Το Βερολίνο θεωρείται ως μία από τις ωραιότερες και best-value πόλεις της Ευρώπης για τουρισμό.

Όταν μάλιστα μπορείτε να γνωρίσετε την πόλη και να απολαύσετε τις «κρυφές γωνιές» της εντελώς δωρεάν, το «πακέτο» γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό.

Δείτε παρακάτω μια λίστα με τα δωρεάν πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Βερολίνο, σύμφωνα με το Lonely Planet.

1. Ανεβείτε στην κορυφή του Reichstag

Το Reichstag στεγάζει το γερμανικό κοινοβούλιο και η πρόσβαση στην ταράτσα του είναι δωρεάν, αρκεί να έχετε δηλώσει την επίσκεψή σας εγκαίρως. Η θέα της πόλης από ψηλά είναι μία από τις καλύτερες που έχει να προσφέρει η πόλη.

2. Περπατήστε κατά μήκος της East Side Gallery

Η East Side Gallery, ένα πολύχρωμο μνημείο στην ελευθερία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Spree και είναι το μεγαλύτερο, εναπομείναν τμήμα του Τείχους του Βερολίνου. Περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο έχουν αφήσει «το στίγμα» τους, μετατρέποντάς το σε μια ανοιχτή γκαλερί, γεμάτη με πολύχρωμες διακηρύξεις υπέρ της ειρήνης και της ελευθερίας.

3. Θαυμάστε την αρχιτεκτονική στο Museum Island

Στην άκρη του Spree Island υπάρχει ένα σύμπλεγμα πέντε μουσείων, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Πρόκειται για τα Pergamon, Bode, Neues, Alte Nationalgalerie και Altes Museum. Η είσοδος σε αυτά δεν είναι ελεύθερη, αλλά εσείς μπορείτε να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους κάνοντας μια βόλτα στο νησί.

4. Κάντε πικ νικ σε ένα πάρκο

Οι Βερολινέζοι λατρεύουν να κατακλύζουν τα πάρκα της πόλης τους, ειδικά όταν έχει καλό καιρό, και να απολαμβάνουν εκεί τις μπύρες τους με τη συνοδεία μερικών σνακ σε ένα αυτοσχέδιο πικ νικ. Γιατί να μην κάνετε κι εσείς το ίδιο;

5. Βρείτε τα μουσεία με ελεύθερη είσοδο

Υπάρχουν πολλά μουσεία και αξιοθέατα στην πόλη που έχουν ελεύθερη είσοδο στο κοινό, όπως για παράδειγμα το Berlin Wall Memorial και το Kunstraum Kreuzberg/Bethanien, όπου εκτίθενται εξαιρετικά παραδείγματα σύγχρονης τέχνης.

6. Περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές και τα παζάρια

Χορτάστε τα μάτια σας στις υπαίθριες αγορές της πόλης και ανακαλύψτε μικρούς γευστικούς πειρασμούς και όχι μόνο.

7. Επισκεφθείτε το μνημείο του στρατοπέδου συγκέντρωσης Sachsenhausen

Οι δωρεάν ξεναγήσεις στο Sachsenhausen (www.stiftung-bg.de/gums/en) παρέχουν μια αφυπνιστική εικόνα γύρω από το τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί.

8. Πάρτε μέρος σε μια δωρεάν περιπατητική ξενάγηση

Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να γνωρίσετε την πόλη και το ιστορικό της υπόβαθρο, περπατώντας στα πιο σημαντικά της αξιοθέατα.

9. Διασκεδάστε στο Fete de la Musique

Το Fete de la Musique είναι ένα μουσικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα κάθε Ιούνιο και γιορτάζει τον ερχομό του καλοκαιριού.

10. Θαυμάστε τον καθεδρικό ναό του Βερολίνου

Ο αναγεννησιακού ρυθμού καθεδρικός ναός του Βερολίνου, ή αλλιώς γνωστός ως Berliner Dom θα σας καθηλώσει. Μπορείτε να θαυμάσετε την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του απ’ έξω, ενώ αν θέλετε να μπείτε στο εσωτερικό ίσως χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο αντίτιμο.