Τι θα τροφοδοτήσει τα ταξιδιωτικά σας όνειρα τον φετινό Μάιο; Ίσως κάποιοι να αναζητούν την ρομαντική ατμόσφαιρα της Γαλλικής Ριβιέρας, ενώ άλλοι θέλουν να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στα ύψη παρακολουθώντας από κοντά το περίφημο Grand Prix του Μονακό.

Υπάρχουν βέβαια δελεαστικές προτάσεις και για τους ταξιδιώτες που αγαπούν τον πολιτισμό, τη μουσική ή επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά διαφορετικών πολιτισμών.

Όποια κι αν είναι τα ενδιαφέροντα σας, οι συντάκτες του Lonely Planet έχουν το ιδανικό ταξίδι για εσάς. Επιλέξτε έναν από τους οκτώ προορισμούς που μας προτείνουν και ζήστε ένα ταξίδι διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Côte d’ Azur, Γαλλία και Μονακό

Η μεσογειακή παιδική χαρά της Côte d’ Azur, είναι συνώνυμη με τις αποδράσεις του διεθνούς jet-set και την παραθαλάσσια λάμψη όλο το χρόνο. Η μεθυστική ατμόσφαιρα εντείνεται το Μάιο, όταν το κόκκινο χαλί ξετυλίγεται για τους αστέρες του κινηματογράφου, αλλά και τους οδηγούς αγώνων αυτοκινήτου.

Όλα τα μάτια θα στραφούν στις Κάννες για το διάσημο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις 14-25 Μαΐου και παρόλο που θα χρειαστείτε πρόσκληση για να το παρακολουθήσετε από κοντά, μπορείτε να φτάσετε κοντά στο κόκκινο χαλί και να δείτε από κοντά τους αγαπημένους σας ηθοποιούς.

Για τους λάτρεις της ταχύτητας, δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή από την παρακολούθηση του Grand Prix στο Μονακό, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Μαΐου.

Χορτάσατε λάμψη; Μην παραλείψετε να θαυμάσετε τα αυθεντικά αριστουργήματα μερικών από τους καλύτερους ζωγράφους και καλλιτέχνες της Ευρώπης στις μεγάλες γκαλερί κατά μήκος της ακτής, στο Μουσείο Ματίς στην Νίκαια και στο Μουσείο Πικάσο στην Αντίμπ.

Αν θέλετε να αποδράσετε από την ηπειρωτική χώρα, κάντε μια ημερήσια εκδρομή στα Îles de Lérins, μια μικρή, παρθένα ομάδα νησιών, μόλις 20 λεπτά με το καραβάκι από τις Κάννες.

Τελ Αβίβ, Ισραήλ

Δεν είναι μυστικό ότι οι κάτοικοι του Τελ Αβίβ είναι πάντα έτοιμοι για διασκέδαση και ατέλειωτα πάρτι και ο Μάιος σηματοδοτεί την έναρξη ενός καλοκαιριού γεμάτου συναυλίες, εκδηλώσεις και ψυχαγωγία. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Docaviv διοργανώνεται από τις 8 έως τις 17 Μαΐου, ενώ οι Justin Timberlake, Pete Doherty και Carla Bruni θα συμμετάσχουν σε συναυλίες όλο το μήνα.

Μην δαπανήσετε όλη την ενέργειά σας στην νυχτερινή ζωή, καθώς ο καιρός είναι ιδανικός για να εξερευνήσετε τις περιοχές γύρω από το Τελ Αβίβ. Γνωρίστε φιλόξενους ανθρώπους στην παραλία, κάντε μια βουτιά στην Μεσόγειο, περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές και θαυμάστε την τέχνη του δρόμου στη boho γειτονιά Florentin.

Όταν χρειάζεστε ένα διάλειμμα βρείτε μια θέση σε ένα σκιερό αίθριο και βυθιστείτε στην μαγεία ενός καφέ, που είναι ο καλύτερος που θα βρείτε στη Μέση Ανατολή.

Dunedin, Νέα Ζηλανδία

Φημισμένη για την γοτθική αρχιτεκτονική του, τη φοιτητική ζωή και την απομακρυσμένη του τοποθεσία στο Νότιο Νησί της Νέας Ζηλανδίας, το Dunedin είναι το ιδανικό μέρος για μια πολιτιστική εξόρμηση.

Επισκεφθείτε το κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Συγγραφέων και Αναγνωστών, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 11 Μαΐου, το οποίο θα φιλοξενήσει μια σειρά από κορυφαίους λόγιους, μεταξύ των οποίων ο Alexander McCall Smith, ο Eleanor Catton, ο ποιητής Laureate Vincent O’Sullivan και πολλά ακόμα μεγάλα ονόματα.

Το φεστιβάλ ξεκινά στη Δημοτική Πινακοθήκη του Dunedin και περιλαμβάνει πολλές εκδηλώσεις ιδανικές για οικογένειες, όπως ιστορίες για παιδιά, τσάι για την Ημέρα της Μητέρας και απαγγελία ποιημάτων.

Κρήτη, Ελλάδα

Η Κρήτη είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας και μια επίσκεψη στο νησί το Μάιο, θα σας εξασφαλίσει μια απόδραση γεμάτη ήλιο, χωρίς το μεγάλο κύμα τουριστών του καλοκαιριού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την παραλία Πρέβελη, ένα εκπληκτικό σημείο σε μια απομονωμένη λιμνοθάλασσα στις εκβολές ενός ποταμού, που αγκαλιάζεται από φοίνικες.

Ακολουθήστε τον απότομο ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στη γαλήνια Μονή Πρέβελη και θα αποζημιωθείτε από την μαγευτική θέα και μια γεύση από το νόστιμο μέλι της περιοχής. Τα 16 χιλιόμετρα πεζοπορίας στο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ακόμα μια ιδανική πρόταση για το Μάιο. Αναζητήστε το αγριοκάτσικο Κρι – Κρι μέσα στου λουλουδιασμένο από αγριολούλουδα ανοιξιάτικο τοπίο.

Κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο ανάμεσα στα ερείπια της Κνωσού, της αρχαίας πρωτεύουσας της Μινωικής Κρήτης και στη συνέχεια κατευθυνθείτε προς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για μια βαθύτερη κατανόηση της μινωικής ζωής.

Μην χάσετε μια βόλτα στο παλιό λιμάνι του Ρεθύμνου και των Χανίων, όπου θα δείτε και τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης στις 22 Μαΐου. Ανακαλύψτε την οινική περιοχή του Ηρακλείου και δοκιμάστε τα φρέσκα τοπικά προϊόντα που έκαναν διάσημη την κρητική κουζίνα.

Hay -on – Wye, Ουαλία



Όπως πολύ χαρακτηριστικά το περιέγραψε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ως το “Γούντστοκ του Νου”, το Φεστιβάλ Λογοτεχνίας και Τεχνών του Hay ( hayfestival.com ), που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου, είναι η μεγαλύτερη λογοτεχνική διοργάνωση του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο καταξιωμένος Αμερικανός μυθιστοριογράφος, Toni Morrison, ο συγγραφές του “War Horse”, Michael Morpurgo και ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Dame Judi Dench είναι μόνο μερικοί από τους φετινούς συμμετέχοντες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από τις 22 Μαΐου και θα διαρκέσουν έως την 1η Ιουνίου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, αναγνώσεις, εργαστήρια, εκδηλώσεις για τα παιδιά και συναυλίες. Κλείστε τα εισιτήρια και τη διαμονή σας εγκαίρως, καθώς πρόκειται για ένα άκρως δημοφιλές event για τους λάτρεις του πολιτισμού.

Παράλληλα, αν αγαπάτε την περιπέτεια, το Hay προσφέρει ευκαιρία για ορεινή ποδηλασία στο Brecon Beacons και πεζοπορία κατά μήκος του Dyke Path Offa.

Lumbini, Νεπάλ

Οι ακριβείς ημερομηνίες ζωής του Γκαουτάμα Σιντάρτα , του ιστορικού Βούδα, τίθενται υπό αμφισβήτηση, αλλά οι περισσότερες βουδιστικές χώρες έχουν συμφωνήσει σε μια επίσημη ημερομηνία για τον εορτασμό των γενεθλίων του Βούδα.

Η Buddha Jayanti, επίσης γνωστή ως Buddha Purnima και Vesak, συμπίπτει με την πανσέληνο του σεληνιακού μήνα Vaishakha, τον Απρίλιο ή το Μάιο κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Lumbini, η γενέτειρα του Σιντάρτα στο Νεπάλ, φιλοξενεί μια μεγάλη γιορτή.

Οι σημαντικότερες τελετές λαμβάνουν χώρα στον κεντρικό ναό Maya Devi, αλλά πολλές ακόμα εκδηλώσεις διοργανώνονται σε μοναστήρια της περιοχής. Μερικές ακόμα σημαντικές περιοχές για τις βουδιστικές γιορτές περιλαμβάνουν τις περιοχές Swayambhunath και Bodhnath στην κοιλάδα του Κατμαντού, τη Μποντγκάγια στην Ινδία, τα Κολόμπο και Kandy στη Σρι Λάνκα και το Borobudur στην Ινδονησία.

Vientiane, Λάος

Σας αρέσουν οι διακοπές σε ζεστά μέρη, όπου θα χαλαρώσετε και θα γνωρίσετε άλλους πολιτισμούς; Επισκεφθείτε το Vientiane τον Μάιο, όπου παρότι οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, θα βρείτε οικονομική διαμονή και θα συμμετάσχετε σε φεστιβάλ.

Περάστε το πρωί πίνοντας καφέ με κρουασάν σε ένα από τα αρτοποιεία σε γαλλικό στιλ της πόλης, συνεχίστε το απόγευμα με θεραπείες spa και δείτε το ηλιοβασίλεμα στην Mekong, καθώς θα περπατάτε στις δεντρόφυτες λεωφόρους της πόλης.

Μια μοναδική, αν και ελαφρώς επικίνδυνη εμπειρία, θα σας προσφέρει το Rocket Φεστιβάλ. Κοινότητες σε όλο το Λάος γιορτάζουν ρίχνοντας αυτοσχέδιους πυραύλους από μπαμπού στον ουρανό, μια παράδοση που ξεκίνησε για να φέρει βροχή στην περιοχή.

Καλιφόρνια, ΗΠΑ

Μπορεί να φαίνεται περίεργο, αλλά το καλύτερο μέρος για να γιορτάσετε την 5η Μαΐου (Cinco de Mayo), που είναι η μέρα της Νίκης του Μεξικό επί των Γάλλων κατακτητών, είναι στην Καλιφόρνια. Χιλιάδες ομογενείς στο Λος Άντζελες έχουν διασφαλίσει ότι η πόλη τιμά τη μάχη με τον πιο αξέχαστο τρόπο από οπουδήποτε, ακόμα και από το Μεξικό. Το πάρτι περιλαμβάνει δυνατή μουσική, χορό και άφθονες μαργαρίτες.