Η μοναδική ηρωική πόλη της Ελλάδας, αποτελεί έκπληξη για τους επισκέπτες της. Χτισμένη σε υψόμετρο 360 μ. στους πρόποδες του όρους Βερμίου, η Νάουσα είναι μια πόλη βουτηγμένη, στην κυριολεξία, στο πράσινο, με αμέτρητες πηγές και το ποτάμι Αράπιτσα να την διατρέχει.

Σε απόσταση μόλις 3 χλμ. από το κέντρο της Νάουσας, συναντάται ο επίγειος παράδεισος των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών της πόλης, πνιγμένος στην πλούσια φύση της περιοχής.

Το Άλσος του Αγίου Νικολάου, ή Άγιος Νικόλαος όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί έναν πραγματικό πνεύμονα οξυγόνου, με ένα από τα ελάχιστα δάση υπεραιωνόβιων πλατάνων στη χώρα και άφθονα τρεχούμενα νερά.

Σε μια έκταση 60 στρεμμάτων φλαμουριές και βελανιδιές εναλλάσσονται με τεράστια πλατάνια και το άγριο αυτοφυές πυξάρι, σε μια αρμονική συμφωνία με τα νερά των πηγών του ποταμού Αράπιτσα.

Έχοντας διακριθεί με το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο για την εφαρμογή του προγράμματος «LIFE» στο πλαίσιο του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού το 1997, αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλάρωση στη φύση και πεζοπορία μέσα σε ένα υπέροχο σκηνικό.

Μεταξύ άλλων στο Άλσος του Αγίου Νικολάου θα παρατηρήσει κανείς μια μικρή τεχνητή λίμνη με πέστροφες και πάπιες, τις πηγές και το ποτάμι της Αράπιτσας, το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στο οποίο οφείλει και την ονομασία του το άλσος, εκτροφείο θηραμάτων, αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους αναψυχής για μικρούς και μεγάλους.