Υπάρχει ένα μικροσκοπικό και άγνωστο στο ευρύ κοινό ακατοίκητο νησάκι στον Αργοσαρωνικό, το οποίο θα σας κάνει να νιώσετε σίγουρα σαν ναυαγοί. Ακούει στο όνομα Μονή και μοιάζει με καλοκαιρινό επίγειο παράδεισο με τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά του, που προσελκύουν τους επισκέπτες της Αίγινας, καθώς και εκείνους που ταξιδεύουν στα νησιά του Αργοσαρωνικού με το σκάφος ή το ιστιοπλοϊκό τους.

Σε απόσταση αναπνοής, λοιπόν, από το λιμανάκι της Πέρδικας, πιο συγκεκριμένα 500 μέτρα το χωρίζουν από αυτό, ανακαλύπτει κανείς ένα μέρος παραδεισένιο, ανέγγιχτο ακόμη από το μαζικό τουρισμό. Καταπράσινη βλάστηση που φτάνει μέχρι τη θάλασσα και κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά που συγκλονίζουν. Το σκηνικό είναι άκρως μαγικό για να σκεφτεί κανείς ότι θα ήθελε να μείνει ναυαγός για πάντα στη Μονή.

Η Μονή αποτελεί καταφύγιο άγιων ζώων, ενώ από το 1962 έχει ανακηρυχθεί ως Πάρκο Φυσικής Εκτροφής Θηραμάτων. Εδώ, λοιπόν, κανείς μπορεί να παρατηρήσει αγριοκάτσικα, ελάφια και παγώνια, τα οποία, μάλιστα, είναι εξοικειωμένα με τους ανθρώπους.

Το νησάκι παρουσιάζει τόσο πεζοπορικό, όσο και αναρριχητικό ενδιαφέρον, ενώ γι΄ αυτό για το οποίο φημίζεται είναι, αδιαμφισβήτητα, οι ονειρικές του παραλίες -συναντώνται στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού- όπου καταγάλανα δροσερά νερά καλούν σε ονειρικές καλοκαιρινές βουτιές. Μία από αυτές, μάλιστα, είναι οργανωμένη και με ξαπλώστρες.

Το πανέμορφο νησάκι αποτελεί ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Χρυσολεόντισσας της Αίγινας, στην οποία οφείλει και την ονομασία του. Από το ψηλότερο σημείο του, όπου συναντάται και ένα γερμανικό παρατηρητήριο, ο επισκέπτης απολαμβάνει απρόσκοπτη θέα στο Σαρωνικό κόλπο.

Μονή: Πώς προσεγγίζεται το μικροσκοπικό νησάκι

Η εύκολη πρόσβαση στο νησί το καθιστά ιδανική επιλογή για δροσιστικές βουτιές για τους επισκέπτες της Αίγινας. Μπορεί κανείς, λοιπόν, να το προσεγγίσει είτε με ιδιωτικό σκάφος, είτε με τα καϊκάκια που αναχωρούν από το λιμανάκι της Πέρδικας. Η συχνότητα, ειδικά κατά την καλοκαιρινή σεζόν, είναι αρκετά συχνή, και αφήνουν συνήθως στην αμμώδη ακτή της Μονής, που είναι και οργανωμένη. Αξίζει κανείς να μείνει εδώ μέχρι το σούρουπο και να απολαύσει το ονειρικό ηλιοβασίλεμα από έναν τόπο ονειρικό και παραδεισένιο.