Συνήθως οι ταξιδιώτες δεν τους ρίχνουν ούτε δεύτερη ματιά. Συνεπαρμένοι από το ταξίδι, ενθουσιασμένοι από τον καινούριο τόπο που επισκέπτονται ή απλώς βυθισμένοι στις σκέψεις τους, προσπερνούν τους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων χωρίς να τους προσέχουν.

Πολλοί πύργοι ελέγχου έχουν φτιαχτεί με τη λογική του να διεκπεραιώνουν πλήρως την εξαιρετικά σημαντική και καταλυτική για την εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου δουλειά τους.

Σε ορισμένα αεροδρόμια ωστόσο οι πύργοι ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας έχουν φτιαχτεί με έμφαση και στην αρχιτεκτονική τους αξία.

Αυτούς τους πύργους ελέγχου- κάποιοι αποτελούν αναμνήσεις της χρυσής εποχής των ταξιδιών- περιλαμβάνει νέα έκθεση στο Smithsonian’s National Air and Space Museum, στην Ουάσινγκτον.

Η έκθεση «Art of the Airport Tower» περιλαμβάνει 50 φωτογραφίες που έβγαλε η φωτογράφος Carolyn Russo σε αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Για τις φωτογραφίες αυτές επισκέφθηκε 85 αεροδρόμια σε 23 χώρες και στις λήψεις της οι πύργοι ελέγχου παρουσιάζονται ως μνημεία, σύμβολα πολιτιστικής έκθεσης και μάρτυρες τεχνολογικών αλλαγών.

Μεταξύ άλλων στις φωτογραφίες περιλαμβάνεται ο πύργος του αεροδρομίου του Εδιμβούργου. Σε ύψος 60 μέτρων, χρειάστηκε 15 μήνες για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του με σχέδια διπλής έλικας.

csmaifnab1

Τους επισκέπτες στο αεροδρόμιο Ronald Reagan στο Arlington της Βιρτζίνια υποδέχεται ένας πύργος ελέγχου ύψους 61 μέτρων σε στιλ μεταμοντέρνο που κατασκευάστηκε το 1997.

csmaifnab2

Άλλοι σύγχρονοι πύργοι που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι ο πύργος ελέγχου στο Χίθροου του Λονδίνου, στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, στο Αμπερντίν της Σκωτίας, στο διεθνές αεροδρόμιο του Λος Άντζελες και στο αεροδρόμιο του Αμπού Ντάμπι.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται και ιστορικοί πύργοι ελέγχου όπως αυτός στο Ford Island, που άντεξε στην επίθεση στο Pearl Harbor, στο αεροδρόμιο Croydon του Λονδίνου και στο El Prat της Βαρκελώνης.

«Οι πύργοι ελέγχου έχουν δυναμική παρουσία, επιβλέπουν τις τεράστιες εκτάσεις του αεροδρομίου και του ουρανού, είναι οι χορογράφοι της εναέριας κίνησης, μια έξυπνη κατασκευή που φροντίζει για την ασφάλεια των ανθρώπων. Τους παρατήρησα σαν τους αφανείς ήρωες του αεροδρομίου για τους οποίους δεν μιλά κανείς», λέει η φωτογράφος.

csmaifnab3
Αμπού Ντάμπι
csmaifnab4
Αεροδρόμιο Arlanda, Στοκχόλμη
csmaifnab5
Αριστερά: αεροδρόμιο Birmingham/ Δεξιά: αεροδρόμιο Fort Worth Alliance
csmaifnab6
Αριστερά: Edwards Air Force Base, Καλιφόρνια/ Δεξιά: Αεροδρόμιο Όσλο
csmaifnab7
Αριστερά: LaGuardia, Νέα Υόρκη/ Δεξιά: El-Prat, Βαρκελώνη