.L Gore

    Φίλε μου @Τεο λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι ... .Οι δικοί μας με πληρώνουν για να βγάζω χολή στο διαδίκτυο κατά των δικών σας με σκοπό να ξανάρθουν οι δικοί μας ! Όταν θα φύγουν οι δικοί σας αφού έχουν έρθει οι δικοί μας , τότε εγώ θα σταματήσω γιατί πέτυχα να ρίξω τους δικού σας και να ανεβάσω πάλι τους δικούς μας .
    Οπότε καταλαβαίνεις τώρα γιατί οι δικοί μας με έχουν βάλει να κράζω τους δικούς σας , για τον ίδιο ακριβώς λόγο που και οι δικοί σας θα έβαζαν εσένα να κράζεις τους δικούς μας !
    Καλημέρα πρόβατο .

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει