Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» με την ένδοξη ιστορία

Τα Λαγκάδια Αρκαδίας, η πατρίδα των Δεληγιανναίων - Δείτε τις φωτογραφίες


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
7:23
23/10/2018
Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» με την ένδοξη ιστορία
2
loading

Χτισμένη σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, η πατρίδα των Δεληγιανναίων και άλλων αγωνιστών του 1821, τα Λαγκάδια είναι ένα αριστούργημα φυσικό και αρχιτεκτονικό. Τα αποκαλούν και το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου» λόγω της τοποθεσίας του. Το παραδοσιακό χωριό βρίσκεται σε υψόμετρο 980 μέτρων, πνιγμένο σε καταπράσινη βλάστηση, ενώ κρέμεται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Τα Λαγκάδια είναι γνωστά και για τους τεχνίτες του. Μάλιστα, μετά την απελευθέρωση οι Λαγκαδινοί ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με το επάγγελμα του χτίστη, οργώνοντας όλη την Πελοπόννησο σε ομάδες κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες. Και αυτοί οι φημισμένοι τεχνίτες δε μπορούσαν να μη φτιάξουν το δικό τους χωριό όμοιο με στολίδι.

Εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά,  τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλοι της περιοχής, αφήνουν μαγεμένο τον επισκέπτη.

Τα Λαγκάδια είχαν ενεργή συμμετοχή και στη διάρκεια της Επανάστασης. Ήταν άλλωστε η πατρίδα των Δεληγιάννηδων και άλλων σημαντικών οπλαρχηγών του 1821. Εκτός, όμως, από την προσωπική τους συμμετοχή στον ένοπλο αγώνα, οι Λαγκαδινοί προσέφεραν και μέσω της τέχνης τους, χτίζοντας πολλά και σημαντικά οχυρωματικά έργα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar dskar

    Δεν ειναι η καταγωγή μου από εκεί ειμαι απο την Θεσσαλία αλλά νομίζω οι Λαγκαδιανοί δεν χρειάζονται ατομα σαν και εσένα με τόση εμπάθεια να σταματάνε εκει...κάνουν και χωρίς εσένα.

  2. avatar Λέλα

    δεν δίνουν του αγγέλου τους νερό και επιμένουν πεισματικά να μην περάσει δρόμος έξω από το χωριό ,υποχρεώνοντας έτσι τους ταξιδιώτες να ταλαιπωρούνται σε έναν λίαν επικίνδυνο δρόμο ,γι αυτό οι περισσότεροι "υποχρεωτικώς" επισκέπτες δεν σταματούν ούτε για τουαλέτα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει