Το επιβλητικό και τραχύ τοπίο των Τζουμέρκων αγκαλιάζει στις πλαγιές του υπέροχα χωριά, που μοιάζουν γαντζωμένα πάνω στους άγριους βράχους. Γραφικοί, πέτρινοι προορισμοί που γοητεύουν με την παραδοσιακή τους εικόνα και την απαράμιλλου κάλλους φύση που τα περιβάλλει.

Πράμαντα

Πράμαντα

Αμφιθεατρικά χτισμένα, σε απόσταση 58 χλμ. από τα Ιωάννινα και 66 χλμ. από την Άρτα, τα Πράμαντα είναι το κεφαλοχώρι των Τζουμέρκων και συναντάται στους πρόποδες της επιβλητικής κορυφής Στρογγούλας στην κεντρική Πίνδο. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι αμέτρητες φυσικές ομορφιές που μπορεί να απολαύσει κανείς σε αυτό, μιας κι από το χωριό περνάνε τρία ρέματα, χωρίζοντάς το σε πέντε συνοικίες. Στην κεντρική του πλατεία δεσπόζει ένας υπεραιωνόβιος πλάτανος με την ιστορική βρύση Αράπης, ενώ από τα σημεία αναφοράς του και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, το στολίδι του χωριού, όπως θεωρείται από τους κατοίκους του.

Συρράκο

Συρράκο

Σε απόσταση 54 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο γοητεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Τρεχούμενα νερά, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα γεφύρια και σπίτια, συνθέτουν την συγκλονιστική εικόνα του, που το κάνει να μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού. Η βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου στα όσα σίγουρα συστήνουν το Συρράκο και την αυθεντική ομορφιά της ηπειρωτικής γης στους ταξιδώτες με τον καλύτερο τρόπο. Εδώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί το φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού, καθώς και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη.

Καλαρρύτες

Καλαρρύτες

Οι Καλαρρύτες θεωρούνται ως χωριό κόσμημα για ολόκληρη την Ήπειρο, με τις εικόνες που συνθέτουν το φωτογραφικό κολάζ του να γοητεύουν και με τον παραπάνω τους επισκέπτες του. Στην ουσία πρόκειται για ένα πολύ ήσυχο και γαλήνιο ορεινό χωριό, με ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (σχεδόν μετριούνται στα δάχτυλα), το οποίο αν μη τι άλλο προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες του. Οι Καλαρρύτες είναι ένα παραδοσιακό χωριό, που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη κατά τον 18ο αιώνα, λόγω της ενασχόλησης των κατοίκων του με το εμπόριο και την αργυροχρυσοχοΐα. Τα πέτρινα σπίτια του χωριού είναι στριμωγμένα, λες, το ένα δίπλα στο άλλο, μοιάζοντας γαντζωμένα στις επιβλητικές πλαγιές του ορεινού όγκου. Στα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά τους οι αυλόπορτες που μοιάζουν με πραγματικό έργο τέχνης, αλλά και τα ανάγλυφα γράμματα και οι αριθμοί που αποτελούν απόδειξη της χρονολογίας δημιουργίας του καθενός.