Απαράμιλλη ομορφιά και σπάνια τοπία… Ο ποταμός Νέδα πήρε την ονομασία του από την νύμφη Νέδα και βρίσκεται στην Πελοπόννησο αποτελώντας το φυσικό σύνορο των νομών Ηλείας και Μεσσηνίας, ενώ εκβάλλει στο Ιόνιο πέλαγος.

Σύμφωνα με τον μύθο, όταν η Ρέα γέννησε το Δία, στο Λύκαιον Όρος, εμπιστεύτηκε την ανατροφή του στη Νέδα και σε άλλες δύο νύμφες, τη Θεισόα και την Αγνώ. Οι νύμφες κράτησαν και ανέθρεψαν το θεϊκό βρέφος, γλιτώνοντας το από τα δόντια του πατέρα του, που είχε τη συνήθεια να τρώει τα παιδιά του. Η Νέδα έδωσε το όνομά της στο ποτάμι και έτσι έθρεψε τους θρύλους και τις παραδόσεις στις γύρω περιοχές.

Η διαδρομή στην περιοχή είναι μαγευτική με πολλά σημεία του ποταμού να μοιάζουν πραγματικά με ζούγκλα. Η διάσχιση του ποταμού είναι μια μοναδική εμπειρία ειδικά για τους λάτρεις της περιπέτειας. Το φαράγγι της Νέδας, το οποίο διασχίζει κι ο ομώνυμος ποταμός αποτελεί ένα καλά κρυμμένο μυστικό που ανταμείβει όποιον το ανακαλύψει.

Το όλο τοπίο μέσα στα βουνά σε μια διαδρομή από χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση είναι σπάνιας ομορφιάς. Τα κύρια χαρακτηριστικά της βλάστησης είναι τα πλατάνια, οι αγριοβελανιδιές, οι συκιές και τα πουρνάρια, ενώ όλα μαζί σε συνδυασμό με τα τρεχούμενα νερά και τις πέτρες του ποταμού δημιουργούν ένα παραμυθένιο σκηνικό. Το Στόμιο, ένα μεγάλο σκοτεινό «τούνελ» περίπου 200 μέτρων μέσα από στο οποίο χάνεται το ποτάμι είναι από τα πιο εντυπωσιακά σημεία. Είναι ένα κανονικό σπήλαιο με σταλακτίτες και… νυχτερίδες που το διαρρέει η Νέδα. Η βλάστηση κρέμεται κυριολεκτικά από τα βράχια και τα πετρώματα να σχηματίζουν διάφορους σχηματισμούς από την πολύχρονη διάβρωση. Όμορφο επίσης είναι και το σημείο με το εκκλησάκι της Παναγίας.

Κατά μήκος της διαδρομής θα συναντήσει επίσης κανείς και καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να βρίσκεται κοντά στην Φιγαλεία και έχει ύψος περίπου 50 μέτρα. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης και πολλές πεζοπορικές διαδρομές για τους φυσιολάτρεις και θα ήταν καλό να ρωτήσετε τους ντόπιους για πληροφορίες και καλά κρυμμένα μυστικά! Το καλοκαίρι θα έχετε την ευκαιρία να κάνετε δροσερές βουτιές ενώ θα πρέπει να ξέρετε ότι σε αρκετά σημεία το νερό είναι βαθύ και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ζητήσετε επαγγελματική καθοδήγηση!

neda2 neda3 neda4

Δείτε το βίντεο από τον Ορειβατικό Καλαμάτας