Ταξίδεψε σε έναν καλύτερο κόσμο – Αυθεντικές διαδρομές με θετικό αντίκτυπο. Αυτό είναι το μήνυμα που αντικρίζει όποιος επισκέπτεται το site του Routes for good. Είναι η ιδέα της Ελένης Χατζηιωάννου για ταξίδια που μπορούν να μετατραπούν σε εμπειρίες ζωής.

«Όπως λέει και η ονομασία μας, προσφέρουμε διαδρομές για κάτι καλό. Προσπαθούμε να συνδέσουμε δύο κόσμους. Το “καλό” που υπάρχει στην ονομασία μας, είναι καλό και για τους ντόπιους και για τον ταξιδιώτη», εξηγεί στο Newsbeast. «Ενώνουμε ντόπιους ταξιδιωτικούς οδηγούς από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, Κένυα και Μαδαγασκάρη αυτή τη στιγμή, με ταξιδιώτες που θέλουν να ζήσουν μια αυθεντική εμπειρία με θετικό αντίκτυπο. Ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή».

Τα ταξίδια του Routes for good θεωρούνται ιδιαίτερα καθώς μπορούν να σχεδιαστούν με βάση τα «θέλω» του ταξιδιώτη, αρκεί να βασίζονται στις αρχές του υπεύθυνου τουρισμού. «Υπεύθυνος τουρισμός είναι να ελαχιστοποιήσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο σε περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», μάς λέει και προσθέτει: «Προσπαθούμε να μεγιστοποιήσουμε τα θετικά που σχετίζονται με αυτούς τους τομείς. Στήνουμε διαδρομές και τις εμπλουτίζουμε με στοιχεία τα οποία θα ωφελήσουν και το περιβάλλον και την τοπική οικονομία των κοινωνιών που επισκεπτόμαστε. Για εμάς είναι σημαντικό είναι το αντίκτυπο που αφήνουμε στον ταξιδιώτη».

Ακολουθεί η συζήτηση με την Ελένη Χατζηιωάννου…

routes for good Μαδαγασκάρη
Εντυπωσιακή εικόνα από τη Μαδαγασκάρη

– Γιατί επέλεξες διαδρομές στην Αφρική;

Λόγω προσωπικών εμπειριών. Ταξιδεύω εκεί τα τελευταία 10 χρόνια: Τόγκο, Αιθιοπία, Ουγκάντα, Τανζανία, Γκάνα, Κένυα, Μαδαγασκάρη. Έχω αγάπη για την Αφρική και έχω αποκτήσει γνώση για κάποια πράγματα. Τα ταξίδια που σχεδιάζουμε είναι αποτέλεσμα όλων αυτών των παραστάσεων και των γνωριμιών που έχουν γίνει. Αυτά τα ταξίδια έχουν τρομερό ενδιαφέρον αλλά δεν μπορούσα να τα οργανώσω μόνη μου, εδώ από την Ελλάδα. Όταν βρήκα τους ανθρώπους που ασπάστηκαν το όραμά μου, όπως είναι ο Φαμπρίς στη Μαδαγασκάρη και ο Ζόζεφ στην Κένυα, έχουν την ικανότητα αλλά και τη θέληση να το κάνουν, το ξεκινήσαμε.

– Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει ο υποψήφιος ταξιδιώτης για να ακολουθήσει μία από τις διαδρομές που του προτείνετε;

Καταρχάς τα ταξίδια είναι κατά βάση ατομικά και προσωποποιημένα. Οργανώνουμε το ταξίδι βάσει των αναγκών και τον προϋπολογισμό των ταξιδιωτών. Όποτε θέλουν και για όσο χρόνο θέλουν. Αυτό προσφέρει ευελιξία. Από ‘κει και πέρα, επειδή αρχίσαμε να έχουμε αιτήματα 2-3 ανθρώπων, οι οποίοι θα ήθελαν να ενταχθούν σε μία ομάδα για να κατέβει το κόστος του ταξιδιού, προχωρήσαμε και στην ανάποδη λογική. Ορίζουμε εμείς κάποιες ημερομηνίες και φτιάχνουμε ταξίδια έξι ατόμων. Να σημειώσουμε πως το ταξίδι ουσιαστικά είναι ένα road trip στη χώρα που επιλέγουν. Όταν κλείσει η ομάδα, ξεκινάμε την προετοιμασία…

– Η οποία είναι;

Πρώτα απ’ όλα, βοηθάμε στην έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων. Είναι το μόνο που δεν αναλαμβάνουμε. Εμείς λέμε πως πρέπει να είσαι εκεί την τάδε ημέρα, την τάδε ώρα και ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που θα ταξιδέψει. Επιλέγουμε, φυσικά, το δρομολόγιο βάσει κάποιων εισιτηρίων ώστε να εξυπηρετηθεί ο ταξιδιώτης και προτείνουμε. Δε βγαίνουν τυχαία οι ημερομηνίες. Δίνουμε αναλυτικές οδηγίες για το πως θα βγει on line η βίζα. Εμείς αναλαμβάνουμε τη μεταφορά, τη διαμονή και το φαγητό. Παραλαμβάνουμε τους ταξιδιώτες από το αεροδρόμιο και τους γυρίζουμε στο αεροδρόμιο. Δεν είναι ποτέ χωρίς το συνοδό τους. Μέσα στο κόστος του ταξιδιού υπάρχει το αυτοκίνητο, τα καύσιμα, ο οδηγός – πέραν του συνοδού, οι διανυκτερεύσεις, πρωινό ή βραδινό ανάλογα με το ταξίδι. Τα ομαδικά ταξίδια έχουν διάρκεια 11 ημέρες, 10 βράδια.

– Με κόστος;

Αυτό που τρέχει τώρα για την Κένυα είναι στα 910 ευρώ το άτομο. Συν το αεροπορικό εισιτήριο και τη βίζα, γύρω στα 650 ευρώ. Περίπου 150 με 160 ευρώ την ημέρα.

routes for good Κένυα
Φυλή στην Κένυα

– Ας πούμε πως έχει προσγειωθεί η ολιγομελής ομάδα στο Ναϊρόμπι. Πώς ξεκινάει το ταξίδι;

Τόσο στην Κένυα, όσο και στη Μαδαγασκάρη, έχουμε επιλέξει να δραστηριοποιηθούμε εκτός τουριστικών διαδρομών. Ειδικά στην Κένυα που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί έντονη τουριστική δράση στα νότια της χώρας. Εμείς παίρνουμε την ομάδα και φεύγουμε για τη βόρεια Κένυα. Φτάνουμε σχεδόν μέχρι τα σύνορα με την Αιθιοπία. Καλύπτουμε όλο το κομμάτι της επαρχίας των Σαμπούρου και της λίμνης Τουρκάνα. Είναι ένα απίστευτο σημείο της γης. Σε πιάνει δέος. Η πορεία που χαράζουμε ουσιαστικά είναι ένας κύκλος με αφετηρία το Ναϊρόμπι. Ταξιδεύουμε και ανατολικά, για να επιστρέψουμε μετά από 11 μέρες στο αεροδρόμιο.

Σχεδόν κάθε βράδυ διανυκτερεύουμε σε άλλο μέρος. Έχουμε βρει ιδιαίτερους ξενώνες μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Ξενώνες που ανήκουν σε κοινοτικούς συνεταιρισμούς, σε συνεταιρισμούς γυναικών ή είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Θέλουμε τα χρήματα του ταξιδιώτη να μένουν εκεί. Θα επιλέξουμε να πάμε σε τοπικά εστιατόρια που ζουν οικογένειες από τα έσοδά τους. Φροντίζουμε το 100% των χρημάτων που θα διαθέσει ο ταξιδιώτης να παραμείνουν εκεί. Να πούμε κιόλας πως οι συνοδοί αμείβονται απευθείας από τους ταξιδιώτες, στη χώρα που βρίσκονται.

– Νιώθει κάποιος ασφάλεια κάνοντας ένα τέτοιο ταξίδι;

Η ασφάλεια είναι βασική μας μέριμνα. Οι συνοδοί και οι οδηγοί είναι άνθρωποι που ζουν εκεί. Γνωρίζουν τις περιοχές, τα εδάφη, τις τοπικές κοινωνίες και τα τυχόν προβλήματα. Στα ταξίδια μας μπορεί να υπάρχει όμορφη περιπέτεια, δεν υπάρχει όμως κίνδυνος.

– Ποιο διάστημα θα συμβούλευες εσύ να οργανώσει κάποιος ένα τέτοιο ταξίδι;

Κανένας μήνας δεν είναι απαγορευτικός. Απλά κάποιοι ενδείκνυνται περισσότερο, κυρίως σε σχέση με τις βροχές. Ειδικά στην Κενυα, όλος ο χρόνος είναι ok.

– Τι θα δει όλες αυτές τις ημέρες ο ταξιδιώτης; Γιατί να έρθει στο Routes for good και να μην πάει σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο;

Γιατί θα ζήσει διαφορετικές καταστάσεις. Μπορεί να επισκεφθεί φυλές. Μας περιμένουν και ζούμε μαζί τους την καθημερινότητά τους. Έχουμε πάρει άδεια για να το κάνουμε αυτό. Αυτές τις επισκέψεις δεν μπορεί να τις πραγματοποιήσει κάποιος μόνος του. Έχουμε πετύχει τοπικό γάμο, όπου οι ταξιδιώτες μας συμμετείχαν κανονικά, μαζί με τους ντόπιους. Μάλιστα επειδή θα ήταν μια μοναδική εμπειρία, τροποποίησαν το πρόγραμμά τους ώστε να μην το χάσουν. Έχουμε τέτοια ευελιξία. Έχουμε παρακολουθήσει τελετή σε βουνό με τις γυναίκες να παρακαλούν το θεό τους να βρέξει. Βρήκαμε τρόπο και ήμασταν κι εμείς εκεί. Τα όμορφα απρόοπτα είναι πολλά. Διασχίζουμε ποτάμι με πιρόγα και κατασκηνώνουμε στην όχθη. Ανάβουμε φωτιά και μαγειρεύουμε. Κάνουμε διαδρομές με τρένο. Μοναδικές εικόνες. Πηγαίνουμε σαφάρι, με ειδικό ξεναγό. Όλο το πακέτο είναι μια συγκλονιστική εμπειρία.

– Σας γνωρίζουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς

Φυσικά. Έχουμε πάρει σχετικές άδειες από την κάθε χώρα που δραστηριοποιούμαστε. Στην Κένυα για παράδειγμα, είμαστε εγγεγραμμένοι στο υπουργείο Εργασίας.

– Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις μέσα από αυτή τη δράση;

Να είμαστε ανοιχτοί σε πράγματα διαφορετικά. Ένα τέτοιο ταξίδι μπορεί να ακουστεί διαφορετικό σε κάποιον αλλά άπαξ και βγει από τη ζώνη ασφάλειάς του, όχι μόνο στον ταξιδιωτικό τομέα αλλά γενικά στη ζωή του, έχει να κερδίσεις πάρα πολλά. Να αφεθεί στη μαγεία ενός τέτοιου ταξιδιού. Θεωρώ πως τα ταξίδια είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί κάποιος να κάνει στον εαυτό του. Κι όταν τα ταξίδια γίνονται με ένα υπεύθυνο και συνειδητοποιημένο τρόπο όπως αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι το καλύτερο δώρο και για τους ανθρώπους και τις περιοχές που επισκεπτόμαστε. Και πάνω από όλα, είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία ζωής, από αυτές που μόνο αν τις ζήσεις μπορείς να καταλάβεις τη δύναμη και την μοναδικότητά τους.

Routes for good – Info

routesforgood.com

facebook.com/routesforgood

instagram.com/routesforgood

Ταξίδι στην Κένυα

Ταξίδι στη Μαδαγασκάρη