Το Πάσχα στους Αγίους Τόπους είναι μια συγκλονιστική εμπειρία για κάθε χριστιανό, με αποκορύφωμα τη στιγμή που ο Πατριάρχης βγαίνει από τον Πανάγιο Τάφο με τους πιστούς να δίνουν «μάχη» για να πάρουν το Άγιο Φως.

Όσοι επισκέπτονται την Ιερουσαλήμ για να ζήσουν από κοντά ένα από τα κορυφαία μυστήρια του χριστιανικού κόσμου, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά μια ιστορική πόλη της εποχής του Χριστού, η οποία διατηρεί ακόμη αναλλοίωτη την αρχαία της μορφή.

Η παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ έχει ανακηρυχθεί ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, αφού σε λιγότερο από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο περικλείονται περισσότεροι από 50 αιώνες ιστορίας.

Είναι χτισμένη στο ανατολικό τμήμα της σύγχρονης πόλης της Ιερουσαλήμ και οριοθετείται από τείχη, που χρησίμευαν για την οχύρωση της πόλης. Μάλιστα μέχρι το 1860 η περιοχή αυτή αποτελούσε ολόκληρη την πόλη της Ιερουσαλήμ.

Παραδοσιακά η παλιά πόλη είναι διαιρεμένη σε τέσσερα διαφορετικά τμήματα, που σήμερα αποτελούν την μουσουλμανική, τη χριστιανική, την εβραϊκή και την αρμενική συνοικία.

Αυτό το τμήμα της πόλης συγκεντρώνει το μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον, καθώς φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό μνημείων ιδιαίτερης θρησκευτικής σημασίας.

Μερικά από αυτά είναι το Όρος του Ναού, το Τείχος των Δακρύων, ο Ναός του Πανάγιου Τάφου, ο θόλος του Βράχου και το Τζαμί του Αλ Ακσά.

Τη νύχτα της Μεγάλης Τετάρτης προς Μεγάλη Πέμπτη ξεκινά κορύφωση των πασχαλινών δρώμενων με την αγρυπνία για τον Όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης στον Πανάγιο και Ζωοδόχο Τάφο.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής οι πιστοί ακολουθούν τη μαρτυρική πορεία του Χριστού στο Γολγοθά στην Οδό του Μαρτυρίου (Via Dolorosa), προσκυνώντας στις 14 στάσεις της, κάθε μία από τις οποίες είναι συνδεδεμένη με τα γεγονότα του Μαρτυρίου και του Πάθους –τη διαδρομή που διένυσε ο Χριστός ως το Γολγοθά. Οι πέντε τελευταίες στάσεις βρίσκονται μέσα στον Ναό της Αναστάσεως -το μέρος όπου πιστεύεται ότι τάφηκε ο Χριστός μετά τη Σταύρωσή του. Το βράδυ της ίδιας μέρας παρουσία του Πατριάρχη και εκπροσώπων άλλων ορθόδοξων εκκλησιών γίνεται η αναπαράσταση της Ακολουθίας της Σταύρωσης στον Γολγοθά, της Αποκαθηλώσεως και στη συνέχεια του ενταφιασμού του Σώματος του Ιησού στον Πανάγιο Τάφο.

Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η τελετή του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, με τους πιστούς να δίνουν στην κυριολεξία «μάχη» μέσα και έξω από τον ιερό ναό για να πάρουν το Άγιο Φως.

Ο Ναός της Αναστάσεως είναι κτισμένος στο λόφο του Γολγοθά -εκεί όπου σύμφωνα με τις Γραφές έγιναν η Σταύρωση, η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.