Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι ο απόλυτος προορισμός του καλοκαιριού. Με την τοποθεσία του να αποτελεί και το μεγαλύτερο ατού του, καθώς προσεγγίζεται πολύ εύκολα οδικώς από την Αττική, η τεράστια ακτογραμμή μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας διαθέτει παραλίες για όλα τα γούστα.

Μεταξύ των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, λοιπόν, στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ο Κυπαρισσιακός Κόλπος εκτείνεται από το Κατάκολο στα βόρεια, μέχρι την Κυπαρισσία στα νότια. Σε μια έκταση 44 χλμ. απλώνεται η αχανής ακτογραμμή του, η οποία αποτελεί και σημείο αναφοράς για την περιοχή. Κατά μήκος της χρυσαφένιοι αμμόλοφοι, θίνες και αμμώδεις παραλίες με πεντακάθαρα νερά κλέβουν τις εντυπώσεις.

Πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά παράκτια οικοσυστήματα της χώρας, καθώς στη θαλάσσια περιοχή του και σε παραλία μήκους 10 χλμ. αναπαράγεται ένας από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Κάθε χρόνο περίπου 780 φωλιές των χελωνών φιλοξενούνται μεταξύ των εκβολών της Νέδας και του χωριού Καλό Νερό στο νότιο τμήμα του κόλπου. Μάλιστα, τρεις περιοχές στον Κυπαρισσιακό Κόλπο -«Θίνες Κυπαρισσίας: Νεοχώρι- Κυπαρισσία», «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος», «Θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρωτήριο Κατάκολο- Κυπαρισσία»- έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Natura 2000.

Ζαχάρω: Η διασημότερη παραλία του Κυπαρισσιακού κόλπου

Από τις πιο γνωστές παραλίες της περιοχής είναι εκείνη της Ζαχάρως, η οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο την προτίμηση του κοινού, με την αμμώδη έκτασή της να αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της.

Βρίσκεται στο νομό Ηλείας σε στρατηγική θέση καθώς σε απόσταση 25 χλμ. συναντάται η Αρχαία Ολυμπία και σε 12 χλμ. ο, όχι και τόσο γνωστός στο ευρύ κοινό, ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βασσές. Το τοπίο με την σαν πούδρα απαλή αμμουδιά, τους εντυπωσιακούς κατά τόπους αμμόλοφους, το υπέροχο πευκοδάσος ακριβώς πίσω της και τα ονειρικά νερά του Ιονίου μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη του επισκέπτη. Η παραλία αναπτύσσεται συνεχώς, προσφέροντας στους λουόμενους σύγχρονες ανέσεις και παροχές μέσα από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Ελαία: Αμμοθίνες ύψους 10 μέτρων

Επίσης, δημοφιλή επιλογή του Κυπαρασσιακού Κόλπου αποτελεί η παραλία Ελαία -εδώ εκβάλλει και ο ποταμός Νέδα- δίπλα στο μοναδικό πευκοδάσος Ελαίας. Στην ακρογιαλιά συναντώνται θίνες ύψους 10 μέτρων, μυρτιές και λυγαριές, αρμυρίκια και πεύκα, καθώς και ονειρικά κρυστάλλινα νερά. Η παραλία της Ελαίας, μαζί με αυτές του Καλού Νερού και του Αγιαννάκη αποτελούν σημείο ωοτοκίας των θαλάσσιων χελωνών Καρέτα.