Η Ελλάδα βρίθει από αμέτρητα, γραφικά ορεινά χωριά, με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική και πλούσιο φυσικό περιβάλλον.

Στον αντίποδα των δημοφιλών ορεινών προορισμών, ακολουθούν τρία όχι και τόσο γνωστά χωριουδάκια που ξέρουν πώς να κλέψουν τις εντυπώσεις και να συμπεριληφθούν στις αγαπημένες περιοχές εκείνων που θα τα ανακαλύψουν.

Άνω Χώρα, Ορεινή Ναυπακτία

Μία από τις πιο όμορφες ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, μεταξύ των νότιων απολήξεων της Πίνδου, της Οξιάς, του Παναιτωλιού και των Βαρδούσιων, αποτελείται από περισσότερα από 45 χωριά, «πνιγμένα» στην πλούσια φύση της περιοχής με τα δάση από καυρυδιές, οξιές, καστανιές και έλατα.

Ένα από αυτά και το χωριό της Άνω Χώρας, γνωστό και ως Μεγάλη Λομποτινά (η παλιότερη ονομασία του), το οποίο συναντάται σε υψόμετρο 1.030 μέτων, σε απόσταση 58 χλν. από την πόλη της Ναυπάκτου.

Παλιά πέτρινα κτίρια, πλακόστρωτα ή λίθινα δρομάκια και παραδοσιακά καφενεία στα όσα κεντρίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Σημείο αναφοράς της Άνω Χώρας η κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αγέρωχα πλατάνια και τον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής του 1918, όπου ξεχωρίζουν η εικόνα της Αγίας Παρασκευής και εκείνη της Παναγίας της Σκοπιώτισσας.

Ανδρίτσαινα, Ηλεία

Αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του Λυκαίου Όρους, η Ανδρίτσαινα –ένα από τα ομορφότερα χωριά του νομού Ηλείας που θυμίζει πολύ αγαπημένους προορισμούς στην Αρκαδία (βρίσκεται στα σύνορα του νομού με την Αρκαδία)– εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο με την προσεγμένη αρχιτεκτονική της όσο και με το πλούσιο φυσικό περιβάλλον ολόγυρά της. Λιθόστρωτα, δαιδαλώδη σοκάκια, μεγαλοπρεπή αρχοντικά και πέτρινες βρύσες συνθέτουν γραφικές εικόνες μοναδικής ομορφιάς.

Στα όσα αξίζει κανείς να επισκεφτεί στο χωριό η ιστορική βιβλιοθήκη με έγγραφα ιστορικής αξίας που αφορούν στη Γαλλική και την Ελληνική επανάσταση, σπάνιες εκδόσεις και χειρόγραφα που χρονολογούνται από τον 15ο αι., το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και ο αρχαίος ναός του Επικούρειου Απόλλωνα (έργο του Ικτίνου) στην περιοχή Βάσσες (14 χλμ.). Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και το φαράγγι της Νέδας, ιδανική επιλογή για εξόρμηση στη φύση.

Άγιος Πέτρος, Αρκαδία

Ο Άγιος Πέτρος στις πλαγιές του Πάρνωνα, στην Ορεινή Αρκαδία, ήδη από την δεκαετία του ’60 αποτελεί δημοφιλή στάση, αν όχι προορισμό, ιδίως για όσους επισκέπτονται την περίφημη μονή της Παναγίας της Μαλεβής, η οποία συναντάται σε κοντινή απόσταση από αυτό.

Κατάφυτο από έλατα και καρυδιές, το χωριό ξεχωρίζει για τα πολλά νερά και τις βρύσες του, ενώ διαθέτει και παλιά αρχοντικά και πυργόσπιτα που εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.
Από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Άγιου Πέτρου η οικία του Τούρκου αγά Τρικαλίτη του 18ου αιώνα, που άλλοτε φιλοξενούσε το σχολαρχείο, ενώ σήμερα αποτελεί διατηρητέο μνημείο.